Dodaj do ulubionych

uzależniona od piersi

11.01.11, 15:19
Moja mała średnio w dzień je co godzinę. Pogodziłam się już z tym, że ten typ tak ma i pół dnia spędza przy piersi.
Ale chciałabym czasami gdzieś wyjść, zakupy, fryzjer, kosmetyczka cokolwiek - nie biorąc jej ze sobą (nie chcę po galeriach w taką pogodę przeziębieniową targać ze sobą dziecka) - więc co zrobić aby choć od czasu do czasu tatuś mógł zostać z dzieckiem na 2 godziny?

Spróbować z butelką? Boję się że mała potem piersi nie będzie chciała ...
Zresztą smoczka już dawno odrzuciła więc wątpię że by nawet tak sporadycznie chciała ssać z butli (nigdy jej tak mleka nie podawałam).

Mała ma już prawie 4 miesiące.
Obserwuj wątek
    • bathilda Re: uzależniona od piersi 11.01.11, 15:24
      Głód to potężna siła, uwierz mi. Ja musiałam wyjść żeby zrobić badania w trakcie których nie mogłam karmić przez 3 godziny. Ściągnęłam mleko, zostawiłam Tatę z butelką, strzykawką, kieliszkiem i błogosławieństwem na drogę. I dali radę. Młoda nie była zachwycona smoczkiem, ale po dłuższej chwili zjadła - nie było nawet potrzeby testowania rozwiązań alternatywnych. I tyle. Myślę, że Twoja też sobie poradzi.

A BTW, na spacerach śpi? Bo ja ze starszym czasem miałam taki patent, że mąż brał go na spacer w okolicy miejsca gdzie ja szłam. Jak się w końcu obudził to podkarmiałam i wracałam.
      • bami11 Re: uzależniona od piersi 11.01.11, 19:55
        ja ze swoim synkiem w podobnym wieku (miał 4,5 miesiąca) cierpliwie próbowałam z butelką. Najwyraźniej miał problem z właściwym przyssaniem się. Przy 3 rodzaju butelki w końcu załapał. Trwało to ok. 2 tyg. próbuj zawsze, gdy dziecko jest wyspane i niezbyt głodne. Powodzenia.
        • nillkaa Re: uzależniona od piersi 11.01.11, 20:44
          a butelką nie zaburzę techniki ssania?
          • mad_die Re: uzależniona od piersi 11.01.11, 22:23
            Nie wiadomo, poki nie sprobujesz, to nie bedziesz wiedziala.
            Zamiast butelki mozesz tez dac mleko w takiej specjalnej lyzeczce do karmienia medeli. Ona na pewno nie zaburzy nic.

Poza tym, czteromiesieczniak to już tez te 2-3 godzinki wytrzyma (zatankowany uprzednio po kurek) - noszony, tulony, spacerowany itp. Wiec moze mleka nie bedzie potrzeby dawac - bo nie kazdy placz to wołanie o jedzenie przeciez.
    • ann.k Re: uzależniona od piersi 11.01.11, 22:13
      Mój synek, 3 mies., smoczek odpluwa, a z butli jak mu podam ciagnie jak odkurzacz. Butle dostal tylko kilka razy - 5 moze 6. Umie ssac i piers i butelke.
    • mrowka75 Re: uzależniona od piersi 11.01.11, 23:27
      są niekapki 4m+
      są łyżeczki, są kubeczki medeli, czy w końcu zwykłe kieliszki.
      Nie chcesz sobie ściągnąć problemów na głowę to nie dawaj butelki
      IMHO, Uzależnienie od piersi nie istnieje. dziecko ssie pierś , bo musi, bo lubi, bo zaspokaja wiele jego podstawowych potrzeb życiowych, biologicznych i psychicznych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka