Dodaj do ulubionych

ubezpieczenie grupowe - pilne

22.12.04, 07:19

drogie emamy!!!

jak to jest z ubezpieczeniem grupowym w pracy? co obejmuje? jak załatwia się
pieniądze z ubezpieczenia?
Czy za poród dziecka jest możliwość wypłaty takiego świadczenia i np w
przypadku śmierci ojca?
Mąż jest zatrudniony i pytał się w tej sprawie kierownika, a kierownik
powiedział ze nic się raczej nie należy, ale znowu siostra i szwagier dostali
z ubezpieczenia porodowe.Jak to jest?
MĄŻ TWIERDZI ze kierownik nie zna się i pójdzie sie dowiedzie do kadr.
Czy pomimo ubezpieczenia grupowego moze nie dostac tych pieniędzy?
bo od porodu minęło kilka miesiecy, wiem ze jest czas do roku, czy ktos mi
moze udzielic sensownej odpowiedzi?
dodam ze firma ubezpieczeniowa to albo AIG albo Credit Suisse, wyczytałam z
broszurek.

Obserwuj wątek
    • solek_2 Re: ubezpieczenie grupowe - pilne 22.12.04, 07:32
      Nie odpowiem Ci zbyt dokładnie, wiem tyle: Jeżeli Twój mąż jest ubezpieczony grupowo to powinien i tak do reki dostać polisę i ogólne warunki ubezpieczenia, tam jest wszystko napisane dokładnie. Rożne firmy różnie ubezpieczają, ale zwykle są świadczenia z tytułu urodzenia dziecka ( nie wiem jaki jest czas na jego wypłatę), śmierci rodziców, teściów, czy uszczerbku na zdrowiu. Czasem jeszcze można otrzymać świadczenie za pobyt w szpitalu, ale to chyba zależy od zakładu pracy i ubezpieczyciela. W każdym razie jeżeli nie masz tych ogólnych warunków, to pozostaje przespacerować się do "ubezpieczalni" z polisą i aktem urodzenia dziecka, tam wszystko załatwisz.
      • monikadabr Re: ubezpieczenie grupowe - pilne 22.12.04, 07:37
        a polisę normalnie moze wziąść? a powiedzcie mi, czy w ubezpieczeniu grupowym
        istnieje cos takiego, jak ubezpieczenie tylko na pracownika a nie na jego
        rodzine?
        • aniask_mama Re: ubezpieczenie grupowe - pilne 22.12.04, 07:51
          Najczęściej tak jest, że grupowe dotyczy własnie pracownika, rzadko jego
          rodziny (czyli on dostanie za narodzenie dziecka/ zgon teścia itp, ale... po
          jego smierci za niego dostanie np. żona). Należy zapoznac się z OWU, bo jednak
          w większości ubezpieczeń grupowych jest coś za narodziny dziecka.
          Ale sa i takie, gdzie nic za dzieco sie nie nalezy, ale za to za każdy %
          uszczerbku na zdrowiu znacznie więcej.
        • klg777 Re: ubezpieczenie grupowe - pilne 22.12.04, 07:57
          Najlepiej pójść do kadr i się spytać o nr polisy i jej warunki. W końcu jak
          potrącają co miesiąc składkę na ubezpieczenie to muszę to robić na jakiejś
          podstawie. Jak już mąż będzie miał nr polisy, to dobrze też wtedy zadzwonić do
          zakładu ubezpieczeniowego i się spytać o szczegółowe warunki wypłaty świadczeń
          i co wobec tego trzeba złożyć w związku z danymi zdarzeniami (w przypadku
          dziecka pewnie będzie akt urodzenia, w przypadku śmierci taty akt zgonu).
        • solek_2 Re: ubezpieczenie grupowe - pilne 22.12.04, 08:00
          jest tak, moj mąż ubezpieczenie kontynuuje indywidualnie, dlatego polisę ma w domu. Twój może figuruje na jakiejś grupowej, albo poprostu trzymają z zasady w kadrach, więc najlepiej niech uda się tam, jeżeli nie dostanie polisy to chociaż jakiś papier z którym idziesz do ubezpieczalni. Nie powinno być problemu. No trochę jest tego załatwiania, ale warto, bo sumka jest przyzwoita coś ok. 10% od kwoty ubezpieczenia.
    • agnieszka-i-oskar Re: ubezpieczenie grupowe - pilne 22.12.04, 08:07
      Na pewno twój mąż ma POLISĘ ubezpieczeniową - tam są wymienione wszystkie
      zdarzenia, które ona obejmuje.
      Od siebie dodam, że nie ma ubezpieczenia grupowego nie obejmującego rodziny.
      W większości towarzyst ubezpieczeniowych za urodzenia dziecka dostaje się 10%
      sumy ubezpieczeniowej, zaśmierć rodzica lub teścia 20%.
      Czyli przy sumie ub. 10.000,00 za urodzenie dostaniesz 1.000,00 a za śmierć
      ojca 2.0000,00.
      Pozdrawiam i odpuść tej kasy - należy wam się i po to właśnie jest to
      ubezpieczenie.
      • monikadabr Re: ubezpieczenie grupowe - pilne 22.12.04, 08:10
        mi sie tez tak wydaje ze nie ma ubezpieczenia grupowego nie obejmującego
        rodziny.Ale dlaczego nie wypłacili nam na dziecko? tzn nic nie zalatwialiśmy,
        bo kierownik powiedzial nie i mąż sobie darował, ale skoro odciągają na skłądki
        to wkońcu trzeba odebrac swoje.Tak samo ze śmiercią ojca, tez powinnismy dostac.
        Dzis pojdzie sie dowuiedziec i wezmie polise.
        • mizantropka_20 Re: ubezpieczenie grupowe - pilne 03.11.21, 20:35
          Dlaczego wam nie wypłacili???? Bo pewnie nie wnioskowaliście. Poza tym, przy nabyciu praw do świadczenia z tytułu urodzenia dziecka obowiązuje karencja np. u naszego ubezpieczyciela wynosi ona 9-m-cy - została nałożona ponieważ pomysłowe panie przystępowały do ubezpieczeń w 3-m trymestrze, rodziły, odbierały świadczenie i rezygnowały z dalszego uczestnictwa. W każdym zakładzie jest osoba obsługująca grupowe ubezpieczenia i z nią należy rozmawiać, a nie z kierownikiem. Wnioskować o wypłatę świadczenia można osobiście bądź przez internet.
          • mizantropka_20 Re: ubezpieczenie grupowe - pilne 03.11.21, 20:40
            No nie!!!! Wątek sprzed potopu, ale się dałam wkręcić!!!!
    • solek_2 Re: ubezpieczenie grupowe - pilne 22.12.04, 08:21
      zakład pracy nie wypłaca świadczeń, wypłaca je ubezpieczyciel i trzeba o tym pamiętać samemu. A ubezpieczenie grupowe obejmuje rodzinę w sensie, że możesz otrzymać świadczenie za śmierć rodziców czy teściow, urodzenie dziecka, ale to mąż odbiera pieniądze. On też jest ubezpieczony na życie i od wypadku, jeżeli np Ty ulegniesz wypadkowi to nie dostaniecie nic.
      • monikadabr Re: ubezpieczenie grupowe - pilne 22.12.04, 08:28
        rozumiem,czyli on powinien dostac za ojca? albo urodzneie dziecka? mi sie tak
        wydawalo od poczatku, ale kazdy w pracy mowil ze nie, to maz sie posluchal, ale
        dzis sie okaze wszystko mam nadzieję.
        • arwena_11 Re: ubezpieczenie grupowe - pilne 03.11.21, 09:29
          Ale musisz iść bezpośrednio do ubezpieczyciela. Bierzesz odpis aktu zgonu/aktu urodzenia i składasz wniosek o wypłatę świadczenia. Nikt za was tego nie zrobi. Tylko trzeba jakiś terminów dotrzymać.
    • solek_2 Re: ubezpieczenie grupowe - pilne 22.12.04, 08:38
      Właśnie, i załatwiajcie szybko bo trzeba. Ubezpieczyciel napewno wypłaci pieniądze jeżeli Wam się należą, ale jeśli się nie upomnicie to sami z siebie nic nie dadzą. Składki są napewno niemałe. A przy okazji załatwiania tej sprawy postarajcie się o ogólne warunki ubezpieczenia, to się przyda na przyszłość. Będziesz wiedziała za co i ile pieniędzy Wam się należy.
    • monikadabr Re: ubezpieczenie grupowe - pilne 23.12.04, 09:13
      niestety nic sie wczoraj nie dowiedzielismy, kadry byly juz zamkniete.moze
      dzis, albo po swietach.a moze jest ktos z takim przypadkiem?
    • emi29 Re: ubezpieczenie grupowe - pilne 23.12.04, 22:17
      Ja miałam ubezpieczenie grupowe w pracy i dostałam pieniadze za urodzenie
      dziecka i za pobyt w szpitalu ( miałam cc). Wszelkie formalności załatwiałam
      bezposrednio z agentem ubezpieczeniowym, który opiekował się naszą firma.
      Najlepiej jest zasięgnąć języka w dziale kadr.Polisa ubezpieczenia grupowego
      jest wystawiana na firmę ale pracownicy, którzy są ubezpieczeni tez powinni mieć
      potwierdzenie. Ja miałam cos jakby załącznik z którego jasno wynikało za co
      należą się pieniążki i w jakiej wysokosci.
      Pozdrawiam świątecznie, Emilia
    • monikadabr Re: ubezpieczenie grupowe - pilne 24.12.04, 08:16
      juz wszystko sie dowiedział maz.czyli nie dostaniemy nic.
      ubezpieczenie grupowe AIG jest na wszystkich pracowników, maz zadnej polisy nie
      doistanie bo w zakladzie pracy jej nie ma.jest ogolna dla wszystkich.
      Pani kadrowa powiedziala ze ubezpieczyc sie kazdy musi osobno.ja juz nic z tego
      nie rozumiem.
      pozdrawiam
      • aniask_mama Re: ubezpieczenie grupowe - pilne 24.12.04, 10:35
        Ja tez mam grupowe, choć w innej firmie i tez samej polisy nie mam, ale nie w
        tym rzecz. Niech Twój mąż zadzwoni do Ubezpieczyciela i sprawdzi jaki ma
        wariant umowy - tak na wszelki wypadek. Czy w kadrach widział warunki umowy
        czyli co w jakim przypadku dostanie? Jeśli nie - to tak jak mówię - niech
        zadzwoni do ubezpieczyciela i dokłądnie się dowie na co i na jaką kase jest
        ubezpieczony.
        Przyznam, że ja zawsze, zanim się ubezpieczyłałam - dokładnie odpytywałam o
        warunki.
        • aniask_mama Re: ubezpieczenie grupowe - pilne 24.12.04, 10:37
          A, i oczywiście każdy może się ubezpieczac indywidualnie w tysiącach firm, ale
          to nie ma nic do rzeczy. Z grupowego ubezpieczenia tez są wypłacane pieniądze,
          a że nazywa się ono: grupowe, zwykle jeśli przystąpi do niego większość
          pracowników, to składka jest mniejsza i tyle.
    • ila_355 Re: ubezpieczenie grupowe - pilne 25.12.04, 16:00
      ja jestem ubezpieczona grupowo (ubezpieczenie grupowe typu P) w PZU Życie
      miesięcznie płacę 55 zł ( w tym za pobyt w szpitalu) Dwa miesiące temu
      urodziłam córeczkę - po otrzymaniu metryczki dostałam z pracy moją polisę i
      udałam się do PZU Życie - za urodzenie dziecka dostałam 1400 zł, a za pobyt w
      szpitalu (5 dni) 350 zł.
      Musicie sprawdzić warunki ubezpieczenia (to ważne)
    • kropkaa Re: ubezpieczenie grupowe - pilne 03.11.21, 10:36
      Uważam, że jesteś debilem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka