Dodaj do ulubionych

Glucophage

12.05.11, 10:45
Znalazłam odpowiedź Pani Moniki dotyczącą Sioforu, czyli leku z tą samą substancją aktywną (chlorowodorek metforminy). Pani Monika pisała, że dobrze jest zachować przerwę miedzy lekiem a karmieniem, w momencie najwyższego stężenia we krwi (2-4h). Glucophage jest jednak ponoć lekiem o przedłużonym uwalnianiu (?), więc nie wiem, czy zalecenie będzie podobne.
Pomożecie?
Obserwuj wątek
    • kaeira Re: Glucophage 12.05.11, 14:48
      " Metformina nie należy do grupy leków przeciwwskazanych do
      stosowania w czasie karmienia piersią. Ale jak zwykle, można
      zachować przerwę miedzy lekiem a karmieniem, w momencie najwyższego
      stężenia we krwi, czyli tu akurat jest to ok. 2-4 godziny po podaniu.
      pozdrawiam
      monika staszewska"

Czyli MOŻNA, ale NIE TRZEBA robić przerwy.

Słynny dr Hale twierdzi że metformin jest OK, bo praktycznie nie przenika do mleka. (Poza tym, była nawet teoria, że może byc stosowany jako śr. mlekopędny u kobiet z PCOS - nie wiem, czy udowodniona)

Czy ty znasz ang, nie kojarzę? Bo nie mam czasu teraz tłumaczyć, ale tu masz cały wątek, zobacz wypowiedzi dr. Toma Hale'a w nim:
      neonatal.ttuhsc.edu/discus/messages/49/68.html

kilka cytatów:

"As for safety, yes. Virtually no metformin enters milk, its very polar and water soluble. "
      ----------------------
      "There are presently 6 articles in PubMed that deal with the transfer of metformin into human milk. In two of these articles (1,3) where breastmilk levels were measured, they clearly suggest that the amount of metformin in milk is subclinical. Furthermore, levels of metformin measured during the dosing interval in both studies were essentially flat, and did not even rise for a peak during when the mother's plasma levels peaked.
      While one of these studies was mine, I can assure you they were both done in excellent laboratories, under exacting conditions, and they both confirm one another.
      So at this time, we know that milk levels of metformin are very low, that plasma levels in infant are so low they are undetectable"
      -------------------
      Metformin is an unusual drug, whose structure simply prevents it from entering milk very well.

Tom Hale Ph.D.
      • jul-kaa Re: Glucophage 12.05.11, 15:34
        Znam na tyle, żeby bez problemu zrozumieć :) Dziękuję!

Swoją drogą dziś lekarz na wieść o tym, że JESZCZE karmię (13 m-cy) stwierdził żartobliwie, że to kanibalizm... Jednocześnie jednak nie histeryzował, że żadnych leków nie wolno przy karmieniu brać i nawet w kwestii tej metforminy był raczej zdecydowany, że można.
        • dagmara-k Re: Glucophage 12.05.11, 19:08
          aaaaaaaaa!!!! to mnie lekarz w balona zrobil!!!!! a ja czekam az skoncze karmic zeby wziac metformine a moglam se mleko podpedzic nawet.....

no czy ja na cokolwiek sie bede z powodzeniem leczyc bez internetu i wiedzy wlasnej? :/
    • malwina.okrzesik Re: Glucophage 13.05.11, 20:12
      To jest lek bezpieczny w czasie karmienia. Nie trzeba zachowywać przerw, bo jego stężenie jest mniej więcej na stałym poziomie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka