Dodaj do ulubionych

Chrzciny...???

14.04.08, 20:23
Dziewczyny ile kosztowały was chrzciny w kościele? bo nie wiem ile dać księdzu.
A do tego co się kupuje? No bo wiem że jakiś ciuszek ładny dla małej to
oczywiste. Ale do tego gromnicę i co jeszcze (jakaś biała szatka mi się
kojarzy - to jak to ma wyglądać?).
Napiszcie proszę bo w sumie to nie wiem co tam mam zorganizować.
Obserwuj wątek
    • nenyy Re: Chrzciny...??? 14.04.08, 20:29
      dołączam się do pytania , przed nami również chrzciny a ja szczerze mówiąc nie
      mam o tym zielonego pojęcia ( próbuję, ale za nic nie mogę sobie przypomnieć
      swoich :0)
      • issy25 Re: Chrzciny...??? 14.04.08, 21:15
        My mieliśmy chrzest w Sw.Wojciechu. Kosztowalo nas to 100zl. Gromnice powinien
        kupić chrzestny, biala koszulkę chrzestna. Widzialam takie w Domu Dziecka w 2
        alei. Nawet można wyszyć datę chrztu i imię dziecka. Hubert ma taka wlaśnie.
        Musisz isć do Kościola, tam ksiadz powie Ci jakie są terminy i jakie dokumenty
        musisz mieć. Napewno akt urodzenia dziecka i akt malżeństwa. Chyba tylko tyle
        papierków. Dostaniecie kartkę do spowiedzi. Aha, jeszcze dane chrzestnych musisz
        znać, nazwisko, adres i wiek. Chrzestni musza mieć zaświadczenie ze swojej
        parafii że mogą zostać chrzestnymi, tzn że byli bierzmowani. U nas ksiadz
        jeszcze chcial zeby mieli zaświadczenie o spowiedzi, ale okazalo sie to potem
        niepotrzebne. Parę minut przed chrztem idziecie wszyscy do księdza z tymi
        karteluszkami , chrzestni i rodzice sie podpisują, no i to tylesmile
        • mona19832 Re: Chrzciny...??? 14.04.08, 22:29
          U nas tzn w Sanktuarium św. Józefa też 100 zł, z gromnicą i szatką
          jest tak jak napisała Issy. U nas nie wymagali aktu ślubu tylko akt
          urodzenia dzieciaczka dostaliśmy kartki do spowiedzi i u nas były
          też nauki dla rodziców. Chrzestni muszą mieć te zaświadczenia od
          siebie z Kościoła i kartki ze spowiedzi. I to chyba tyle.
    • aga_n20 Re: Chrzciny...??? 15.04.08, 20:10
      Ja chrzciłam u siebie w parafii i płaciłam 100 zł za chrzest. Poszłam do księdza
      miesiąc przed z aktem urodzenia dziecka, musiałam podac imiona i nazwiska, wiek
      i adres chrzestnych, dostałam dla nich karteczki do spowiedzi. Sami chrzestni
      musieli wziąśc od siebie z parafii zaświadczenie że mogą być rodzicami
      chrzestnymi. Do chrztu trzeba mieć gromnicę i krzyżmo -szatkę. Ja kupowałam sama
      ale wiem że tu w waszych stronach to jak dziewczyny pisały gromnicę chrzestny a
      szatkę chrzestna. Ja sama kupiłam bo chciałam wybrać tak jak mi się podobało.
      Szatke zamawiałam na allegro
      allegro.pl/item340158416_cudowna_szatka_na_chrzest_skrzatka_haft_imion_daty.html
      miałam wychaftowane imiona i datę.
      Obiad mieliśmy w restauracji.
      Po obiedzie każdy z gości dostał aniołka w podziękowaniu za przybycie szukałam
      linku tej osoby co od niej kupowałam też na alegro ale nie ma jej są za to inne
      ale nie tak ładne jak te co ja kupowałam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka