anet2lucek 23.03.06, 13:44 wkrotcemoj syn przystapi do pierwszej komuni prosze poradzcie jak to przygotowac kogo zaprosic jakie menu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maniusza Re: pierwsza komunia swieta 23.03.06, 13:48 obserwując pewien wątek - wykupic karnet na solarium DD Odpowiedz Link Zgłoś
oxygen100 Re: pierwsza komunia swieta 23.03.06, 14:44 swego czasu (nie pamietam rok lub dwa lata temu) najmodniejszym prezentem byla plastyka uszu Komunisty Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_p Re: pierwsza komunia swieta 23.03.06, 14:51 myslałam, ze pytasz o [rzygotowanie duchowe mlodego czlwieka...a tu znow kolejny watek, w którym komunia= jedzenie, prezenty, organizacja... Odpowiedz Link Zgłoś
maniusza Re: pierwsza komunia swieta 23.03.06, 15:02 bo to niestety u wielu do tego tylko się sprowadza... mój syn też idzie za 2 miesiące do komunii ale moje główne przygotowania do tej pory to alba, książeczka, różaniec itd no i oczywiście uczę się z nim wszystkiego co musi umieć.. Impreza rodzinna będzie u teściów. Z naciskiem na "rodzinna" - chcę żeby było kameralnie, miło - góra 15 osób wszystkich, jakiś obiad, ciasto i kawa w ogrodzie.. Jak słyszę o tych solariach, przyjęciach "weselnych" z cateringami na 100 osób to zastanawiam się czy ktoś w ogóle zastanawia się co to jest ta I Komunia? i co symbolizuje? Odpowiedz Link Zgłoś
dz_joanna Re: pierwsza komunia swieta 23.03.06, 15:02 Nie rozumiem, co się tak czepiasz przygotowań organizacyjnych? Może w kwestii przygotowań duchowych dziewczyna nie potrzebuje pomocy? A kwestie organizacyjne też są ważne. Moja córka w tym roku idzie do I Komunii i dla mnie to też jest trudna sprawa, bo na codzień takich rzeczy nie załatwiamy. Na dodatek nie jestem typem "dobrej gospodyni", która i upiecze i ugotuje. Zapraszamy tylko dziadków i rodziców chrzestnych, a i wszyscy się nie zmieszczą u nas w mieszkaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
kiwaczek72 Re: pierwsza komunia swieta 23.03.06, 15:20 A u mnie będzie kameralnie. Przyjęcie w domu - na 12 osób, włączając w to dzieci. Wszystko przygotuję sama, no, może z drobną pomocą mamy, jeśli zdoła wcześniej przyjechać. Mimo to - na pewno będzie wykwintnie, bo bardzo dobrze gotuję i piekę. Córka wystąpi w albie - jak wszystkie dziewczynki. Będzie miała ładną fryzurkę, którą zrobi jej fryzjer, i wianuszek ze świeżych kwiatków. No i będzie pięknie opalona A przygotowania duchowe to coś, co niekoniecznie nadaje się na przedmiot dyskusji na takim forum, ot i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
renata.l Re: pierwsza komunia swieta 23.03.06, 15:12 Witaj, na temat Pierwszej Komunii Świętej poczytaj sobie na stronie www.pierwsza-komunia.republika.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
ursgmo Re: pierwsza komunia swieta 23.03.06, 15:54 U mnie komunnia jest niestety na 9 rano , zaczynamy więc biesiadowanie od śniadania . Od razu napiszę że to są na razie przeklejone moje pomysły , wygląda to wszystko na ogromne ilości , ale wszystkiego będzie po trochu a chodzi o to żeby było różnorodnie . Zupę oczywiście wybiorę jedna , ale którą nie wiem. Śniadanie : pieczywo wędliny : schab ze śliwką pieczony, schab z morelą pieczony , indyk faszerowany , pieczeń rzymska , pasztet , szynka ,baleron , boczek itd pólmisek serów jajka faszerowane pastami ( z wędzoną makrelą , koperkowa , z szynką ) jajka w majonezie ze szczypiorkiem śledziki faszerowane (gotowe) golonka w galarecie tatar wołowy / lub z łososia sałatki : jarzynowa , wiosenna warzywa świeże : pomidor z cebulą , ogórek warzywa marynowane ( półmisek) : kolby kukurydzy, cebulki , grzybki, oliwki, papryczki , ogórki mini ( po słoiczku) Przed obiadem : śliwki z boczkiem zapiekane Zupa : barszcz czerwony z pasztecikami lub/ strogonow lub/ żurek biały z kiełbasą i jajkiem Obiad : ziemniaki gotowane z koperkiem ziemniaki ćwiartki z przyprawą smażone żeberka i bitki wieprzowe w brązowym sosie ( podane w jednym półmisku) kotlety z piersi kurczaka, piersi z kurczaka nadziewane szynka i serem zrazy wołowe z boczkiem , pieczarką , ogórkiem i cebulą na ciepło kapusta z pieczarkami i masłem buraczki zasmażane surówki sałata lodowa z czosnkiem kapusta czerwona marchew z czosnkiem i majonezem Deser : tort www.agrafis.com/pl/special_occasion_cakes.html wybiorę prawdopodobnie gift box tiramisu ciasteczka np. takie www.piast-cukiernia.pl/p_foto.php? img=7.jpg&opis=QmFiZWN6a2kgS29rdGFpbG93ZSAvIEJhbmtpZXRvd2U= jabłecznik na ciepło z lodami waniliowymi owoce : ananas , banany , mandarynki napoje Odpowiedz Link Zgłoś
ursgmo Re: pierwsza komunia swieta 23.03.06, 17:06 Napisałam ( a może nie ?) że zupę i mięso wybiorę jedno , bo to są pomysły dopiero , tak spisane jak mi przychodziły do głowy . Komunnia będzie w domu . Bardzo lubię gotowac i potrafię , więc np. przerobienie 1,5 kg schabu na 4 różne wędliny nie stanowi dla mnie problemu . A rodzinka spora i "żerna ". Odpowiedz Link Zgłoś
cocollino1 Re: pierwsza komunia swieta 23.03.06, 16:00 ullalalallalala ja na weselu swoim mialam skromniej) ale mi smaku narobilas Odpowiedz Link Zgłoś
babka71 serio ?? to 23.03.06, 16:02 na ile osób to będzie , że już masz zaplanowane menu?? aż tak?? Odpowiedz Link Zgłoś
babka71 Re: pierwsza komunia swieta 23.03.06, 16:07 kogo zaprosić: matkę, ojca , chrzestnych i to wszystko menu: tort ewentualnie kanapki soczek i tyle na temat.., potem cześć i do domu Odpowiedz Link Zgłoś
maniusza Re: pierwsza komunia swieta 23.03.06, 16:09 no dokładnie... IMO to przerost formy nad treścią - te wesela... U nas będą oprócz najważniejszego "komunisty" i nas - jego rodziny jeszcze dziadkowie jedni i drudzy, chrzestni z rodzinami i.. tyle. razem kole 15 osób. kredytu na ten cel zaciągać nie zamierzam DD Odpowiedz Link Zgłoś
anet2lucek Re: pierwsza komunia swieta 23.03.06, 16:18 dzieki wszystkim czy zapraszacie tez swoje rodzenstwo bo w grupie mojego dziecka zapraszaja i z tego co mowia wiekszosc robii,,impreze" w lokalu nasi goscie wachaja sie miedzy15 a25 osob aco duchowego przygotowania uwazam ze forum to nie miejsce na takie dyskusje Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: pierwsza komunia swieta 23.03.06, 18:12 a ja biorę torebeczkę i po Mszy idziemy na obiadek i nic mnie nie interere.Idę na gotowe,gotowanie i sprzątanie mam z głowy Odpowiedz Link Zgłoś
anna_geras kredyty komunijne podobno sa teraz modne. 23.03.06, 19:12 sasiadka 2,5 tys. wziela ale podobno malo troche... Odpowiedz Link Zgłoś
kasper68 Re: kredyty komunijne podobno sa teraz modne. 23.03.06, 20:57 U mnie na zwykłych urodzinach jest ok. 25 osób. Na I Komunii syna miałam 35 osób - najbliższa rodzina, chrzestni i jedna znajoma. Z przygotowaniami poradziłam sobie w ten sposób, że wynajełam kucharki - za 2 dni + przygotowania wzięły 650 zł. Oczywiście musiałam dostarczyć im produktów ale one to ładnie na kartce napisały czego będą potrzebowały i w jakich ilosciach. miałam spokój, nie potrzebowałam stać przy garach, mogłam spokojnie zająć się dzieckiem i duchową stroną uroczystości. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: kredyty komunijne podobno sa teraz modne. 24.03.06, 09:11 kasper68 napisała: > U mnie na zwykłych urodzinach jest ok. 25 osób. Na I Komunii syna miałam 35 > osób - najbliższa rodzina, chrzestni i jedna znajoma. Ja nie mówię tu o najbliższej rodzinie bo jeżeli obie strony mają po kilkoro rodzeństwa to nic się nie poradzi.Chociaż ja ze swoim charakterem pewnie bym i tak okroiła Był am trzy razy na komunii na której prawdę mówiąc nie musiałam być.Dwa razy jechaliśmy dośc daleko.Komunia okazała się zbiorowiskiem ach....my bylismy bliską rodziną ale nie najbliższą to samo moi rodzice i kilkanaście innych osób.było nas ok 60.Przy najbliższej rodzinie wielkośc imprezy zamknęłaby się przy 20 no może 30 osobach. Księdzu przyszedł i nawet kielicha chlapnął. Więc nie chodzi tu o potępianie wynajmujących sal tylko o zachowanie umiaru we wszystkim,o mój komfort itd.Można wynająć salę i spokojnie posiedzieć a można też zrobić spęd w domu i chulaj dusza. Odpowiedz Link Zgłoś
kasper68 Re: kredyty komunijne podobno sa teraz modne. 24.03.06, 09:17 No nie mów, że na przyjęciu z okazji komunii był alkohol. My nawet na zwykłych dziecięcych imprezach typu urodziny nie podajemy żadnego alkoholu. Tak samo robią wszyscy znajomi i krewni. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: kredyty komunijne podobno sa teraz modne. 24.03.06, 09:33 kasper68 napisała: > No nie mów, że na przyjęciu z okazji komunii był alkohol. Tak był ,żeby nie powiedzieć ,że lał się strumieniami.Ksiądz też chlapnął. a po co ludzie robią przyjęcia przez dwa dni??Bo w niedzielę się nie pije za to w poniedziałek sie nadrabia.To dopiero obłuda Odpowiedz Link Zgłoś
kasper68 Re: kredyty komunijne podobno sa teraz modne. 24.03.06, 09:52 U mnie przyjęcie z okazji komunii syna też trwało dwa dni i w poniedziałek też nie było alkoholu. Zresztą jak ja miałam I komunię a było to 30 lat temu też alkoholu nie podawano, tak samo w pierwszy jak i w drugi dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: pierwsza komunia swieta 24.03.06, 09:51 na komuni mojej córki bedzie ok. 15 osób. bedzie obiad w restauracji bo w domu nie mam miejsca. tort, kawa, jakas sałatka i do domciu. zadnych drogich prezentów ani pieniedzy. to ma byc przezycie duchowe a nie weselisko. Odpowiedz Link Zgłoś