Dodaj do ulubionych

za mało mleka

20.02.11, 20:58
Witam
mam 3,5 miesięcznego synka. Miałam 5 dniową przerwę w karmieniu, w tym czasie ściągałam pokarm ale widocznie za mało, bo teraz nie mam już tyle pokarmu co wcześniej. Karmię dziecko co 2,5 - 3 h również w nocy, w nocy nawet częściej co 2 h. Karmię jedną piersią na każde karmienie. Po karmieniu odciągam laktatorem nawet jeśli nie leci (z reguły nic nie leci, max 10 - 20 ml) przez 15 minut z tej jednej piersi. Czy dobrze wszystko robię? Czy jest szansa że wrócę do poprzedniego poziomu mleka? Dziecko raczej się niedojada bo jest rozdrażnione ale na razie tragedii nie ma i nie chcę go dokarmiać. Wieczorem dokarmiam go tym co uzbieram po te 10 ml z całego dnia, czyli dzisiaj było to 60 ml.
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
Obserwuj wątek
    • mad_die Re: za mało mleka 20.02.11, 22:12
      Nie sciągaj, tylko przystaw syna do drugiej piersi. A potem znowu do pierwszej piersi. A potem jeszcze do tej drugiej, jak bedzie chciał. Po co ślężeć nad laktatorem, skoro to dziecko jest najlepszym ssakiem?
      Smoczki i butelki radzę odstawić.
      Kilka dni intensywniejszego karmienia i wszystko wróci do normy.
    • mrowka75 Re: za mało mleka 21.02.11, 00:04
      po prostu karm na każde żądanie, nawet jełśi ma to być co 15 minut i maluch chce długo ssać. Mleka zrobi sie tyle ile maluch potrzebuje. nie karm butelką, jeśli koniecznie chcesz dokarmić to dokarm łyzeczką, kieliszkiem, strzykawką etc.
    • carolix Re: za mało mleka 21.02.11, 09:47
      bardzo bym chciała karmić częściej tylko że wtedy piersi są "puste"
      gdy przystawiam małego i mu nic nie leci to po jakimś czasie denerwuje sie i płacze, nie chce dalej ssać...
      • mrowka75 Re: za mało mleka 21.02.11, 10:23
        Piersi nie są puste, produkcja jest woplniejsza, a im częściej przystawaisz dziecko tym szybciej dostosuje się produkcja. Piersi są całkowicie puste długi czas po odstawieniu dziecka. Przystawiaj na zmianę często i na jak długo sie da, jak dziecko mocno płacze to na chwile przerwij, zmień pieluszkę, chwilę ponoś, poprzytulaj i podaj pierś ponownie, zwykle wtedy zatoki mleczne ponownie ypełniają się mlekiem. Trochę cierpliowści trzeba. Jeśli podasz butelkę z mlekiem to jest to początek końca karmienie. Generalna zasada jest taka,ze popyt reguluje podaż.
      • malwina.okrzesik Re: za mało mleka 26.02.11, 10:39
        Jak maluch bardzo się denerwuje, zamiast butli można mu za pomocą strzykawki, do kącika ust, w trakcie ssania podać to mleko, które Pani wcześniej odciągnęła. Pobudzi go to do lepszej pracy przy piersi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka