Dodaj do ulubionych

Pęknięta brodawka + ropa

04.08.11, 22:33
Mój Mały Wampirek spowodował, że moje brodawki są w fatalnym stanie. Przy prawej to już płaczę. Pierwsze zassania powodują okropny ból, potem jest trochę lepiej.

Moje brodawki są popękane, pokrwawione i widzę, że pojawiła się ropa. Karmię przez kapturki, smaruje benpathenem, ale nie widzę poprawy. Staram się wietrzyć. Kupiłam nawet wkładki z Penthen. Ale i tak pokrwawiona brodawka przykleja się do wkładki.

Czy powinnam się zgłosić do lekarza? czy sama powinnam sobie poradzić? Proszę o pomoc. Co mogę stosować? Może ktoś miał podobny problem.
Obserwuj wątek
    • malwina.okrzesik Re: Pęknięta brodawka + ropa 04.08.11, 23:36
      Jak na brodawkach widoczna jest ropa, na pewno konieczne będzie leczenie. Zapewne u Pani doszło najpierw do uszkodzeń brodawek (trzeba koniecznie znależć przyczynę: zwykle to są problemy techniczne, czemu konieczne jest używanie kapturka?). I na to nałożyło się zakażenie bakteryjne (stąd ropa). Dobrze by było gdyby ktoś znający się na rzeczy zobaczył jak Pani karmi i obejrzał brodawki.

leczenie zakażeń bakteryjnych:
      nie smarowac Bepanthenem, tego typu maści tylko natłuszczają, nie goją ran
      po karmieniu przemyć brodawki gazikiem i przegotowaną wodą, aby zetrzeć obumarły nabłonek
      między karmieniami maść lecznicza, np. bactroban
      raz dziennie umyć dokładnie brodawki wodą z mydłem
      nie zostawiać na brodawce zaschniętego pokarmu.
      • agniecha_p1984 Re: Pęknięta brodawka + ropa 05.08.11, 10:22
        Na wizycie patronażowej była u mnie położna i widząc moje brodawki, które były w strupkach i w krwi powiedziała,że dziecko nie może takich brodawek mieć w buzi.

To nie wiem używać kapturków, czy lepiej bez? Jeśli bez to brodawka się zagoi?
        • matka_karmiaca Re: Pęknięta brodawka + ropa 05.08.11, 11:42
          Aha, czyli kapturków zaczęłaś używać po powstaniu ranek.

"Próbuję wietrzyć" zwykle oznacza "nie wietrzę" ;) Muszle laktacyjne. To ratuje życie, naprawdę. Wkładasz taki plastik w stanik i możesz normalnie funkcjonować, brać dziecko na ręce itp., a ranki całą przerwę między karmieniami sobie zasychają.
          Ja dostałam maść z antybiotykiem, bodajże Mupirox, ale w końcu go nie użyłam, bo same muszle mi wystarczyły do zagojenia ran (ja miałam rany, nie ranki, każda długa na conajmniej centymetr).
      • mrs.t Re: Pęknięta brodawka + ropa 05.08.11, 16:47
        > nie zostawiać na brodawce zaschniętego pokarmu.

a jak sie ma to do leczniczych funkcji mleka, czesto mamom z bolesnymi brodawkami radzi sie by na brodawce krople mleka rozsmarowac?
        czy to zbyt powazny problem z ta ropa, by takimi domowymi metodami sie leczyc? (co podejrzewam)
        • filandre Re: Pęknięta brodawka + ropa 05.08.11, 21:50
          Przy zakażeniu bakteryjnym resztki mleka stają się pożywką dla bakterii. Smarowanie więc uszkodzonych brodawek mlekiem może pogorszyc sytuację.
    • din-din Re: Pęknięta brodawka + ropa 05.08.11, 05:36
      Mi na popękaną brodawkę pomógł Octenisept - z tymże trzeba myć dokładnie pierś przed karmieniem. Ładnie odkaził rankę i zapobiegł "ślimaczeniu" się rany. Musisz uzbroić się w cierpliwość, gojenie popękanym brodawek trwa długo - bo ranki ciągle "pracują" przy karmieniu. U mnie sytuacja poprawiła się dopiero po miesiącu.
    • verona27 Re: Pęknięta brodawka + ropa 05.08.11, 12:44
      Ech, tez sobie przypominam mój horror z poczatkiem karmienia...mi pomógł bepanten - ale koniecznie maść - nie krem!! niestety to troche musi potrwac, kilka dni. Zycze wytrwałosci!
      • carolka22 Re: Pęknięta brodawka + ropa 05.08.11, 15:28
        też miałam problemy z brodawką, zbierała się na niej ropa, Octanisept mi bardzo pomógł- ma działanie odkażające
        • agniecha_p1984 Re: Pęknięta brodawka + ropa 05.08.11, 17:37
          Czy w trakcie odkażania będzie szczypać? (wiem, głupie pytanie).
          • carolka22 Re: Pęknięta brodawka + ropa 05.08.11, 18:42
            na początku przez chwilkę tak, ale z dnia na dzień przestanie i wtedy ranka będzie już czysta
    • avila34 Re: Pęknięta brodawka + ropa 06.08.11, 12:00
      Trzeba uwazac na odkazanie rany, mi od takiego czegos weszla bakteria, potem grzyb, i lecze sie juz bardzo dlugo. Po karmieniu uzywalam wodnego roztworu gencjany, takie cos jak do pepka tylko na wodzie nie na spirytusie, troszke sczypalo, ale malo. Jak masz rope, to tak jak pisala p. Malwina, ktos to musi obejrzec. Ja zaniedbalam odkazanie, myslalam, ze masc tylko pomoze, a kazda rana to wrota dla roznych swinstw. Myj rece, zmieniaj stanik, recznik i zanim wlozysz wkladek, to sprobuj poczekac, az bedzie sucha brodawka. No i zobacz, czy dziecko dobrze przystawiasz, bo to kolo zamkniete. Konsultantka lakt powiedzial mi, ze dziecku nie szkodzi zaropiala brodawka, bo w mleku sa przeciwciala.
      • agniecha_p1984 Re: Pęknięta brodawka + ropa 06.08.11, 17:42
        No właśnie cały czas karmiłam przez nakładkę co dla mnie było bez sensu, ponieważ i tak w nakładce zbierało się mleko i tym samym brodawka miała z nim styczność. Także od paru dni olałam nakładki, bo dziecko przynajmniej zasysa całą brodawkę, a nie tylko część środkową która jest najbardziej zdewastowana.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka