anlia 19.08.08, 16:19 mam takie pytanie: czzy w przypadku gdy maz mojej kuzynki podal do sadu za swiadka mojego meza to on musi zeznawac czy moze odmowic skladania zeznan?bardzo prosze o dpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
doral2 Re: rozwod 19.08.08, 16:34 jeśli dostał wezwanie to stawić się musi, natomiast może odmówić składania zeznań jeżeli jest bliskie pokrewieństwo.. na przykład żona może odmówić składania zeznań które mogłyby obciążyć męża, matka syna, ojciec córkę i tak dalej... w przeciwnym razie musi zeznawać lub podać na tyle dobry powód odmowy, żeby sąd zwolnił go z zeznań... jeśli się nie stawi na rozprawę żeby uniknąć zeznań, sąd może go ukarać karą pieniężną i zarządzić doprowadzenie do sądu, co wygląda w ten sposób że w dniu poprzedzającym rozprawę pojawiają się dwaj policjanci, zwijają świadka na dołek w kajdankach i doprowadzają w kajdankach na drugi dzień na rozprawę... to chyba jednak lepiej iść i zeznawać...co nie znaczy że zaraz trzeba wszystko gadać ... Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: rozwod 19.08.08, 16:36 aha, to że mąż kuzynki zgłosił twego męża na świadka, to wcale jeszcze nie znaczy że sąd go zawezwie na rozprawę....czekaj spokojnie, póki wezwania nie ma, to nie co panikować...potem zresztą też nie. Odpowiedz Link Zgłoś