narnijka
05.06.12, 12:26
Witam serdecznie.
Karmię piersią córcię już 7 tygodni. Córeczka nie zna butli, smoczka kilka razy miała - po 6 tygodniu ( wypluwała, wcale jej nie uspokajał więc nie dajemy).
Problem w tym, ze nie mogę zrozumieć planu córeczki. Synka karmiłam butelką Habermana do roku moim odciąganym pokarmem. Bylo łatwiej: najadaj sie w 5-10 minut, potem dostawala smoka i spal. Rytuał: karmienie, aktywność spanie-i tak dzialalo zawsze. Po kąpieli jeszcze mleczko na spanie i bylo git. Córeczkę chcialam karmić tylko piersią i tutaj zaczynają sie schody..Smoka nie daje, nie chce jej zaburzyć techniki ssania piersi-zresztą sama nim pluje.Noce sa ok w miare czasem je 2 razy czasem nawet 1 raz (nie wiem czy to nie za mało, czy nie karmić jej an śpiocha)
Od rana zaczyna sie.. kreci sie wierci, rzuca głową, zjada pieluchę(po 1,5 h jedzenia do pelna okolo 130ml-waze), przystawiam do piersi to chwilę zassa i zaraz wypluwa bo jej melko leci..Piers ja nie wycisza:-( Tak samo jest z zasypianiem...jak podam piers to jest wrzask, jeszcze bardziej sie rozbudzi i juz bardzo ciężko ja uśpić-tylko owinięta i bujana według metody dr Karpa. Nie wiem co sie wtedy dzieje..nie wiem co robic.
Teraz karmienie: zje np. rano po nocnym snie (je caly czas na śpiąco mimo, ze wczensiej miala otwarte oczy) je., je..zasypia, chwile smoczkuje, ale jak znow pobudzi wypływ to jest zła..puszcza piers łapie..biorę ja wtedy do obicia..przewijam, a ona dalej dyszy, ssie rączki, jakby dalej chciala spać bo juz najedzona- wiem, ze ssanie raczke nie zawsze oznacza głod-u nas tez spanie. No i nie wiem jak ja wtedy uspic skoro chce spac. Myslalam, ze dziecko je, potem chwile sie pobawi z mam i spi..a tu Marysia je i potem chyba jeszcze chce spac chwilkę, potem obudzi sie za pol godziny (ale z placzem choc nie na glod)...Kompletnie nie wiem jakie rytualy wprowadzic:-(
Najgorsze jest to, ze ona przed spaniem nie chce jesc, tzn, je zawsze po obudzeniu-jesli jest glodna, a jak wypada glod przed spaniem, to jest wrzask i jeszcze gorzej:-( Najgorsze sa wieczory, bo nie chce zjesc po kąpieli, nawet jak 3 h nie jadla, pospi 30 minut wtedy je i wtedy juz zasnac nie moze..i czasem do 23 walczymy:-(Na spacery nawet nie chodze jak caly dzien w kratkę..kilka prób i caly czas wiercenie w wozku, w chuscie czasme dobrze a czasem nie..i ciagle rączki ssie a najada sie (ważona po karmieniu zjada okolo 100-130ml). Synek po takiej porcji mojego mleka nie jadl co 3-4 h i spal, spal...
Kochane mamy napiszcie jak u Was wygląda dzień takiego 1-2 miesiecznego dziecka karmionego piersią? Ja chyba jestem ewenementme bo przy piersi dziecko nie chce zasypiac ani sie wyciszac:-( Smoka nie chce, a chce ssac-do tego ma 2,5 latka w domu i ciagle sam w pokoju bo ja z córcia na usypianiu:-(
Napiszcie proszę jaka u Was jest kolejność z karmieniem, spaniem, aktywnością. Kompletnie sie w tym gubie i nie wiem co robić:-( Córeczka nie potraf przespac najedzona dluzej niz godzine cos ja wybudza..czasme pospi dluzej, ale zawsze po 1 h snu placze...