Dodaj do ulubionych

Waga dziecka

09.06.07, 09:59
Krzyś jak się urodził to ważył 3320 g. Wiadomo waga spadła i najniższa
zarejestrowana była 3150. Po czym zaczął rosnąć jak na drożdżach. Jak miał 1
miesiąc to przybrał 1 kg i ważył ok. 4,2 kg. Po kolejnym miesiącu 6,5 kg,
czyli 2,3 kg w ciągu miesiąca. Je tylko mleko mamy - do woli, na żądanie. Nie
jest niczym dopajany. Z lekarstw dostawał tylko espumisan.
Młody wygląda jak (skądinąd niezwykle przesympatyczny) Wojciech Mann. Zresztą
sami zobaczcie: fotoforum.gazeta.pl/3,0,688779,2,1.html
Lekarze, których się pytaliśmy mówią, że taka jest jego uroda i nic mu nie
jest (ja się do tego przychylam), ale żona się niepokoi i postanowiłem
zapytać, jak to było z waszymi dziećmi: jak szybko przybierały na wadze?
Obserwuj wątek
    • martak.m Re: Waga dziecka 09.06.07, 11:16
      mój Kacperek 19-tego czerwca skonczy 6 mies,jak sie urodził ważył 3370 po 6tyg-
      4,5kg po3,5mies-5.800 kiedy miał 5,5mies ważył 7kg teraz waży 7,7kg ma również
      okrągłe policzkismile koleżanki syn ma 3mies waży 6,5kg.
      • adellante1 Re: Waga dziecka 09.06.07, 22:41
        wyglada absolutnie prawidłowo. Tak samo przybiera na wadze. dopóki nie zacznie
        raczkowac wagą lub wrazeniem nadwagi nie ma sie absolutnie co przejmowac. BTW
        po kiego go wiążecie? wink
    • remerk Re: Waga dziecka 10.06.07, 00:07
      patrząc po moich dzieciorach myśle że twoja żona niepowinna sie martwić (choć
      leży to w naturze kobiet) moje dwie córki też były karmione piersią i
      przybierały konkretnie i też były pulchne. Było tak do momentu aż nie zaczeły
      raczkować potem chodzić i niszczyć itp. a teraz starsza (7lat) jest chuda jak
      patyczek a młodsza (3 lata)zaczyna przypominać siostrę. Poczekaj aż zacznie
      plądrować mieszkanie wtedy waga spadnie !
      • m.matkowski Re: Waga dziecka 10.06.07, 09:20
        Żona się przejmuje, więc zapytałem. Ja jestem zdania, że tak musi być. Faktem
        jest, że jest lekko skręcony w literkę C (co widać nawet na tym zdjęciu) i jak
        się go położy na brzuchu, to nie bardzo chce się opierać cały czas na obu
        przedramionach. Przechyla się na jedną stronę i taki skręcony sobie pokwękuje. Z
        tego powodu trochę się przejmujemy, że może ten szybki wzrost wagi + jego
        lenistwo + skręcenie nie są dla niego za dobre. Ale zobaczymy co będzie. Został
        zapisany na fitness (rehabilitacja metodą Bobath), to się trochę rozkręci.

Do adellante: balonik jest pomarańczowy i przykuwa jego uwagę. Przywiązany do
        rączki dodatkowo się porusza. Dziecko jest zadowolone i rodzic ma chwilkę czasu
        dla siebie. Potrzeba matką wynalazków ;o)
    • demonii Re: Waga dziecka 10.06.07, 09:40
      Moi synkowie tez wyglądem przypominali Wojciecha Manna smile)
      Igor sporo tuszy niemowlęcej zgubił, jak tylko zaczął chodzić. Teraz, mając
      prawie 11 lat przypomina za przeproszeniem szkielet obciągnięty skórą smile)
      Milan ma rok i nadal bliżej mu do tucznika niz do "wygladającego normalnie"
      dzieciaka smile) Dodam tylko, że obecnie waży 12 kg, a nasza 4-letnia Jula 15 kg smile)
      Uspokój Żonę, jeśli mały jest zdrowy, to nie należy sie przejmować jego tusząsmile
      • demonii I jeszcze tylko dodam, 10.06.07, 09:42
        że cała czwórka po trzech miesiącach od urodzenia ważyła jeszcze raz tyle, co
        tuż po narodzinach i to z nawiązką smile)
    • lucius_dwulicus Re: Waga dziecka 10.06.07, 10:12
      Mój maluch przy urodzeniu miał 3780 a w dniu wypisu 3370. Po 3 tyg. Miał 4550 a
      w 12 tyg. Miał 6500. Lekarz stwierdził, że małemu troszkę siatka centylowa masy
      ciała leci, ale wszystko jest prawidłowo. Jednak żona bardzo się tym przejęła
      (mały strasznie marudził wtedy przy jedzeniu) i dla świętego spokoju zrobiliśmy
      maluchowi badanie krwi. Oczywiście okazało się, ze wszystko jest jak trzeba.
      Jednym słowem, czy dziecko będzie wyglądało na zbyt grube, czy na
      niedojadające, matka i tak będzie się martwić. Pozostaje obserwacja i zdrowy
      rozsądek (i goloneczka dla tatusia – ja bardzo lubię).
    • kckk Re: Waga dziecka 10.06.07, 22:14
      Nasz syn od urodzenia nie był wyżej niż między 3 a 10 centylem (przeważnie
      poniżej 3 wagowo). Pod względem wzrostu powyżej 75 centyla. Teraz, mając 2 lata
      i 3/12 waży 11kg.
      • garfield2006 Re: Waga dziecka 12.06.07, 23:55
        a moj synek jak sie urodził miał 4.99 i mierzył 64cm
        jak miał 4 miesiace to miał 6.5kg
        teraz ma 10 miesiecy 13.5 kg 86cm /92cm nosi ciuszki na 12/18 miesiecy
        wiec jest olbrzymem ale nie jest gruby bardziej dopakowany pewnie bedzie
        koszykarzem
        i to jest normalne tak powiedział lekarz
        wiec sie nie martw jak zacznie chodzic to zgubi co nieco
        pozdrawiam
    • grochowy_tato Re: Waga dziecka 13.06.07, 09:53
      Dziecko karmione piersią bardzo szybko przybiera na wadze i wygląda zwykle dużo
      bardziej pucułowato niż dzieci karmione mieszankami. Ale to dobry znak, nie
      powinieneś się przejmować. Nasz synek miał trzy brody i wyglądał jak mały
      Pudzian. Jak tylko zaczął chodzić to szybko zeszczuplał i teraz wygląda bardziej
      proporcjonalnie do swojego wzrostu smile
      • xiv Re: Waga dziecka 13.06.07, 12:28

> Dziecko karmione piersią bardzo szybko przybiera na wadze i wygląda zwykle
        > dużo bardziej pucułowato niż dzieci karmione mieszankami.

z moich londynskich obserwacji wychodzi zupelnie przeciwnie (?) mieszanki sa
        slodsze i szybciej sie odkladaja... trawienie tez jest gorsze - przy mleku z
        cyca jest lepsza przemiana materii...

dziewczątko - 7m - pierś (teraz pierś plus pół-stały) - 7.820 co jest mniej-
        więcej 50 centylem
      • lucius_dwulicus Re: Waga dziecka 13.06.07, 22:17
        A ja też słyszałem odmienne zdanie i to od pediatry. Mój jest karmiony
        sztucznie i teraz (czwarty miesiąc) waży około 7500. Dokładnie będę wiedział
        28. 06. bo mały ma szczepienie. O zgrozo! Do mieszanki dochodzą też „słoiczki”,
        jeden słoiczek potrafi pożreć na raz smile Zwłaszcza jeśli to dynia z ziemniakami.
      • grochowy_tato Re: Waga dziecka 14.06.07, 06:24
        Hmmm, więc może kwestia przybierania na wadze jest jednym z mitów, które stosuje
        się w zależności od sytuacji. Jak dziecko jest karmione piersią, to się mówi, że
        takie przybiera na wadze szybciej, a jak karmione mieszankami, to że takie. Sam
        już nie wiem. Napisałem tylko to, co mówili żonie na kursie na doradcę
        laktacyjnego.
        • lucius_dwulicus Re: Waga dziecka 14.06.07, 10:56
          Moje osobiste zdanie jest takie, że do wszystkiego trzeba podchodzić z rezerwą.
          Bywa, że matka źle się odżywia i mleko naturalne jest takie sobie, a bywa i
          tak, że maluch nie trawi mieszanki. Wszystko chyba zależy od danego przypadku.
    • bj32 Re: Waga dziecka 13.06.07, 10:32
      Moja [teraz już starucha] przybierała najpierw kilogram na 6 tygodni. Od
      urodzeniowej wagi 3100 po roku osiągnęła coś 11 kg. Wzrost też miała ok.97
      centyla. Potem zwolniła i teraz jest przeciętnych gabarytów. No, ale ma ponad 5
      lat.
      • arienne07 Re: bj żyjesz:DD 13.06.07, 11:45
        Temat wątku trochę inny, ale tak się ucieszyłam że cię widzesmile) Witaj i
        nadrabiaj zaległości!
        • bj32 Re: bj żyjesz:DD 13.06.07, 13:08
          Ja Ci tam potem na priv napiszę rozmaite.
          Cieszę się, że się cieszysz.smile))
          • agatelek2 Re: bj żyjesz:DD 14.06.07, 10:07
            Cudny bobas wink))))
            Moja córa wyszła ze szpitala z wagą 2700 a po miesiącu ważyła już 4kilo-to
            dopiero był grubas.Ale wyrosła na szczęście więc zona nie ma się czym martwić.
            • agatelek2 Re: bj żyjesz:DD 14.06.07, 10:08
              Twoja żona oczywiście-pozdrawiamsmile
              • bj32 Re: bj żyjesz:DD 14.06.07, 11:40
                Moja?
                wink))
    • m.matkowski Re: Waga dziecka 20.06.07, 20:41
      Zamykając wątek - anegdotka.
      Dwa dni temu moja mama (jak można się łatwo domyślić - babcia Krzysia) była na
      spacerze z Młodym w parku obok nas. W pewnym momencie podeszła do niej jakaś
      kobieta z dzieciaczkiem w podobnym wieku i się pyta: "czy to ten chłopczyk, co
      tak szybko przybiera na wadze?"
      Mamie szczęka opadła. Mi później też. Dziwne są ścieżki sławy (?).

Pozdrawiam wszystkich
    • adellante1 Re: Waga dziecka 21.06.07, 07:52
      Wczoraj mój majster był na pierwszym przegladzie. po urodzeniu 3.450 Po 6
      tygodniach wskoczył na 6,2 kg i ok 60cm.
      • mara_76 Re: Waga dziecka 21.06.07, 14:04
        Córka - w dniu wypisu 2,890 kg, na pierwsze szczepienie - 6,5 tyg zameldowała
        się z wagą 5,600 kg. Syn - wypis 3,240 kg 54 cm, szczepienia - 6 tyg - 6 kg /ok
        60 cm. Oboje tylko na piersi, syn dopajany ok 100 ml dziennie wody z glukozą
        przy wielkich upałach.
    • lucius_dwulicus Re: Waga dziecka 30.06.07, 12:14
      28 czerwca byłem z małym na szczepieniu. Obecna waga to 7300, obwód głowy 43,
      klatka piersiowa 44,5. Wiek 4,5 mies. Goni mnie, goni wink Jeszcze około 80 kg…
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka