Dodaj do ulubionych

plec dziecka & usg

IP: *.* 08.11.02, 14:53
Kochani, jestesmy w 27 tygodniu ciazy. Tydzien temu widzielismy nasze malenstwo na usg i okazalo sie, ze mamy coreczke. Baaardzo nas to ucieszylo, ale ja ciagle nie moge uwierzyc. Wiem, ze zdarzaja sie czesto pomylki w odczytaniu obrazu usg? Jakie sa wasze doswiadczenia w tej sprawie?
Obserwuj wątek
    • Gość: OnY Re: plec dziecka & usg IP: *.* 08.11.02, 15:52
      To przede wszystkim kwestia doświadczenia lekarza wykonującego bsadanie. Ale w 27. tygodniu to już naprawdę trzeba dyletanta, żeby nie odróżnić takich szczegółów ;-) My w 28. tygodniu widzieliśmy baaardzo dokładnie na ekranie USG, że to chłopak :-)W każdym razie - gratulacje :-))
      • Gość: baltazar Re: plec dziecka & usg IP: *.* 08.11.02, 17:10
        OnY, ja tez gratuluje Tobie syna. A co do naszej szkoly, to jest bardzo sympatycznie. Kobiety, ktore prowadza sa bardzo otwarte i mozna o wiele rzeczy pytac. Myslalem tylko, ze bedzie wiecej czasu na wspolne cwiczenia itd. Oczywiscie chcemy rodzic silami natury, zawsze jednak dobrze znac opinie innych na temat znieczulen. Tak na wszelki wypadek :)Pozdrawiam! A jakie imie dla synka?
        • Gość: OnY Re: plec dziecka & usg IP: *.* 13.11.02, 14:23
          Baltazarze - w naszej szkole zajęcia są 3-godzinne, z czego połowa to ćwiczenia. Najczęsiciej wspólne :-)Co do imienia - zdecydowaliśmy się na Mikołajka :-)
      • Gość: brytnej Re: plec dziecka & usg IP: *.* 11.11.02, 21:24
        Drogi Baltazarze!Znam tylko jeden przypadek wsrod moich znjomych mam,kiedy lekarz stwierdzil synka,a na nastepnym usg corke,potem powiedzial,ze chyba raczej corcia,ale nie da sobie nicsmileobciac...etc.kolezanka urodzila corke.Mysle ,ze na 99 procent lekarz stwierdza plec.Poza tym jesli nie jest pewien-to zawsze o tym mowi.Ja do momentu usg bylam pewna ,ze bede mama dziewczynki-gadalam do swojego brzuszka per Georginio...a tymczasem mam Janka i strasznie go kochamsmilePozdrawiam Ciebie,zoneczke i waszego maluszka-Basia
    • Gość: w Re: plec dziecka & usg IP: *.* 11.11.02, 21:39
      USG daje tylko 70% pewnosci co do okreslenia plci. U nas miala byc dziewczynka. Stwierdzone na dwoch USG robionych przez dwie rozne osoby. Urodzil sie chlopak.:hello:
    • Gość: Behemot Re: plec dziecka & usg IP: *.* 11.11.02, 22:51
      100% pewności nie ma chyba nigdy, dużo zależy od tego czy lekarz po prostu zna się na USG i Od ustawienia dziecka również. W pierwszej ciąży mój lekarz prowadzący powiedział najpierw, że chłopiec, na drugiej wizycie, że dziewczynka, a potem już nie widział, tylko tuż przed porodem inny lekarz potwierdził, że dziewczynka. Urodziła się dziewczynka. Przy drugim dziecku ten sam lekarz prowadzący już w 12 (naprawdę!) tyg. wiedział, że chłopiec i był chłopiec. Nie nastwiałam się na sto procent, ale moja intuicja mi mówiła, że będzie tak jak było. Czasem intuicja zanczy więcej niż USG. Mojej znajomej ze szpitala trzech lekarzy mówiło, że będzie dziewczynka (ona i jej mąż bardzo chcieli, bo mieli już synka), a jej coś mówiło, że chłopiec i miała rację! :hello: Gina
      • Gość: anna.s. Re: plec dziecka & usg IP: *.* 13.11.02, 22:57
        Myślę, że naprawdę dobry i doświadczony lekarz może w prawie 100% (jeśli oczywiście dziecko jest "odpowiednio ułożone) określić płeć dziecka. Gdy byłam w szpitalu, na oddziale patologii ciąży pracował lekarz, wystarczyło mu krótki rzut oka na monitor i pytał:"chce pani znać płeć?" Ani razu się nie pomylił. Sprawdziło się wielu koleżankom z oddziału. Mnie także.
    • mamaigorka Re: plec dziecka & usg 08.09.03, 20:33
      Cześć ! Ja miałam mieć Zuzę a mam Igorka
    • shuriken Re: plec dziecka & usg 10.09.03, 15:58
      Swoją drogą ciekawe, co się urodziło Baltazarowi smile
    • aniamr Re: plec dziecka & usg 11.09.03, 12:44
      U nas było zawsze tak, że ledwo przyłożył mi do brzuszka tę kamerkę to już
      wiedziła płeć - dziewczynka. Za każdym razem gdy byłam pytał sie czy już wiemy
      co ma być i czekałam co tym razem powie (przecież nie pamięta co każdej parze
      mówi)-zawsze było potwierdzenie piewszej diagnozy - dziewczynka. Mąż po
      pierwszym USG nie wierzył, że to kobitka, ale gdy mu lekarz w przybliżeniu
      cipulke wydrukował - uwierzył. No i urodziła sie córeczka - oczko w głowie
      rodziców!!
      • jasko_mama Re: plec dziecka & usg 11.09.03, 15:51
        U nas była dziewczynak od poczatku, tzn, mąż od początku ciąży mówił do
        nas "Moje Dziewczyny" potwierdziła to USG w 19 tyg. u bardzo doswiadczonego
        lekarza na dobrym sprzęcie. Ale jakoś tak ok. 30 tyg. zaczęłam wątpić i w 35
        tyg pobiegłam jeszcze raz na USG, wtedy lekarz pokazał mi piczkę bardzo
        dokładnie i już nie wątpiłam. 30 sierpnia 2003r. urodziłam śliczną
        dziewczynkę!!! smile
        pozdrawiam Basia

P.s. na 10 par w szkole rodzenia tylko jednej pomylił sie lekarz co do płci,
        czyli statystycznie 90% pewności. B.
    • kin2 Re: plec dziecka & usg 11.09.03, 16:49
      u nas lekarz ustalił płeć w 10 tyg.(choć podobno nie jest to jego rekord-udało
      mu się kiedyś w 8 tyg.)
      mamy cudownego chłopczyka (6m) może i malutkich facetów łatwiej się określa?
    • amanda2002 Re: plec dziecka & usg 30.10.03, 15:39
      Czesc!

Gratuluje coreczki!
      Ja tez juz w 26 tygodniu wiedzialam ze bedzie dziewczynka, przy porodzie
      zostalo to potwierdzone! Teraz jestem w 25 tygodniu i jeszcze nie wiem czy to
      chlopczyk czy dziewczynka, zakrylo sie raczka!
      Pozdrawiam Monika
    • mirka17 Re: plec dziecka & usg 31.10.03, 08:05
      1) miał być chłopak i jest, 2) nie pytałam, 3) dzidzia nie chciała się
      odpowiedznio odwrócić do podejrzenia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka