Dodaj do ulubionych

chrzest-pytanie techniczne

08.04.07, 19:33
Mam pytanko do osób będących na bieżąco w temaciesmile
Czy chrzestni musza być pełnoletni, czy wystaczy jedynie jeśli są po
sakramencie bierzmowania?
U nas chrzestna ma byc 16 letnia bratanica i nie wiem czy to możliwe?
Z góry dzięki za wyjaśnienie
Obserwuj wątek
    • zozolica Re: chrzest-pytanie techniczne 08.04.07, 19:50
      Rodzice chrzestni nie muszą być pełnoletni, wystarczy (koniecznie musi być)
      sakrament bierzmowania
      • spa746 Re: chrzest-pytanie techniczne 08.04.07, 20:35
        Rodzice chrzestni muszą by pełnoletnimi praktykującymi katolikami(potzrebne
        jest zaświadczenie z parafi)
    • aga-ks Re: chrzest-pytanie techniczne 08.04.07, 21:04
      mojego synka chrzestna niemiala jeszcze 16 lat bierzmowana byla 4 dni przed
      chrztem obowiazkowo musi miec ze swojej parafi zaswiadczenie ze moze byc matka
      chrzestna[wierzaco praktykujaca]nie musi byc pelnoletnia .P0ZDRAWIAM
      • 111a4 Re: chrzest-pytanie techniczne 08.04.07, 21:21
        raczej nie musi byc pełnoletnia,wystarczy ze po bierzmowaniu.ja zostałam matka
        chrzestna kiedy mialam lat 14,bylam juz po bierzmowaniu.
    • zona_mi Re: chrzest-pytanie techniczne 08.04.07, 21:49
      Niezbędne jest bierzmowanie, a nie pełnoletność.
      Sama pierwszy raz zostałam chrzestną jako niespełna szesnastolatka.
      • luxfera1 Re: chrzest-pytanie techniczne 08.04.07, 23:58
        oczywiście,ze bierzmowanie jest warunkiem a nie wiek
        • andaba Re: chrzest-pytanie techniczne 09.04.07, 09:04
          W przypadku małoletniej osoby sprawa braku bierzmowanie jest do załatwienia. Zwłaszcza, że teraz bierzmują bardzo późno (ja byłam bierzmwana w wieku 10 lat).
          Chrzestny mojego najmłodszego syna nie miał bierzmowania.
          • luxfera1 Andabo.. 09.04.07, 10:41
            naprawdę?no to faktycznie wszystko zmienia sie szybciej niz jestem w stanie
            zauwazyćsad
            • andaba Re: Andabo.. 09.04.07, 11:10
              To dużo zależy od parafii.
              Więc chyba nie szybkość zmaian tu gra rolę, lecz liberalność księży.
              Chrzestną przedostatniego dziecka miała być siostrzenica, niemająca wtedy bierzmowania. Chrzestną został więc ktoś inny, ale po chrzcie zgadałam się z księdzem, który powiediał, że to nie było przeszkodą, trzeba było się najpierw zapytać. I faktycznie przy kolejnym chrzcie nie robili żadnych problemów z niebierzmowanym chrzestnym. To w ogóle fajna parafia była, nie żądali żadnyh papierków. Ksiądz twierdził, że polega na świadectwie roziców, że chrzestni są osobami wierzącymi i praktykującymi, bo to rodzicom powinno zależeć, aby mieć podporę w religijnym wychowaniu dzieci. O ile dobrze pamiętam, nie żądali nawet świadectwa chrztu, o ślubach kościelnych i karteczkach od spowiedzi nie wspominając.
              • angami Re: Andabo.. 09.04.07, 11:26
                Na pewno nie musi być pełnoletnia. Powinna być bierzmowana. Chyba ze ksiadz z
                parafii wystawi zaswiadczenie ze bedzie bierzmowana w najblizszym czasie albo
                coś podobnego. Miesiąc temu bylam na chrzcinach, gdzie matka chrzestna miala 16
                lat, a bierzmowanie miala dopiero 2 tyg pozniej. Ale ksiądz z jej parafii
                wystawił takie zaświadczenie a z parafii chrzczonego dziecka zaakceptował.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka