IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.14, 20:16
Witajcie ponownie wczesniej juz pisalam tutaj i teraz mam kolejne pytanie
Corka na piersi 7m waga 7300 od miesiaca tylko 100g przytyla niby w tym czasie miala katar ,zapalenie gardla wiec podobno miala prawo nie przytyc no ale juz jest ok wcina ladnie a waga stoi w pon na wazeniu miala wlasnie 7300 czyli 100g w tydz ,dzis ja waze i dalej 7300 nie wiem juz co myslec boje sie strasznie gdyz starsza corka od 7m przestala jesc i slabo przybierala (bardzo slab ) stwierdzono zle wchlanianie jelitowe ale dopiero gdy miala roczek a wiec na roczek jej waga wynosila 8800g .Takze teraz boje sie i martwie dlaczego mlodsza ma zachamowanie z waga tym bardziej ze wczesniej przybierala pieknie bo
6 tygodni 2013-08-12 4.6 kg -
2 miesiące 2013-09-09 5.3 kg 62 cm
4 miesiące 2013-11-07 6.2 kg 65 cm
6 miesięcy 2013-12-30 7.2 kg -
7 miesięcy 2014-01-27 7.3 kg 70cm
I teraz zastanawiam sie co mam robic rozmawialam ostatnio z pediatra i ona mowi ze mala ladnie wyglada ze my drobni i takie tam ,sama na wlasna reke zrobilam jej badanie moczku i krwi 3tyg temu bo przestala mi jesc ale badania ok a powodem braku apetytu bylo wlasnie zapalenie gardla)
Prosze doradzcie mi co robic czy leciec do pediatry niech zrobi malej jakies dodatkowe badania czy czekac chociaz do miesiaca i w tedy zobaczyc jak bd z waga .
Ogulnie takie zachamowanie wagi zaczelo sie wlasnie po pol roczku i w tedy nie chetnie zaczela mi ssac piers bo wczesniej dopadala sie co godz nawet .
A teraz juz nie jest tak pieknie
Posilki stale zjada ladnie bo od 100-150 ml + piers ale glwoenie do drzemek badz na noc i w nocy super chetnie .
Po takim jedzeniu oczekiwalam ze waga ruszy szybkim tempem a tu takie rozczarowanie .Nie chce wychodzic na zwarjowana matke ale poprostu boje sie ze cos moze byc nie tak .

No i tu moje pytanie kolejne
Badanie moczu miala dobre ale czy mozliwe ze ma jakies bakterie ktore nie wyszly w tym badaniu ?czy mozna wykonac posiew moczu?
wszedzie czytam ze wlasnie bakterie w moczu powoduja takie zahamowania
Sory za pisownie ale nie mam juz sily pisac i rozczulac sie nad pisownia i tak kazdy wie o czym pisze .
Obserwuj wątek
    • passsoa85 Re: waga 02.02.14, 18:37
      HEJ

Moja córka w wieku 8 miesięcy też zazeła mało przybierać okazało się że miała bakterię w moczu escherichie coli z kału u dziewczynek to częsty problem , nie zaszkodzi zrobić posiewu moczu,pozdrawiam
    • Gość: Aneczka Re: waga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.14, 19:27
      Ale niby miala robione badanie ogulne moczu i nic nie wykazalo wiec myslisz ze moglo cos przegapic takie badanie i w posiew moze cos wykazac?

Nie wiem czy jechac jutro do pediatry niby bylam tydz temu i waga tak jak pisalam byla 7300 czyli to 100g w tydz jednak przez poprzednie tyg czyli od 30grudnia do 20stycznia nic ,kurcze nie chce histeryzowac no ale ten tydz znowu nic waga nie powiekszyla sie .Czekac jeszcze czy juz szukac przyczyny ...
      • asia_i_p Re: waga 02.02.14, 19:30
        A co konkretnie wykazało badanie moczu - bakterii brak, dość liczne, liczne, bardzo liczne? Bo rodzaju bakterii zwykłe badanie nie poda, trzeba robić posiew.
    • glinka0 Re: waga 02.02.14, 19:35
      Zrób posiew- będziesz spokojniejsza. W ciąży ogólne badanie wyszło mi idealnie a posiew pokazał zakażenie e.coli więc sama już nie wiem jak oni robią te badania. A może córcia zaczęła raczkować i więcej spalać?
      • Gość: Aneczka Re: waga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.14, 19:46
        Mała nie raczkuje jedynie pelza .Ale dla mnie dziwne jest az takie zahamowanie wagi :/

A w badaniu nic nie wyszlo czyli w miejscu Bakterie mam puste
        • mad_die Re: waga 02.02.14, 19:58
          Pełzanie też pochłania kalorie, więc co tu się dziwić? :)
    • yumemi Re: waga 02.02.14, 19:46
      Tak jak dziewczyny pisza, badania zrob i sprawdz czy cos innego nie powoduje tego.
      W tym czasie przyrosty normalne to 200g na miesiac, i nie ma sensu wazyc co tydzien. Byc moze sie okaze ze tyle w miesiac przybrala.
      Jedyne czego warto pilnowac od strony jedzenia, to karmienia piersia na zyczenie i odpowiedniej jakosci jedzenie czyli domowe, swieze, bez zapychaczy typu slodzone kaszki czy biszkopty, soki itp.
      • Gość: Aneczka Re: waga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.14, 19:48
        Pediatra mowila ze miesieczny przyrost wagi to 500g i tak juz do roczku wiec jak w koncu jest:/?
        • Gość: Aneczka Re: waga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.14, 19:49
          a ile kosztuje posiew?bo jak by nie bylo to wolalabym zrobic to na fundusz a nie wydawac kase no w koncu po cos mamy tych lekarzy
        • mad_die Re: waga 02.02.14, 20:01
          Pediatra się z deczka nie zna... Albo inaczej, zna się na dzieciach karmionych sztucznie i dzieci piersiowe traktuje tak samo. Przykra jest ta ignorancja i brak wiedzy... Lepiej zmień lekarza... Albo ignoruj w kwestii karmienia ;)
          Tu masz tabelkę z przyrostami i tego się trzymaj:
          kellymom.com/bf/normal/weight-gain-metric/
          • Gość: Aneczka Re: waga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.14, 20:04
            Moja pediatra podala mi takie przyrosty
            1m 800g
            2m 700g
            3,4,5,6m 600g
            i od 7m po 500
            • yumemi Re: waga 02.02.14, 20:09
              To nie sa minimalne normy przyrostow.

Tutaj siatki WHO dla dzieci karmionych piersia, sredni przyrost dla dziecka na 50 centylu miedzy 7 a 8 mcem to 300g, dla nizszych centylow 200g:
              www.who.int/childgrowth/standards/tab_wfa_girls_p_0_5.txt
              Po 9 mcu stopniowo jeszcze mniej.

A minimum po 6 mcu to 50-80g tyg:
              kellymom.com/bf/normal/weight-gain-metric/
              • Gość: Aneczka Re: waga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.14, 20:15
                A wiec nie wiem czemu ona podaje mi te gorne normy ,z tego co ona wyliczyla to mala powinna teraz wazyc 7600 na 7m

Ogulnie mala wyglada tak na siatce
                siatkicentylowe.edziecko.pl/main
                mam andzieje ze sie wyswieli
                • Gość: Aneczka Re: waga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.14, 20:18
                  kurcze nie pokazuje jednak
                  ale na poczatku mala byla na 50centylu za jakis czas na 25 a teraz juz z niego spada .
                  • Gość: niuniek3 Re: waga IP: *.dynamic.chello.pl 02.02.14, 20:53
                    No a może po okresie statycznym-wczesnoniemowlecym gdzie wyglądała sobie jak pączek w maśle - lezala i oglądała swiat - teraz ruszyła, zmieniła się w ruchliwego brzdąca i spada na swój docelowy centyl? Tym bardziej że mówisz że rodzice drobni. I siostra też.
                    Napewno więcej mleka nie zaszkodzi. 7m to maluch. Nie rozszerzaj za bardzo diety. Powoli, po troszeczku raczej do spróbowania/poznawania niż do najedzenia się.
                    • Gość: Aneczka Re: waga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.14, 21:04
                      Ona diete rozszerzana ma od 5m stopniowo po wolutku wiec teraz juz spokojnie najadą sie tym co dostanie mam tu na myśli obiadek wciągnie caly słoiczek :).Nie wiem może ja świruje poczekam jeszcze z tydz jak znowu nic nie przybierze to ponownie odwiedzę lekarza
                      • yumemi Re: waga 02.02.14, 21:31
                        Gość portalu: Aneczka napisał(a):

> Ona diete rozszerzana ma od 5m stopniowo po wolutku wiec teraz juz spokojnie n
                        > ajadą sie tym co dostanie mam tu na myśli obiadek wciągnie caly słoiczek :)

Zamiast sloiczka, daj jej domowe jedzenie, to tez poprawi wartosc odzywcza posilkow ogolnie :)
                        • Gość: Aneczka Re: waga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.14, 21:36
                          Mala jada obiady ugotowane (domowe) jedynie przekladam w sloiczek dla orientacji ile zje .
                          NO a apropo jedzenia :czy dajac miesko do zupki moge dodac tez zoltko czy to zbyt duza bomba kaloryczna ?
                          • yumemi Re: waga 02.02.14, 21:51
                            Gość portalu: Aneczka napisał(a):

> Mala jada obiady ugotowane (domowe) jedynie przekladam w sloiczek dla orientacj
                            > i ile zje .

A po co chcesz wiedziec ile zje? Lekarz kazal? To bez znaczenia. Na tym etapie liczy sie zeby dziecko probowalo jedzenia, nie ilosc. Wazne zeby mialo mozliwosc poznawac ksztalt i teksture roznych skladnikow, np brokul jako 'drzewko', groszek jako male kuleczki, itp. Cala masa eksperymentowania:) A ilosc w ogole olej,chocby zjadla tylko maly kawalek marchewki, dziecko wie ile potrzebuje, tak samo nie zachecamy aby dziecko jadlo wiecej niz samo z siebie jedzac zjadlo.

> NO a apropo jedzenia :czy dajac miesko do zupki moge dodac tez zoltko czy to zb
                            > yt duza bomba kaloryczna ?
                            Jak dla mnie to troche za duzo bialka zwierzecego na raz. Jak miesko, to dodaj cos co ma naturalnie wiecej wit C dla lepszego wchlaniania zelaza z mieska.
                            • Gość: Aneczka Re: waga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.14, 21:56
                              Daje malej do raczki np banana ale ona nawet go nie chce wziasc :/na sam smak polizania krzywi sie ,biszkopcika ociumka i rzuci to samo jest z chrupkiem .Warzywka w smie nie dawalam je do raczku musze sprobowac :)
                              • mad_die Re: waga 02.02.14, 22:12
                                A jakie te zupy jej gotujesz?
                                I co je jeszcze oprócz tej zupy?
                                Bo może tu pies jest pogrzebany - że za wcześnie z dietą ruszyłaś i teraz mała za dużo je rzeczy, które jej nie służą, a za mało mleka?
                                Ile razy na dobę ją karmisz? Z ilu piersi?
                                • Gość: Aneczka Re: waga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.14, 22:17
                                  zupki je z warzyw plus miesko ,maselko,zoltko na przemian .
                                  je kaszke badz kleik z owocami
                                  piers 4-5razy w ciagu dnia plus 3razy w nocy zazwycza objada obie piersi chodz nie zawsze bo mleka mam ful i praktycznie zawsze sa plennnniachne

• Gość: Aneczka Re: waga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.14, 22:35
                                  Czy ja wiem czy za szybko zaczelam wprowadzać?..Teraz tak myślę i myślę ze to jednak bylo na 5.5m wiec chyba nr za szybo bo niby od 5-6mozna z czego w tym czasie gluten ale malej a tamtym czasie gluten nie służył Bo pojawily sie kupki ze śluzem wiec po 3dniach odstawiłam i teraz po troszku z tym biszkoptem zaczynam .
                        • Gość: niuniek3 Re: waga IP: *.dynamic.chello.pl 02.02.14, 21:41
                          No właśnie może się nie najada a zapycha żołądek. Mleko jest bardziej przyswajalne, kaloryczne. Inne rzeczy taki maluch jeszcze może słabo trawic. A już słoiki to wogóle małowartosciowe są. Więc - mleko jako podstawa i domowe wartościowe jedzenie.
                          Apropos trawienia - mój 8miesieczniak nie je słoików ani papek - je to co my, sam gryzie - więc widzę w jego kupie jak to trawienie wygląda. Na razie slabiutko. Ale on je najpierw pierś a potem siada z nami do obiadu. Zjada raz mniej raz więcej ale żyje i rośnie glowie mlekiem.
                          • Gość: Aneczka Re: waga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.14, 21:45
                            Juz pisalam Mala je to co ja jej ugotuje!
                          • 3luna3 Re: waga 11.02.14, 00:35
                            Gość portalu: niuniek3 napisał(a):

>
                            > Apropos trawienia - mój 8miesieczniak nie je słoików ani papek - je to co my, s
                            > am gryzie - więc widzę w jego kupie jak to trawienie wygląda. Na razie slabiut
                            > ko.
                            >

Mój ma prawie 7 miesięcy i co zje to potem w kupce, nienaruszone kawałki brokułów, cukinii, bananów... Pediatra mówi, że to normalne bo taki bąbel ma z 10 razy mniej enzymów trawiennych niż dorosły. Ale czy z trawieniem papek jest lepiej?
    • Gość: Aneczka Re: waga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.14, 08:21
      Witam dzis polozylam mala na wage i nie moglam uwierzyc bo na wadze 7450 na pusty brzuszek ,wiec nie wiem czy to mzoliwe zeby az tyle przytyla skoro w sobote bylo 7300 ,nie wiem moze waga cos w tedy zle pokazywala bo teraz kilka razy zwazylam .
      • Gość: niuniek3 Re: waga IP: *.dynamic.chello.pl 03.02.14, 08:52
        Mamo uwierz w swoją córkę:)
        Dzieci rosną skokowo dlatego ważenie co 2 dni nie ma sensu a wręcz szkodzi - mamie na nerwy...
        dobrego dla was.
        • Gość: oli25 Re: waga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.14, 16:54
          hej witam ponownie ,coreczka juz ladnie przybiera a wiec nie potrzebnie sie martwilam ,ale teraz pytanie z innej beczki
          Jak nauczyc baa zachecic tego mojego szkraba do probowania jedzenia (chodzi mi np o czeci w kawalkach ktore moglaby trzymac w raczce)Ona dajac jej chrupeczka jest nim zainteresowana tylko przez pare sekund po czym laduje na podlodze a gdy kawalej jej sie urwie w buzce to wypycha go jezykiem z wielka pogarda :(to samo jest z innymi rzeczami jak sama chce jej podac to albo mina irytujaca albo wkurza sie i placz .
          Boje se etapu jedzenia obiadkow z kawaleczkami bo ona w tej chwili nie chce niz sama ciumkac
          • mad_die Re: waga 10.02.14, 20:40
            > Jak nauczyc baa zachecic tego mojego szkraba do probowania jedzenia (chodzi mi
            > np o czeci w kawalkach ktore moglaby trzymac w raczce)Ona dajac jej chrupeczka
            > jest nim zainteresowana tylko przez pare sekund po czym laduje na podlodze a gd
            > y kawalej jej sie urwie w buzce to wypycha go jezykiem z wielka pogarda :(
            No chrupeczek to nie jest jedzenie przecież, więc się córce nie dziwię ;)
            Daj jej brokuła, marchewkę, fasolkę, kalafiora, dynię, cukinię, ziemniaka - co tam macie na obiad - ugotowane na parze, do tego mięsa/ryby kawałek i niech się obsługuje sama.
            Podobnie owoce - na kawałki na talerz i dawaj - jedzenie!
            • 3luna3 Re: waga 11.02.14, 00:32
              A mojemu się nie da podać na talerzu bo próbuje w pierwszej kolejności zjeść talerz:D daję mu do łapki, tylko nie wiem czy nie za bardzo mu rozgotowuję np. brokuły bo weźmie w łapkę, ściśnie i mu się rozpada.
              • Gość: oli25 Re: waga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.14, 12:21
                no i dzis naszykowalam malej warzywka na talerzyku no i mala byla zainteresowana ale niee warzywkami tylko gryzieniem talerzyka :/a warzywka wziela w raczeke marchewke po czym ja wyrzucila nawet do buzki nie wsadzila .Tak samo sie zachowuje gdy cos chce jej podac do buzki gdy sama jem ,ona w ogule nie jest zainteresowana tym ze ktos cos je :(
                Dzis dodalam jej do obiadku ryz zobaczymy jak go przyjmie .
                • 3luna3 Re: waga 11.02.14, 12:27
                  Spróbuj jeszcze posadzić ją przy stole i dać warzywka bezpośrednio na blat. Może talerzyk zanadto ją rozpraszał;) a zabawki chętnie bierze do buzi?
                  • Gość: oli25 Re: waga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.14, 13:35
                    sadzam ja w krzeselku do karmienia .
                    zabawki ojj uwielbia brac do buzki jak i wszystko a zwlaszcza swoje skarpetki haha

zupke z ryzem zjadla super nawet nie wiem czy zauważyła ze sa jakies glutki poprostu brala i polykala .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka