Dodaj do ulubionych

Brak przyrostu wagi

16.07.12, 15:21
Witam,
Córa urodziła się 01/07/2012 z wagą 3820 g. W dniu wypisu 06/07 ważyła 3470g. 09/07 miałyśmy kontrole bilirubiny w szpitalu i okazało się że mała spadła do 3420g. Bilirubina na poziomie 13, bez dodatkowych wskazań.
Dzisiaj po tygodniu znowu byliśmy na kontroli i COOO zero przyrostu czyli nadal 3420g :(
Ponownie miała zrobione badania na bilirubinę i morfologię, bilirubina nadal 13, morfologia wszystko ok. I nie wiem co robić, powoli łapie doły
Karmiona wyłącznie piersią, w ciągu dnia wybudza się sama maksymalnie co 3 godziny, czasem częściej. W nocy przesypia około 5 godzin. Sika, kupę robi.
Zaleceniem pediatry jest abym po nakarmieniu ściągnęła z piersi z której było większe karmienie i dała dodatkowo za jakieś 30 minut.
Czy ktoś miał takie problemy? Co mam zrobić? Już sama nie wiem... kontrola w czwartek

Dzięki za odzew
Obserwuj wątek
    • szonik1 Re: Brak przyrostu wagi 16.07.12, 16:41
      A może wybudzaj w nocy i karm np. co 2 godziny? Bo pięć godzin przerwy u noworodka, to chyba dość dużo, szczegolnie że nie ma przyrostów.
    • mika_p Re: Brak przyrostu wagi 16.07.12, 18:19
      Opowiedz, jak wygląda pojedyncze karmienie.
      Ile trwa, jak zachowuje się dziecko przy piersi, czy podajesz jedną, czy dwie piersi. Czy podajesz smoczek. Czy karmienie cię nie boli.

Rada pediatry połowicznie dobra: zamiast ściągać, przystawiaj częściej do piersi
      • lobuz82 Re: Brak przyrostu wagi 16.07.12, 21:01
        Pojedyncze karmienie trwa od 20 do 40 minut, przeważnie dwie piersi.
        Tylko że w ciągu dnia je często i dużo.
        Wygląda na zadowoloną, płacze tylko jak jest głodna i wtedy się dossysa lub jak ma mokro.
        • lobuz82 Re: Brak przyrostu wagi 16.07.12, 21:02
          A i karmienie wogóle mnie nie boli a nawet nic nie czuje...
          • mruwa9 Re: Brak przyrostu wagi 16.07.12, 22:17
            a jak jest wazona? Nago i zawsze na tej samej wadze?
            Czasem glupi blad pomiaru potrafi napsuc krwi..
        • mika_p Re: Brak przyrostu wagi 16.07.12, 22:01
          Jak nie boli, to najprawdopodobniej ejst dobrze.
          A co dla ciebie znaczy - często? Bo na początku piszesz, że co 3 h, czasem częściej - myślę, ze w przypadku nieprzybierającego dziecka cykl od początku do początku karmienia powinien trwać koło 1,5h. I 40 minut lepsze niż 20, budź, aktywizuj, niech ssie intensywnie (choć nie zawsze się da, wtedy niech pośpi przy piersi i za chwilę spróbuj znowu)
          Przy 2-godzinnym odstępie i jednym 4-godzinnym to byłoby 11 karmień na dobę, może być za mało. Przy 1,5-godzinnym wyjdzie 13-14, tez z tą 4-h przerwą.
          Najlepiej byłoby ją też zlikwidować, ale wiadomo, jakie to zbawienie dla matki, 3 godziny snu bez przerwy.
          • lobuz82 Re: Brak przyrostu wagi 16.07.12, 23:47
            Teraz właśnie po 3 godzinnej przerwie w karmieniu, ściągnęłam pokarm laktatorem i wyszło tylko 40 ml, zaznaczę że w szpitalu ściągałam już około 100 ml.
            Ważona była na tej samej wadze i bez ubrania.
            • mruwa9 Re: Brak przyrostu wagi 17.07.12, 01:04
              bez ubrania i bez pieluszki?
              Smoczkow nie uzywacie?
              Zacznij od zwiekszenia ilosci karmien, tj.nie rzadziej, niz co 2 godziny w dzien i co 3 godziny w nocy, najlepiej obie piersi podczas kazdego karmienia. Skontroluj wage za jakies 3 dni i zobacz, co sie wydarzy. Iloscia odciganego pokarmu sie nie przejmuj, 40ml to dobry wynik. Jesli dokarmiasz nim dziecko, dokarmiaj bezsmoczkowo (np. strzykawka lub z kieliszka). Zamiast marnowac czas na przytulanie laktatora, lepiej postawic na dziecko, ktore jest najlepszym laktatorem na swiecie, zeby ssalo czesciej i/lub dluzej piers.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka