Dodaj do ulubionych

maluch, fotelik, auto

17.11.05, 21:34
Witam
Panowie jestesmy tu bo kiedys w naszym zyciu pojawił sie MALUCHsmile Moja
córka ma juz ponad rok.Kiedy zbliza sie wyjazd pojawia sie problem do auta
nie wchodzi całe mieszkaniesmileUPS, dopychanie nogą dechami itp nie pomagasmile
Jakie auto wg Was jest naj, naj naj dla rodziny z Maluchem?(nie tylko
pakowność, wiecie przeciez ile to SZCZESCIE kosztuje,niezawodność marka
model? )i drugie pytanie po której stronie (tzn za kierowca czy pasazerem)
wozicie Maluszka i dlaczego?
Dzieki z góry smile
Obserwuj wątek
    • jaremax Re: maluch, fotelik, auto 18.11.05, 00:09
      Na samochodach znam się tak jak gazda na gołębiach więc nie doradzę.Fotelik mojej Hanuli zamocowany jest z tyłu po prawej stronie.Szkodnik życzy sobie widzieć kierowcę--mamusię kręcącą zawzięcie ''sterem okrętu'',ale wtajemniczeni mówią, że bezpieczniej za kierowcą z wiadomych względów.
      • bogulo Re: maluch, fotelik, auto 18.11.05, 08:48
        zgadza sie, najbezpieczniej jest za kierowca i dopoki moja mala, byla naprawde
        mala to tam tez podrozowala, obecnie ma 6 wiosen, wiec nie miesci sie wygodnie
        za mna (jakos dlugi jestem) i na wlasne zyczenie zostala przeniesiona
        w kwestii pojazdu rodzinnego to zdecydowanie kombi (jak ograniczysz zone,
        inaczej ciezarowka) i tu sie robia schody: fiaty sa zbyt zawodne, skodziaki
        rdzewieja, renoweczki maja nieciekawe ceny serwisu, nawet volviaki daja po
        zadzie, bo czasem mozna sie powiesic czekajac na czesci do naprawy, ople byly
        dobre jeszcze 5 lat temu, wiec robi sie jedna wielka loteria, w sumie do kazdej
        marki mozna sie przyczepic bez wzgledu na cene, czyli wybor nalezy do Ciebie

MZiOS.
    • p-iotr Re: maluch, fotelik, auto 18.11.05, 08:58
      Samochod kombi bardzo sie przydaje, ale jesli maluch jest tylko jeden to w duza
      limuzyne mozna tez sie spokojnie zapakowac.

Gdy jedziemy we trojke fotelik jest z tylu z prawej strony, a Zona siedzi za
      mna (lub Ona prowadzi a ja siedze za Nia). Gdy mamy uklad kierowca plus Maluch,
      wtedy fotelik jest z przodu obok kierowcy i nie ma nieustannego odwracania sie
      i siegania do tylu bo trzeba dac pic czy cos akurat spadlo.

pzdr
    • kalina_p Re: maluch, fotelik, auto 22.11.05, 22:59
      oj, a my niedawno miescilismy sie z dzieckiem, 2 psami, 2 kotami i bagazami w
      Poloneza i kursowalismy na działke co weekendwink))
    • honda1998 Re: maluch, fotelik, auto 23.11.05, 05:53
      My mamy Forda focusa C-Maxa. Samochód sprawdzil się idealnie na wspólne wypady
      na zakupy i na nasze wakacje. Zapakowalismy prawie "cały dom" i jeszcze zostało
      miejsce. 2l silnik diesel pali w mieście ok 7,5 l/100, w trasie jest oczywiście
      ekonomiczniej

Awaryjnosc: początki trudne (kilkakrotna wymiana czujki pod pedałem hamulca)
      ale teraz działa idealnie

Cena: chyba trochę drogo ale można na koniec roku dostać upusty lub
      wynegocjować dodatkowe wyposażenie

www.omc-motors.com.pl/
      Miejsca siedzące: młodszy synek jeździ za pasażerem. Ja jestem częściej
      kierowcą więc wygodniej mi zerkać na Niego. Starszy za kierowcą

pozdrawiam,
    • p-iotr Pytanie zwiazane z tematem.. 24.11.05, 13:53
      Wlasnie - kiedy maluch jest "dostatecznie dorosly" zeby przesiasc sie do
      fotelika ustawionego przodem do kierunku jazdy?
      Wiem ze foteliki maja kategorie wagowe, ale chyba wazniejsze jest wyksztalcenie
      miesni szyi tak zeby utrzymac łepetynkę w swoim miejscu - moze jakis lekarz sie
      wypowie kiedy następuje "ten moment"?

pzdr
    • tataadriana Re: maluch, fotelik, auto 24.11.05, 17:38
      w moim aucie adrian znalazł sobie idealne miejsce pośrodku. w sam raz żeby się
      spytać na każdym skrzyżowaniu jakie stoją znaki. i żeby dobrze widzieć przez
      przednią szybę smile)
    • tatajagi Re: maluch, fotelik, auto 24.11.05, 19:05
      Witajcie smile
      Dzieki bardzo za Wasze odpowiedzi!!!
      Ps. zastanwiałem sie własnie nad czyms w rodzaju FIAT-a DOBLÓ, ale auta w tej
      klasie maja (jak dla mnie) bardzo duzy przebieg(+/-100'000 km) sad
      • p-iotr Re: maluch, fotelik, auto 25.11.05, 08:56
        Ee nie przesadzaj, nowe maja zawyczaj bardzo maly przebieg. Kilka km najwyzej..
        smile
        pzdr
      • your_and Re: maluch, fotelik, auto 25.11.05, 11:56
        > Ps. zastanwiałem sie własnie nad czyms w rodzaju FIAT-a DOBLÓ, ale auta w tej

Masz naprawdę niezgorszy wybór.
        Gorzej gdy masz 4 dzieci, wtedy zaczynaja sie schody żeby zagrać sie gdzieś z
        rodziną autem - zostaje Fiat Multipla z używanych.
        • p-iotr Re: maluch, fotelik, auto 25.11.05, 16:09
          > Gorzej gdy masz 4 dzieci, wtedy zaczynaja sie schody żeby zagrać sie gdzieś z
          > rodziną autem - zostaje Fiat Multipla z używanych.

No i cala gama Sharanow, Voyagerow, Espac'ow itd...
          pzdr
          • your_and Re: maluch, fotelik, auto 26.11.05, 07:50
            No ale to jakby inna kategoria cenowa, poza tym akurat znam Zafirę i Espaca -
            jak zapakuje sie tam dwa tylne fotele żeby autko było 7osobowe, to kosztem
            powierzchni bagażowej i tak żeby sie zabrać z klamotami na wakacje nie jest już
            łatwo...
            • p-iotr Re: maluch, fotelik, auto 28.11.05, 11:12
              A trumne masz na dach? Super rozwiazanie - polecam.

pzdr
    • tatajagi Re: maluch, fotelik, auto 25.11.05, 17:53
      p-iotr i your_and smile
      Pozdrawiam!
    • rob30 Re: maluch, fotelik, auto 28.11.05, 14:46
      Warto przetrzymać trochę smile Okres 1-2 lata to największa ilość pakunków, a
      potem ta ilość zaczyna spadać. My z 3-letnię córką zabieramy teraz mniej więcej
      połowę z tego, zo zabieraliśmy gdy miała roczek smile))
      Co do marki auta - nie poradzę ci, bo to twoje oczekiwania i twój wybór. Dobre
      byłoby kombi, albo sedan z dużym bagażnikiem.

Pozdrawiam i życzę zadowolenia z auta

Rob
    • unkhas Re: maluch, fotelik, auto 05.12.05, 14:49
      To nie kwestia dziecka ale żony, moja skonsumuje każdą przestrzeń. Mieliśmy
      vectrę otwieraną pod dachem (heczbek) 500 litrów przestrzeni, teściowa z fotelem
      by się zmieściła, a jak jechaliśmy na 3 (słownie trzy) dni to nogą upychałem.
      Teraz mam krótkiego focusa i musi wystarczyć. Czasem jedziemy jak na tej
      reklamie ikea, ale się mieścimy. Gdyby to był tranzit to pewnie by się zmieściła.
      P.S.
      Najgorsze są wiosny i jesienie bo to muszą być ciuszki na cieplejszą pogodę i na
      zimniejszą a jak nie daj borze jest do tego uroczystość rodzinna gdzie trzeba
      się ładnie ubrać....
      • p-iotr Re: maluch, fotelik, auto 05.12.05, 16:42
        > nie daj borze

Zazwyczaj jestem tolerancyjny, ale... O Boże..
        uncertain

-
    • zaholec Re: maluch, fotelik, auto 23.12.05, 13:27
      Moja córcia wożona jest z tyłu po prawej stronie. Wszelkie dostępne mi
      informacje oraz doświadczenie wskazują to właśnie miejsce jako
      najbezpieczniejsze. Dla nas wystarczający jest kombiak. Na krótki wyjazd
      (zakupy, rodzinka) mieścimy sie swobodnie do corsy. Gdy jedziemy w trójke jeden
      rodzic kieruje, a druga rodzica siedzi za kierowcą obok dziecka. Kiedy jedziemy
      we dwoje (duża/y i mala) to mała jedzie zawsze z tyłu po prawej. Moge jakoś ją
      widzieć, a na światłach pogadać czy pośmiać się z nią.
    • kayah73 Re: maluch, fotelik, auto 03.01.06, 15:26
      My mamy minivana, bo do tego jeszcze 3 duze psy - fizycznie sie nie miescilismy
      w czyms mniejszym.
      Krzeselko za kierowca, bo kierowca z reguly jestem ja (mama) i latwiej mi
      wsadzac dziecko z tej samej strony.
    • ksztab01 Re: maluch, fotelik, auto 07.01.06, 13:56
      z naszą 9-miesięczną Małgosią jeździmy fiestą. Na szczęście 5-drzwiową. Fotelik
      jest z tyłu za pasażerem, ale tylko dlatego że za kierowcą się nie mieści (jak
      przypiąłem za kierowcą, to swój fotel miałem tak blisko szyby, że bardzo
      niewygodnie mi się prowadziło). Jak chcemy zapakować wózek (wychamet breaker),
      to najpierw rozkładamy go na części pierwsze, a później upychamy w bagażniku.
      ale już nic więcej nie wchodzi. co do auta - najlepsze jakieś kombi. ale jeśli
      nie kombi, to na pewno 5 drzwi. nie wyobrażam sobie upychanie dziecka na tylnym
      siedzeniu na foteliu zamontowanym tyłem do kierunku jazdy.
      • p-iotr Re: maluch, fotelik, auto 10.01.06, 12:51
        Hehe - pare razy wiozlem naszą Malenką w kubelku na tylnym siedzeniu Megane
        Coupe. Istotnie - jest wyzwaniem zainstalować tam fotelik (szczegolnie z
        Glusiem w srodku), ale potem jest wieeelki spokoj, bo dziecko patrzy prosto w
        tylne okno - ma taka mila "odskocznie" od ciaglego gapienia sie w sufit wink

pzdr

-
    • barry50 Re: maluch, fotelik, auto 08.01.06, 17:06
      Najbezpieczniejsze jest miejsce na środku, oczywiście jeśli masz pas 3 -
      punktowy
    • kaska1968 Re: maluch, fotelik, auto 15.01.06, 12:17
      Witam
      Peugeot 406 familiale - 7 osobowe kombli za bagaznikiem opjonlanie pełniącym
      kabinę dla 2 osób lub miejscem do załadunku.
      Rewelacja szybki i wygodny, duzo miejsca, w bagaznik wchodzi wozek i poł
      objetosci jest wciaz wolne a na tylnym siedzeniu fotelik + dwie osoby bez
      problemu
    • hef Re: maluch, fotelik, auto 22.02.06, 09:30
      Jeśli jeszcze nie wybrałeś to polecam sedana badź kombi klasy średniej
      najlepjej japończyk np. Toyota Avensis, lub gdy masz mniej kasy do wydania
      Carina E - są to samochody niezniszczalne. Co do wożenia dziecka to powinno
      siedziec za kierowcą w foteliku odwruconym tyłem do kierunku jazdy (standard
      szwedzki) Kręgi szyjne małego dziecka (nawet 3 latka) mogą nie wytrzymać
      przeciążenia podczas wypadku o ile pamiętam ok. 60 g - proszę obejrzeć jakiś
      test zderzeniowy przy 50 km/h mały pasażer przes krótka chwilke waży 500 kg !!!
      A dlaczego za kierowcą, to proste przy ruchu prawostronnym, prawa strona
      najbardziej narażona jest na uderzenie za kazdym razem gdy przejeżdżamy przez
      skrzyżowanie, przy zderzeniu czołowym (zazwyczaj uderzamy lewą częścią
      samochodu) też tył najczęściej odrzucany jest na prawą stronę i uderza bokiem w
      coś co jest na poboczu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka