18.02.10, 20:42
Po poprzednim porodzie miałam problemy z wystarczającą ilością pokarmu. Obawiam się, ze tym razem będzie podobnie, tym bardziej że będę miała cc.

Ponoć istnieją jakieś ziółka, które można zacząć popijać jeszcze przed porodem, żeby nie mieć problemu z karmieniem jak już się dzidziuś urodzi. Wiecie coś na ten temat? Możecie coś poradzić?
Obserwuj wątek
    • roxana8881 Re: laktacja 18.02.10, 21:24
      Slyszalam o herbatce Hipp z rutwica lekarsa, ale nie wiem czy pomaga. Zawsze warto sprobowac. Najlepiej juz teraz
      • kaczkastrofa Re: laktacja 18.02.10, 21:30
        nie picie ziół jst tu ważne, ale częste i prawidłowe przystawianie
        dziecka do piersi. Warto by malucha przystawili do piersi po cc do 1
        godziny po zabiegu. A potem tak często jak będzie chciało ssać
        jednak nie rzadziej niż co 3 godziny. jeśli maluch będzie ssał
        prawidłowo i z taką częstotliwością to myślę, że problemu z pokarmem
        nie będzie. Warto pamiętac , że na początku w piersiach jest siara,
        bardzo ważna dla dziecka z immunologicznego punktu widzenia. jest
        jej niewiele. Zaledwie kilka kropel, ale one są bardzo cenne, stąd
        zachęcam do jak najwcześniejszego przystawiania do piersi. Mleko
        właściwe pojawia się w 3 dobie po porodzie, tak naprawdę od tego
        momentu zaczyna się zwiększać ilość produkowanego mleka. Jednak cały
        czas pod warunkiem, że maluch systematycznie i odpowiednio długo
        ssie pierś.
        • boo-boo Re: laktacja 20.02.10, 10:50
          Dokładnie- co ma cc do laktacji. Przecież na ten proces organizm przygotowuje
          się już podczas ciąży, a nie po porodzie sn.
    • roxana8881 Re: laktacja 18.02.10, 21:29
      Znalazlam cos wiecej na ten temat - forum.gazeta.pl/forum/w,570,20768122,0,_TAJNE_MYKI_NA_LAKTACJE_dopisujcie.html
    • magdalenca78 Re: laktacja 18.02.10, 22:13
      Polecam poczytać na spokojnie, jeszcze przed porodem forum Karmienie Piersią.
      forum.gazeta.pl/forum/f,570,Karmienie_piersia.html
      Nie ma znaczenia, ze będziesz miała cc. Siara produkuje się już od dawna w twoim
      organizmie, a potem najwazniejsze jest przystawianie dziecka. Im więcej
      przystawiasz, tym więcej jest pokarmu. Noworodek ma prawo wisiec na piersi
      godzinami, niestety.
      Ja tez miałam cc i zadnych problemów z laktacją, mimo ze pierwszy raz dziecko
      przystawiono mi po kilku godzinach. Potem tez przynoszono mi synka na trochę na
      karmienie i dopiero mw dobę po cięciu i dobrych kilka godzin po pionizacji był
      już przy mnie i "pasł" się bez przeszkód ;)

Poczytaj to:
      www.nowamatkapolka.pl/plugins/_newsedit/news/33/index.php?lang=pl
      www.nowamatkapolka.pl/plugins/_newsedit/news/40/index.php?lang=pl
      www.nowamatkapolka.pl/plugins/_newsedit/news/28/index.php?lang=pl
    • fizula Re: laktacja 19.02.10, 01:27
      Fajnie, że pomimo wcześniejszych problemów nie nastawiasz się negatywnie, a
      dopytujesz.
      Jak mieć wystarczającą ilość pokarmu?:
      -mieć dziecko ssące efektywnie (lub mu w tym pomagać);
      -prawidłowo przystawiać do piersi;
      -karmić możliwie często = według potrzeb dziecka, ale też matki;
      -nie podawać mu smoczków i butelek uczących nieprawidłowego wzorca ssania;
      -zrozumieć przyczynę poprzedniej sytuacji "niewystarczającej ilości pokarmu"-
      może rozmowa z jakimś doradcą laktacyjnym, doświadczoną mamą karmiącą? (służę
      radą); jeśli nie dowiesz się, jaki błąd popełniłaś wcześniej bądź inni popełnili
      (sprawujący opiekę nad Tobą i dzieckiem), to możesz go popełnić (lub dać innym
      popełnić) kolejny raz. I nie chodzi o obwinianie się, ale o refleksję nad tym,
      co można było zrobić inaczej, żeby jednak była wystarczająca ilość pokarmu.
      Spełnienie powyższych warunków gwarantuje Ci wykarmienie dziecka w większym
      stopniu niż mnóstwo herbatek mlekopędnych. Mają one efekt głównie placebo. Ale
      jak którejś mamie lepiej się robi jak ją pije, nabiera poczucia, że będzie mogła
      wykarmić- to czemu nie? W każdej chyba aptece różne mieszanki ziółek
      mlekopędnych dostaniesz z koperkiem, czarnuszką, kozieradką itp. na czele. U nas
      np. miętę się uważa za hamującą w stosunku do laktacji, w Stanach zaś za
      mlekopędną. Co kraj, to obyczaj.
      Pozdrawiam!
      • gaga_73 Re: laktacja 19.02.10, 12:03
        Dziękuję Wam bardzo. Mam nadzieję, ze tym bardziej będzie lepiej... Mam zamiar dostawać tak często jak się da. Może ziółka też pomogą.
    • moofka Re: laktacja 19.02.10, 12:09
      dobrze robi lisc maliny
    • fizula Re: laktacja 20.02.10, 10:10
      Wiesz, ale na pewno wiedza działa skuteczniej niż ziółka.
      • kajtusia_bez_majtusia Re: laktacja 21.02.10, 22:04
        polecam herbatke i kawke na laktacje firmy Medela
        www.twojemalenstwo.pl/herbatka-laktacje-medela-p-27.html
        www.twojemalenstwo.pl/kawka-laktacje-medela-p-28.html
      • kotkowa Re: laktacja 23.02.10, 22:22
        Polecam dobra ksiazke o karmieniu. Praktycznie nie ma mozliwosci, zeby miec za
        malo pokarmu. Niedobor pokarmu wiaze sie z niewlasciwym przystawianiem dziecka,
        niewlasciwym ssaniem, zbyt rzadkim lub na zbyt krotko. Trzeba stosowac sie do
        zalecen, to wszystko da sie uregulowac. Dziecko musi pic co najmniej co 2-3h
        przez ok 10 min musi ssac efektywnie z jednej piersi. W razie problemow trzeba
        pobudzic piers przez odciagniecie malej ilosci pokarmu. Gdy dziecko nie pije tak
        czesto jak powinno, tez powinno sie odciagac pokarm. To dziala na zasadzie
        podazy i popytu - im wiecej dziecko pije, tym wiecej pokarmu sie produkuje na
        biezaco.
    • iwonka.borek Re: laktacja 10.06.10, 11:22
      Herbatki laktacyjne wystarczy zacząć pić dopiero po porodzie. To, że miałaś problemy z karmieniem przy pierwszym dziecku nie znaczy, że teraz też będziesz je miała. Myśl pozytywnie:)!! Najważniejsze jest częste przystawianie do piersi, a jeśli to nie wystarczy polecam bawarkę i ziołową herbatke wspomagającą laktację (ja piję z Herbapolu IV zioła i jestem zadowolona). Powodzenia!!
    • monique-79 Re: laktacja 18.06.10, 13:29
      Piłam herbapolowy chyba Fito Mix IV - Liść melisy, Owoc kopru włoskiego
      i Owoc anyżu (Anisi fructus) - pomagało.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka