Dodaj do ulubionych

Zielone śluzowate kupy

22.01.14, 00:32
Od jakiegoś czasu moja córcia (3,5 m-ca) robi ciemnozielone kupki ze śluzem w takim samym kolorze. Nie wiem, czy może to mieć związek z moja dietą, bo jem dośc sporo gotowanej kapusty, surowy kalafior, brokuły, kiełki, soczewicę, fasolę, ostatnio gołąbki z pieczarkami i grzybami,. Czy jeśli mała nie ma żadnych innych niepożądanych objawów mojego odżywiania (bólów brzuszka, zmian skórnych), to nalezy przejmować się takimi kupkami? Czy mogą one miec negatywny wpływ na jelitka dziecka?
Zauwazyłam tez, że mala nie chce za bardzo jesc w dzien i zastanawiam sie czy te dwie kwestie moga miec ze sobą jakis związek?
Obserwuj wątek
    • alicja_wk Re: Zielone śluzowate kupy 22.01.14, 00:37
      Zapomniałam jeszcze tylko dodać, że od ok miesiąca ma zapchany nosek. Nie jest to typowo katar, bo w ciagu dnia w zasadzie nie musze jej czyscic noska, ale w nocy czasem jej cos tam furczy, a czasami ma przytkany, ale nie mozna nic wyssać, tak jakby siedziało cos głębiej i nie chciało wyjść. Moze ma to związek ze zbyt suchym powietrzem w domu i ogrzewaniem z kaloryferów? Czy to równiez moze wpływać na kolor kup?
      • mad_die Re: Zielone śluzowate kupy 22.01.14, 20:19
        Infekcja zmienia kolor kupy.

Zielony to tez kolor ;)
      • Gość: aga Re: Zielone śluzowate kupy IP: *.180.84.162.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.01.14, 21:52
        Te same objawy - zapalenie ucha
    • Gość: monia Re: Zielone śluzowate kupy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.14, 23:06
      Mój synek jakiś miesiąc temu tez taka parę razy zrobił, potem na dodatek w kupie były śladowe ilości krwi. Pojechalismy z mężem do lekarza i nic nie stwierdził. Jeśli dziecko nie goraczkuje nie płacze to pewnie jest ok. Ale zawsze warto wybrać się do lekarza dla własnego spokoju.
      dodam, ze po dobrym tygodniu samo przeszło, ale wizyta u pediatry nas uspokoiła.
      pozdrawiam.
    • malwina.okrzesik Re: Zielone śluzowate kupy 24.01.14, 00:14
      sam kolor kupy to za mało żeby sie niepokoić, może zależeć od diety mamy
      jeśli dzieciatko dobrze przybiera na wadze, jest zadowolone z życia, nie martwiłabym się na zapas
      furczenie w nosku może wynikać z wysuszonej śluzówki, warto obniżyć temperaturę w pokoju, szczególnie w nocy

co to znaczy, że córeczka nie chce za bardzo jeść w dzień?
      • alicja_wk Re: Zielone śluzowate kupy 24.01.14, 11:20
        Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Póki co kupy bez zmian i trwa to juz ponad tydzien. Generalnie mała jest marudna, ale to juz taki typ, bo jak kupy były ok, to też kwękała jak jej cos nie pasowało.

Mała póki co przybiera w normie, przez ostatnie 2 tyg. 250 g. Co do temperatury powietrza, to rzeczywiscie chwilami jest w domu dosc wysoka, a co gorsza, bywa dosc zmienna, czyli raz dochodzi nawet do 24 st., a raz spada do 20. Wiem, ze to bardzo nie dobrze, szczególnie dla dzieci, ale trudno nam ten problem rozwiązać ze względu na typ ogrzewania.
        Nie wiem, czy śluzówkę nawilżać np. solą morską, czy lepiej nic nie robić?

W kwestii dziennych karmień sytuacja ogólnie wygląda tak, że mała broni się przed piersią i często po prostu odmawia jedzenia w "porach" karmień, czyli np. po 3 godz. od poprzedniego, a czasem zrobi tylko kilka łyków i więcej nie chce.
        Szczegółowo na ten temat pisałam w tym wątku forum.gazeta.pl/forum/w,570,148893711,148946146,Re_Jak_pobudzic_laktacje_laktatorem.html
        • mad_die Re: Zielone śluzowate kupy 24.01.14, 12:57
          Temperaturę masz decydowanie za wysoką w domu! Najzdrowsza powinna oscylować wokół 20stopni, czyli 19-21 stopni C - i nie więcej!
          Lepiej założyć cieplejsze skarpety albo bluzę na siebie, niż siedzieć w zaduchu takim...
          Jaki masz typ ogrzewania? Może trzeba je jakoś wyregulować? Ustawić, że uruchamiało się przy ustalonej temperaturze i grzało tylko do określonej temperatury (21 stopni).

Jak dobrze przybiera na wadze, to się niczym nie przejmuj :) Ot, taka faza, która na pewno zaraz minie :)
          • gkoz Re: Zielone śluzowate kupy 24.01.14, 13:34
            pewnie węglowe i trudno o regulację, rzeczywiście ciepło i na dodatek spore skoki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka