g0sik Re: Aborcja tak/nie - ankieta 28.08.07, 10:57 Tak w każdym przypadku, ale po obowiązkowej konsultacji z psychologiem. Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: Aborcja tak/nie - ankieta 28.08.07, 11:31 tak, na zyczenie, ale nie z marszu. Do ktoregos tygodnia ciazy bez warunkow wstepnych. Po tym tygodniu- w okreslonych sytuacjach. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Kretyńskie pytanie 28.08.07, 11:32 Jak można być "za aborcją"??? Chyba "za prawem do aborcji w sytuacjach .... (i tu wyliczenie)". "Za aborcją" czyli przeciwko czemu? Odpowiedz Link Zgłoś
broceliande Gdybym miała powoiedzieć tak albo nie. 28.08.07, 11:36 To bnie jest jednznaczne. Ale jestem za prawem do aborcji, czyli TAK. Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: Kretyńskie pytanie 28.08.07, 11:37 mika chyba kazdy ten skrot myslowy panial Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: Kretyńskie pytanie 28.08.07, 11:51 60 bab zrozumiało, więc chyba nie takie kretyńskie Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Kretyńskie pytanie 28.08.07, 11:52 Koleżanka chciała być taka oryginalna zapewne.P Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: Kretyńskie pytanie 28.08.07, 11:57 albo jestesmy kretynki tego tez nie mozna wykluczyc Odpowiedz Link Zgłoś
iwles a ja myślę, że to jednak nie to samo 28.08.07, 20:40 być ZA aborcją a być ZA prawem DO aborcji. Ja osobiście nie usunęłabym ciąży, czyli jestem PRZECIW aborcji, ale NIE odmawiam takiego prawa innym kobietom. Więc aborcji mówię NIE, ale prawu do aborcji mówię TAK. Kurdę - nie wyszłam chiba na hipokrytkę ? Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: a ja myślę, że to jednak nie to samo 28.08.07, 22:48 ale mysle ze ankiera byla o prawo do aborcji, a nie co do aborcji jako takiej. Sa okolicznosci, ktore moga sprawic bym usunela ciaze. Taka prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
reniulkaa69 Re: Aborcja tak/nie - ankieta 28.08.07, 11:59 NIE!! tylko przy zagrożeniu życia matki... Odpowiedz Link Zgłoś
gizmaaa Re: Aborcja tak/nie - ankieta 28.08.07, 12:03 tak, w przypadku zagrożenia życia lub uszkodzenia zdrowia matki i wad wrodzonych płodu Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Aborcja tak/nie - ankieta 28.08.07, 12:08 tak-w imię wolności wyboru i podejmowania decyzji Odpowiedz Link Zgłoś
dirgone Re: Aborcja tak/nie - ankieta 28.08.07, 12:08 Tak, na życzenie, ale po rozmowie z psychologiem Odpowiedz Link Zgłoś
kiniasek Re: Aborcja tak/nie - ankieta 28.08.07, 12:22 tak, na życzenie po rozmowie z psychologiem - ale nie jako standardowa metoda antykoncepcji, przede wszystkim edukacja w szkole !!! Odpowiedz Link Zgłoś
aa47 Re: Aborcja tak/nie - ankieta 28.08.07, 12:31 Ja nie chciałabym być w takiej sytuacji żebym musiała wybierać. Kobieta sama powinna wybrać, a tej kobiecie powinna być udzielona pomoc psychologa zwłaszcza przed podjęciem tej decyzji i zwłaszcza po podjęciu tej decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
anetuchap Re: Aborcja tak/nie - ankieta 28.08.07, 12:57 Tak,jestem za prawem do wykonania aborcji na życzenie. Oczywiście wcześniej rozmowa z psychologiem. Odpowiedz Link Zgłoś
aska0303 Re: Aborcja tak/nie - ankieta 28.08.07, 13:04 Tak, tak, tak, nawet na życzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: Aborcja tak/nie - ankieta 28.08.07, 13:06 Tak. Na życzenie. Przy realnym aparacie wsparcia obejmującym np. pomoc w znalezieniu pracy i mieszkania, żłobkach, gdzie nie trzeba zapisywać rok wcześniej, opiece psychologa itd, żeby matka naprawdę mogła sobie poradzić, nawet sama, jeśli taką decyzję podejmie. I oczywiście edukacja, wiedza, antykoncepcja. Odpowiedz Link Zgłoś
tolka11 Re: Aborcja tak/nie - ankieta 28.08.07, 13:12 ZA. Nie chcę ingerować w życie innych. PRZECIW. To jesli chodzi tylko i wyłącznie o mnie. Już wiem [na podstawie życiowego doświadczenia], że nie umiem usunąć nawet płodu realnie zagrożonego wadą genetyczną. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-jaga Re: Aborcja tak/nie - ankieta 28.08.07, 13:20 Jestem za- chciałabym mieć MOŻLIWOŚĆ podjęcia decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
kiniak22 Re: Aborcja tak/nie - ankieta 28.08.07, 13:26 ja jestem za aborcja iniewazne jaki bylby powod, jesli juz kobieta sie zdecyduje to i tak do konca zycia bedzie o tym pamietac Odpowiedz Link Zgłoś
maeve_binchy Re: Aborcja tak/nie - ankieta 28.08.07, 13:26 tak - po obowiązkowej konsultacji z psychologiem btw - do mojego wpisu wiekszosc za....... Odpowiedz Link Zgłoś
maadzias1 Re: nie 28.08.07, 14:48 Nie, wyjątek to zagrożenie życia matki, gwałt lub wady genetyczne dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
mapi9 Re: Za 28.08.07, 14:52 niech kobieta decyduje o sobie i swojej rodzinie.Ja nikomu nie będe mówić co ma robić.To ona będzie najwyżej miała wyrzuty sumienia Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Aborcja tak/nie - ankieta 28.08.07, 15:23 Kwestia aborcji o ile nie dotyka mnie i mojej rodziny bezposrednio, nie interesuje mnie wcale. Nic mi do tego co kobiety w tej sprawie robia- ich sprawa. Dopuszczam mysl, ze sama bym sie poddala zabiegowi, zalezy od okolicznosci.Czyli jestem na tak. Odpowiedz Link Zgłoś
ad57 Re: Aborcja tak/nie - ankieta 28.08.07, 16:26 Jetsem na nie,ewentualnie tak w wyjątkowych przypadkach np.zagrozenie życia matki,chore dziecko,ciaża z gwałtu bądz molestwoania. Odpowiedz Link Zgłoś
zuza-anna Re: Aborcja tak/nie - ankieta 28.08.07, 18:30 Jestem za. Niech kobieta decyduje o sobie i swojej rodzinie.Ja nikomu nie będę mówić co ma robić.To ona będzie najwyżej miała wyrzuty sumienia. Odpowiedz Link Zgłoś
feema-to-ja Re: Aborcja tak/nie - ankieta 28.08.07, 16:42 za- niech kazda kobieta ma prawo decydowac o swojej macicy. Odpowiedz Link Zgłoś
mapi9 Czytałyście to? 28.08.07, 18:09 turystyka.wp.pl/artykul.html? wid=9151940&katn=3:1&rfbawp=1188317228.093&ticaid=145d2 Odpowiedz Link Zgłoś
dlania tak 28.08.07, 18:11 Krótko to krótko. Wszystkie "ale" zachowam do własnej wiadomości Odpowiedz Link Zgłoś
mapi9 Re: tak 28.08.07, 18:14 Z ankiet przeprowadzonych w europejskich klinikach przez Federację na Rzecz Kobiet i Planowania Rodziny wynika, że co najmniej kilka tysięcy Polek rocznie poddaje się aborcji poza granicami naszego kraju - czytamy w "Życiu Warszawy". "Warszawianki najczęściej lecą do Wielkiej Brytanii czy Holandii" - mówi szefowa Federacji Wanda Nowicka. Informacje Nowickiej potwierdza BPAS, brytyjska organizacja odpowiadająca za prawie połowę aborcji przeprowadzanych na Wyspach w ramach ubezpieczenia. "Zauważyliśmy w ostatnim czasie duży wzrost zabiegów Polek" - mówi Laura Riley z BAPS. To samo twierdzą dziennikarze BBC, którzy badali ten problem. Ich zdaniem, w niektórych klinikach aż 80 proc. wszystkich pacjentek to kobiety z Polski. Dziennik przypomina, że w naszym kraju od 1997 roku aborcji nie wolno dokonywać z powodu ciężkiej sytuacji kobiety. W Wielkiej Brytanii przepisy są znacznie łagodniejsze. Tam do 24. tygodnia ciąży aborcji dokonuje się również ze względów społecznych i ekonomicznych. Angielskie kliniki już od dawna odwiedzają kobiety z Irlandii, gdzie przepisy są równie ostre jak u nas. Według źródeł brytyjskich, co roku w ramach tzw. turystyki aborcyjnej przybywa tam sześć tysięcy pań z Irlandii. Teraz dołączyły do nich z Polski - informuje "Życie Warszawy". (PAP) Odpowiedz Link Zgłoś
maja_sara Re: Aborcja tak/nie - ankieta 28.08.07, 18:35 Najpierw nauka w szkole-juz pod koniec podstawowki - o antykoncepcji. Rzetelna, obowiązkowa. Aborcja-tak, ale bez finansowania jej z NFZ, niech bedzie lagalna, ale jedynie za wlasne pieniadze. Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: Aborcja tak/nie - ankieta 28.08.07, 18:51 maja_sara napisała: > Aborcja-tak, ale bez finansowania jej z NFZ, niech bedzie legalna, > ale jedynie za wlasne pieniadze. Czyli tylko dla bogatych kobiet? A biedota niech dalej mieszka z gromadka zaniedbanych mauchów na 20 m kw.? Czy tak? Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: Aborcja tak/nie - ankieta 28.08.07, 19:00 czyli de facto za utrzymaniem obecnego stanu - bogata sobie poradzi Odpowiedz Link Zgłoś
bea116 Re: Aborcja tak/nie - ankieta 28.08.07, 20:15 przeciw, poza przypadkami bezdyskusyjnego zagrożenia życia matki i gwałtem na nieletniej Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Aborcja tak/nie - ankieta 28.08.07, 20:36 Zdecydowanie TAK. W kazdych okolicznosciach, na zadanie, jak najbardziej dyskretnie i na koszt podatnika. Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: Aborcja tak/nie - ankieta 29.08.07, 09:44 bea116 napisała: > przeciw, poza przypadkami bezdyskusyjnego zagrożenia życia matki i gwałtem na n > ieletniej Czyli zgwałcona dorosła kobieta też musiałaby urodzić ? Odpowiedz Link Zgłoś
bea116 Re: Aborcja tak/nie - ankieta 29.08.07, 15:29 wiedziałam, że to pytanie padnie dorosła kobieta jest jednak trochę w innej sytuacji niż 13-latka... widzisz denea, pogląd na tę sprawę zależy od przekonań - dla mnie człowiek zaczyna się nie od 3 miesiąca ciąży ale od poczęcia, stąd stąd aborcja równa się dla mnie zabraniem człowiekowi życia Odpowiedz Link Zgłoś
sassello Re: tak 28.08.07, 20:45 oczywiście nie jako forma antykoncepcji ale w naprawdę szczególnych sytuacjach i tutaj zaczyna się problem... Odpowiedz Link Zgłoś
marysienka110 Nie 28.08.07, 22:07 nie jestem w stanie sobie wybrazic sytuacji w ktorej podjelabym decyzje o aborcji. Jednak nie uwazam za sluszne regulowania sprawy sumienia indywidualnych ludzi przez panstwo. Odpowiedz Link Zgłoś