Dodaj do ulubionych

Straszne ulewanie!!!

17.08.11, 10:48
Zastanawiam się czy jest się czym martwić..
Mój tygodniowy synek je bardzo dużo i po każdym karmieniu ulewa się mu połowa jak nie więcej tego co zjadł.
Czy któraś z was tak miała ??
Karmię piersią.
Dziękuję za odp.
Obserwuj wątek
    • matka_karmiaca Re: Straszne ulewanie!!! 17.08.11, 10:57
      O ile dziecko prawidłowo przybiera na wadze*, to ulewanie jest problemem tylko estetycznym.
      Pomaga odbijanie.
      Wszystkie moje 3 siostrzenice bardzo ulewały, a rosły jak pączki w maśle.

*) ważenie niemowlaka ma sens wyłącznie na tej samej wadze (moja kiedyś miała różnicę 100g między gabinetami tego samego dnia); ważymy raz na kilka tygodni, częściej niż raz na tydzień nie ma sensu, bo dzieci rosną skokowo; minimum piersiowe to średnio 130g/tydzień
    • perd-ido Re: Straszne ulewanie!!! 17.08.11, 11:51
      Normalka u takiego malucha. Odbijaj go zawsze po karmieniu. Moj obficie ulewal do ktoregos tam miesiaca (nie pamietam). Jesli bedzie dobrze przybieral na wadze to ok.
    • yupijajej Re: Straszne ulewanie!!! 17.08.11, 13:21
      panchita17 napisała:

> Zastanawiam się czy jest się czym martwić..
      > Mój tygodniowy synek je bardzo dużo i po każdym karmieniu ulewa się mu połowa j
      > ak nie więcej tego co zjadł.
      > Czy któraś z was tak miała ??
      > Karmię piersią.
      > Dziękuję za odp.

wbrew pozorom ulewanie jest normalne u niemowlaków, poczytaj artykuły, jeden z nich masz w linku linkbaby.pl/artykuly/czytaj/mleko-matki-ponad-wszystko.html
      pozdrawiam i zdrówka dla was życzę :)
      • anka24_pl Re: Straszne ulewanie!!! 17.08.11, 13:27
        Hejka.. Wiem ze wszyscy pisza ze to normalne ale w moim przypadku ulewanie doprowadzalo nas czesto do zapalenia uszu.. Pokarm sie cofa i malenstwo cierpi. Spróbowalismy taki nutrition tj substancja zageszczajaca mleczko w zoladku i zapobiega cofaniu sie pokarmu. Dostepny w kazdej aptece bez recepty, stosowany rowniez dla mam karmiacych piersia:)
        Polecam!!!
        • titerlitury Re: Straszne ulewanie!!! 17.08.11, 14:49
          Może to byc pierwszy symptom alergii pokarmowej.
          • olus22 Re: Straszne ulewanie!!! 17.08.11, 15:23
            Jeśli dziecko ma skłonności do ulewania nie wolno karmić na leżąco i trzbe układać główkę do leżenia trochę wyżej niż reszta ciała jak już ktoś wspomniał może tez być to objawy alergii pokarmowej, ale najpierw zastosuj to pierwsze.
            Ulewanie jest normalne u dzieci do 8 miesiąca.
            • mamakalenki Re: Straszne ulewanie!!! 17.08.11, 21:09
              I tu się zgodzę. Moja córka (karmiona piersią do chwili obecnej ma 10 m-cy) ulewała do 8 m-ca, przez jakiś okres po wieczornych karmieniach były wymioty co było bardzo uciążliwe i dla niej i dla nas. W międzyczasie zrobiliśmy usg brzuszka bo od 6 m-ca mało przybierała na wadze ale było wszystko w porządku. Żadnego refluksu i alergii. Tak miała, w naszym przypadku nawet nutriton nie pomógł.
              • maman3 Re: Straszne ulewanie!!! 18.08.11, 21:43
                Mamakalenki, a czy oprócz tego ssąc pierś sprawiała wrażenie, że cierpi? Mój mały skończył 8 tydzień i zaczął mocno ulewać-często serkiem. Od trzech dni. Do tej pory pięknie przybierał. Mocz-ogólne-ok. Jutro robimy usg. Czy to ulewanie serkiem może mu sprawiac ból ? Samo ssanie piersi nie jest dla niego przyjemnością-coś go boli. Wczoraj oglądał go lekarz-niby wszystko ok...
                • mruwa9 Re: Straszne ulewanie!!! 18.08.11, 21:59
                  Wszystkie niemowleta, wiecej lub mniej, ale ulewaja. Dopoki przyrosty wagi sa ok, to stanowi to wylacznie problem estetyczny. W przypadku alergii ulewaniom towarzysza marne przyrosty wagi.
            • tata-mis Re: Straszne ulewanie!!! 14.09.11, 19:15
              Witam Drogie Panie
              Jestem tatusiem 4 miesiecznego Filipa wiec na karmieniu piersia sie za bardzo nie znam , wiem jednak ze jest to najlepsze co moze malenstwo dostawac. Czasem tak jak w naszym przypadku , a musze przyznac ze Filip tez ulewal i to sporo bo ponad polowe tego co zjadal , odpowiedzialny byl refluks . Refluks powoduje ze dziecko zwraca pokarm ale to Drogie Panie wiecie , jest wiele roznych lekow ktore pomagaja , w naszym przypadku pomogl lek o nazwie "Gaviskon Infant" , niestety jest ciezko dostepny w Polsce i trzeba go sprowadzac z zagranicy. Widzialem ostatnio na ebay dokladnie taki sam lek , w saszetkach. Nie wiem czy pomoglem ale moze sie na cos przyda ta wiadomosc.
    • tati1977 Re: Straszne ulewanie!!! 18.08.11, 19:28
      Sprawdź refluks żołądkowy. Mój maluch robił mi takie shreki aż zmieniłam mleko na antyrefluksowego Bebilona z zaczęłam podawać Debridat na poprawienie perystaltyki jelit.
    • od.czasu.do.czasu Re: Straszne ulewanie!!! 18.08.11, 20:30
      Możesz odciągać i dodawać zagęszczacz np.
      • panchita17 Re: Straszne ulewanie!!! 19.08.11, 09:28
        Dzięki wielkie za odpowiedzi zobaczę jak to będzie wyglądać za jakiś czas.
    • esr-esr Re: Straszne ulewanie!!! 19.08.11, 09:49
      połowa to trochę dużo na ulewanie, ja bym na wszelki wypadek skonsultowała to z lekarzem albo położną jak przyjdzie z wizytą. staraj się jak najczęściej pionizować małego, nie karm na leżąca i nie odkładaj od razu po karmieniu, nawet jak śpi i już odbeknął. ulany pokarm może polecieć do ucha, albo spowodować zaczerwienienia skóry wokół ust (jeśli jest kwaśny) więc lepiej trochę malca ponosić po karmieniu.
      • mruwa9 Re: Straszne ulewanie!!! 19.08.11, 10:30
        polowa to subiektywne odczucie matki, ktora najczesciej dramatyzuje i demonizuje problem.
        Dopoki dziecko przybiera na wadze prawidlowo i nie sprawia wrazenia cierpiacego z powodu ulewania, to nie ma ono wiekszego znaczenia. Minie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka