Dodaj do ulubionych

pralka automatyczna-prośba o radę

IP: *.* 16.10.01, 08:58
Piszę z nadzieją, że doradzicie mi :-)Psuje mi sie moja staaaara ;-) pralka automatyczna (rocznik 1978). Zamierzam kupić nową, nie wiem na jaką się zdecydować. Wolałabym jakąś z tych mniejszych, otwieranych z góry, ale ostatno wyczytałam, że mają stosunkowo duże zużycie wody. Podobają mi się również te w wersji slim, np. firmy AMICA, ale dowiedziałam się, że są dość "psujne" :-).Wierzę , że mnie nie zawiedziecie i wyrazicie swoją opinię. Czekam z niecierpliwością.Tyska
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: pralka automatyczna-prośba o radę IP: *.* 16.10.01, 09:09
      polecam firmę bosch , nie jest to może najtańsza firma ale za to bardzo mało awaryjna, cicha i najwyższe obroty wirowania działają prawie jak suszarka :)moja teściowa kupiła sobie taką jakiś miesiac temu "odgórną" w media markt i zapłaciła około 800zl, sama mam zmywarkę tej firmy i jest zupełnie bezawaryjna,natomiast nie polecam polara , psuje się to to a pan z serwisu na wstępie powiedział, że ci ludzie teraz tacy wymagający a jego babcia wychowała 12 dzieci bez pralki :lol:acha na forum wyborczej dom jest długaśna dyskusja właśnie na ten temat
      • Gość: guest Re: pralka automatyczna-prośba o radę - DO JOLI IP: *.* 16.10.01, 09:11
        Wygrałaś! :)
        • Gość: guest Re: pralka automatyczna-prośba o radę - DO JOLI IP: *.* 16.10.01, 09:19
          ale Ty już ją masz a ja codziennie przeklinam na swojego polara i drżę na myśl o panach z serwisu za to moją zmywarkę boscha kocham i marzę o takież pralce, no i mam jeszcze jeden powód żeby narzekać na teściowa bo ona już ją ma :)może bosch by coś odpalił za reklamę :lol:
    • Gość: guest Re: pralka automatyczna-prośba o radę IP: *.* 16.10.01, 09:09
      Polecam BOSHA. Jest mała, zgrabna, i bardzo ergonomiczna i oszczędna. Tak oszczędna, że patrząc jak pierze nie widać wody :)Z oszczędnością prądu jest nieco podejrzana, bo programy trwają bardzo długo, średnio 50 min.Jeśli chcesz dokładne parametry -napisz, wezmę instrukcję.pozdrawiamadaP.S.Z innej beczki, acz na tematW zeszłym tygodniu załadowałam pranie do starej pralki mamy i niestety pralka dokonała swojego żywota. Komentarz mamy:- No tak, 35 lat działała a ty w godzinę zepsułaś. (sic!):)
      • Gość: tyska2 Re: pralka automatyczna-prośba o radę IP: *.* 16.10.01, 09:16
        Jasne,że chcę :-).I oczywiście czekam na kolejne opinie.Dzięki dziewczynyTyskaPs. Jak możecie, napiszcie mi dokładniej o jaki typ chodzi, cobym w sklepie wiedziała o jaką pytać :lol:
    • Gość: guest Re: pralka automatyczna-prośba o radę IP: *.* 16.10.01, 09:19
      Ja mam Brandta (od ponad roku). Niezla, cicha, idelanie wrecz wywazona , a przeciez to na waska (45 cm), ladowana od gory pralka.I tutaj uwaga: nie daj sobie wcisnac takiej waskiej pralki, ktora bylaby dodatkowo nizsza - totalne nieporozumienie - sa zle wywazone i skacza po calej lazience (i nie tylko z reszta). Z tego wlasnie powodu ODRADZAM polarowska Rose. Z reszta te pralki sie bardzo psuja. Generalnie w ogole odradzam Polar.Gdy rozgladalam sie za praleczka - wpadla mi tez w oko Ardo (szukalam wlasciwie waskiej pralko-suszarki; perwersja ;) ). Ale sprzedawca mi odradzil kupno, bo sprzet Ardo tez bardzo sie psuje.Podobno dosyc dobre sa Wirpoole (ja jestem zadowolona z mikrofalowki - pewnie pralka bedzie tak samo niezawodna), Bosche (moja mama ma duza pralke - bardzo ja sobie chwali) i Candy (dziewczyny na czacie kiedys rownie dobrze sie o pralkach tej firmy wyrazaly).Ja mam pralko-suszarke Brandta. Firma w czolowce najlepszych w Europie. Pralka z tych "inteligentniejszych" - wsadzasz pranie, nastawiasz temperature i wsypujesz proszek. Ona sama zdecyduje, ile wody wykorzystac na dana ilosc prania. No i ma opcje suszenia (co przy wymiarach praleczki 45x60x85 (bodajze) i wymiarach mojej lazienki (1,3 x 1,2), no i braku miejsca na jakiakolwiek suszarke do rozwieszenia mokrej bielizny) jest dla mnie rozwiazaniem doskonalym. Wsadzam pranie suche, popiore 1-2 godziny, poszusze 1 godzine i wyciagam... suche i nie pomiete (no, chyba, ze przesusze pranie, albo pranie polezy w pralce z jakas dobe - bedzie sie kwalifikowac do prasowania).Brand produkuje tez pralki bez suszarki o podobnych wymiarach. Sa na pewno tansze i pewnie rownie dobre.Bo, niestety, pralko-suszarka to dosyc kosztowna impreza.Pozdrawiam.
      • Gość: guest Re: pralka automatyczna-prośba o radę- co można wyczytać w instrukcji IP: *.* 16.10.01, 09:25
        pralki bosch : kiedy nastawimy wirowanie na niższe obroty pranie po wyjęciu nie będzie PODNIECONE, także ada uważaj na wysokie obroty, zeby cię pranie później nie molestowało :crazy:
        • Gość: guest Re: pralka automatyczna-prośba o radę- co można wyczytać w instrukcji IP: *.* 16.10.01, 09:47
          :lol: :lol: :lol: :lol:Może można wykorzystać tę opcję do prania swetrów - włos wstanie.:lol:ada
          • Gość: guest Re: pralka automatyczna-prośba o radę- co można wyczytać w instrukcji IP: *.* 16.10.01, 10:43
            jak myślicie czy mąż wytrzyma to szybkie wirowanie ;)?coś ostatnio krucho z umizgami i szukam różnych sposobów....
            • Gość: jola2 Re: pralka automatyczna-prośba o radę- co można wyczytać w instrukcji IP: *.* 16.10.01, 10:58
              na pewno będzie taki zakręcony, że zrobisz z nim wszystko :)
      • Gość: Barba Re: pralka automatyczna-prośba o radę IP: *.* 17.10.01, 09:58
        Ja również polecam pralkę firmy Brant,nie mam suszarki ale regulacje wirowania od 300-900 obrotów, system wagi 1-5kg ,pralka sama dobiera sobie ilośc wody, jest extra, cicha, wąska, pakowana od góry, model: WM 901 ECO :hello:
    • Gość: guest Re: pralka automatyczna-prośba o radę IP: *.* 16.10.01, 09:35
      My 7 rok katujemy Whirlpool"a. Autentycznie katujemy, bo u mnie przy dużym psie, który wykorzysta każdą chwilę nieuwagi i wlezie np.w pościel, a teraz przy Konradzie prania jest mniej więcej tyle, co w sporym pensjonacie w okresie urlopowym. Poza tym "przeżyła" 6 przeprowadzek i niekoniecznie równe podłoża, na których przyszło jej stać. Osobiście polecam, chociaż innych nie znam-Polara skatowała moja kuzynka-na gwarancji naprawić się nie dał. Acha-nasz W-l jest ładowany z góry-super, obecne modele są o jakieś 5 cm z każdej strony mniejsze, niż mój, więc pewnie lepiej się komponują w niewielkie otoczenie.
    • Gość: guest Re: pralka automatyczna-prośba o radę IP: *.* 16.10.01, 09:42
      ARISTON, to włoska firma, pralka z "okienkiem" wąska, pojemnośc 5 kg, klasa prania przy 40 stopniach -A,"inteligentna" tzn sama wyważa pranie i dobiera ilość wody, ma funkcję wywabiania plam, można nastawiać pranie oddalone w czasie o 1, 3 , 9 i 12 godz ( bardzo przydatne, nastawiam rano, przychodzę z pracy i tylko wieszam)ma funkcję "przepierka" czyli małe (do 3 kg) pranie niemocmo zabrudzonyhc rzeczy w czasie pól godziny, idelane do codzinnej przepierkipranie jedwabiu, wełny i kaszmiru - to chyba jest najlepsze co ta pralka ma, piorę wełniane spódnice, spodnie (tzn z materiału "wełna", swetry nawet z kaszmirem , wszystko, co ma metkę "pranie ręczne" i nic sie im nie dzieje, oszczędzam na pralnie chemiczną)posiada paszport na 5 lat, czyli caodobowy serwis, moge wezwać jak mi się zepsuje , i nikt mi łaski nie zrobi, ze przyjedzie po 18, czy 19 na przykładhmm, dość droga - bez paru groszy 2.000 złale warta swej ceny, naprawdęignis
    • Gość: guest Re: pralka automatyczna-prośba o radę IP: *.* 16.10.01, 10:29
      Pralka była pierwszym zakupem w pierwszym tygodniu po ślubie. Mój Mężuś bardzo chciał Boscha, ale mnie się jakoś Bosche nie podobały, mimo podobno niezawodności. Postawiłam na swoim i mam Whirlpoola - jak na razie, odpukać, nie narzekam - duże "okienko", wiele programów, w tym też piorę swetry i nie "mechacą" się. Przeżyła nawet omyłkowe upranie biustonosza z fiszbinami - tzn. jeden wyciągnęliśmy - sterczał z bębna, drugi zalega na wieki na dnie pralki - do czasu pierwszej naprawy, tfu tfu, oby jak najpóźniej.Jest to moja kochana praleczka, cicho chodzi i Mój Mężuś śmieje się, że tak kocham pranie, że on nigdy nie zauważa, kiedy znowu zdążyłam coś uprać :).:hello:Kasia R
    • Gość: guest Re: pralka automatyczna-prośba o radę IP: *.* 16.10.01, 11:20
      Pod żadnym pozorem nie kupuj amiki!!!!!!!!!!!!!Ja to nieopatrznie kupilam i po wezwaniu serwisu, bo piorącą pralkę słychać w 3 pionach 360 metrowego domu usłyszałam, że ten typ tak ma, bo amika idzie na starych podzespołach czy tam czymś innym. Zeby bylo dramatyczniej wiruje troche ciszej, a le pierze głośno, a taki średni program trwa godzine, a ja jakos codziennie cos piore...Znajomi mają ślicznego Simensa, który startuje jak brzęcząca muszka i tak pierzeruda kasia
      • Gość: guest Re: pralka automatyczna-prośba o radę IP: *.* 16.10.01, 11:40
        O kurcze! A tak ładnie te Amiki w sklepie wyglądają! Dzięki za porady! Przy okazji zrobimy sobie własny ranking :-)I czekam na dalsze opinie. Jesteście niezawodne (hihhi, jak moja wymarzona pralka :lol: )
        • Gość: guest Re: pralka automatyczna-prośba o radę IP: *.* 16.10.01, 16:01
          Znowu ja - indesit z suszarką zepsuł się po roku znajomym - równoczesnie u 2 osób
    • Gość: guest Re: pralka automatyczna-prośba o radę IP: *.* 17.10.01, 09:11
      polecam whirpool -sama mam taka od 4 lat otwieraną do góry z 800 obrotami/minutę. Jedyeny mankament to to że po jakimś czasie ( 3 lata) troche osłabła sprężyna potrzymująca wieko.Oza tym nowoczesne pralki maja z reguły 1/2 wsadu więc i wody mniej się zużywa. Zależy na jki model Cię stac z reguły tak jest że im droższy tym większe ma możliwości.Miłych zakupów. Sylwia
    • Gość: guest Re: pralka automatyczna-prośba o radę IP: *.* 17.10.01, 09:34
      ja polecam swoją pralkęjest to pralko-suszarka Bosch - ale tez można kupić w wersji samej pralkizuzywa bardzo mało wody, jest cicha, ma sporo programów np do prania firanek czy jedwabikosztuje może sporo - ale warto bo to dobra firma, wręcz niezawodna ( w porównianiu z Polarem rodziców - kupili rok po naszej i już 3 razy była naprawiana!!!)
      • Gość: guest Re: pralka automatyczna-prośba o radę IP: *.* 17.10.01, 11:00
        Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Tak po cichu, chyba sie na tego Boscha ukierunkuję. Czy one mieszczą się w cenie do 1.500 zł? A jak jest z gwarancją?Tyska
    • Gość: guest Re: pralka automatyczna-prośba o radę IP: *.* 17.10.01, 11:08
      A ja nie polecam raczej swojej Electrolux, wąska i ładowanie tradycyjne. Mieści mi się w łazience pod blat tak chciałam mieć ładnie. Zato coraz głosniej chodzi, dosłowniewinkPonadto raczej kiepsko płucze, teraz kupilibyśmy Bosha, wywiad wśród znajomych i Wasze opinie to potwierdzają. Ile kosztuje pralko suszarka tej firmy?Może kiedyś oddam swoją pralkę eściowej , bo ma taką starą i rozlatującą się że aż strach.
      • Gość: guest Re: pralka automatyczna-prośba o radę IP: *.* 17.10.01, 11:20
        Moja teściowa kupiła sobie boscha model dość prosty (ale programów dużo) ładowany od góry, wirowanie do 800 obr i płaciła coś około 900 w media markt, a znajomy kupił identyczną kilka dni temu i kosztowała 1200 (w normalnym agd-owskim sklepie) także mieści się poniżej 1500ja może jakaś dziwna jestem ale lubię pralki ładowane tradycyjnie i lubię patrzeć jak pranie lata tyle że chyba bym się bała , że Natalia będzie włażić do środka , do zmywarki już próbowała widocznie też lubi boscha :lol:
        • Gość: guest Re: pralka automatyczna-prośba o radę IP: *.* 18.10.01, 08:57
          Synek mojej koleżanki kiedyś na trzy dni do pralki z okienkiem włożył kota! Pralka stała sobie w piwnicy. Dobrze, że ktoś go tam zauważył. Kot wyskoczył , jak oparzony i nie było go tydzień. Całe szczęście, że to była stara pralka...Jakiś czas prała samą wodę :-)Tyska
    • Gość: tyska2 Re: pralka automatyczna-opinie IP: *.* 18.10.01, 13:36
      Wywlekam wątek jeszcze raz. Poprosze o dalsze opiniesmileDziękiTyska
      • Gość: guest Re: pralka automatyczna-opinie IP: *.* 19.10.01, 22:18
        zanussi - od gory. ma program oszczedny,1/2 . bardzo fajna
    • Gość: guest Re: pralka automatyczna-pros´ba o rade˛ IP: *.* 20.10.01, 12:25
      ja mam taka mala candy aquamaster, kupiona w 1995 roku, pierwsza usterke miala miesiac temu, usterka kosztowala mnie 40 zl wiec w zasadzie nie jest zle. pralka obsluguje niemowlaka czyli pierze przecietnie dwa razy dziennie od poltora roku - fakt, ze sie jeszcze nie rozpadla dobrze o niej swiadczy. no i jest sliczna. pozdro. j.
    • Gość: guest Re: pralka automatyczna-prośba o radę IP: *.* 23.10.01, 16:32
      Mamy pralkę Whirpool od 4 i pół roku i dotąd nic się jej nie działo. Nawet nie oczyszczaliśmy filtra (chyba trzeba tam zajrzeć). Pralka jest ładowana od góry i ma płynną regulację obrotów 120-850. Nie podaję konkretnego modelu, bo na pewno sie wszystko pozmieniało. Sprzedawca powiedział nam, że praktycznie większość pralek, ma bebechy te same, tylko różnią się firmą i ...ceną. Stwierdził jednak, że do serwisu najczęściej dostają Amiki. Decyzja należy do Ciebie,
      • Gość: guest Re: pralka automatyczna-prośba o radę IP: *.* 24.10.01, 15:31
        Jeśli mogę coś dodać to,to że pralki Ardo są wielką pomyłką.Mam i przeklinam wieczne naprawy.Moja mama kupiła w tym samym czasie Whirpoola i do tej pory żadnej naprawy.
        • Gość: guest Re: pralka automatyczna-prośba o radę IP: *.* 25.10.01, 08:03
          Dzięki za wszystkie odpowiedzi :-) . Chyba się zdecyduję na Boscha. A na razie podczas każdego prania modlę się słowami: praleczko, wytrzymaj jeszcze choć do stycznia :-) .Mam nadzieję, że posłucha :lol: . Chyba, że w międzyczasie wygram coś w lotto :benetton:Tyska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka