Dodaj do ulubionych

Lewa pierś.

26.06.14, 16:19
Karmię piersią miesięczne dziecko, laktacja rozkręciła się bardzo szybko, dobrze nam idzie i przyrosty też ok.
Zauważyłam jednak różnicę pomiędzy piersiami - prawa jest pełniejsza, bardziej odczuwam w niej napływ mleka. Lewa jest mniejsza, sprawia wrażenie mniej napełnionej, nawet jeśli dłuższy czas z niej nie karmię. Czy coś z tym robić? Stymulować lewą częściej, dłużej? Czy nie wpłynie to w negatywnie na prawą?
Dodam, że odstawiłam starsze dziecko tuż przed zajściem w ciążę, pod koniec KP więcej karmiłam z prawej i wtedy lewa też była "mniej mleczna". Być może to wpłynęło na obecną sytuację?
Obserwuj wątek
    • panizalewska Re: Lewa pierś. 26.06.14, 18:25
      dokładnie tak :)
      pewnie jesteś praworęczna? wiem, że mam ok 80% szans na odpowiedź pozytywną ;)
      chodzi o to, że ZAWSZE jesteśmy niesymetryczne, początki kp tylko to pogłębiają
      częściej dostawiaj do lewej, powinno być lepiej, po ustabilizowaniu laktacji to już nie będzie takie widoczne
    • malwina.okrzesik Re: Lewa pierś. 30.06.14, 20:21

Bywa, że piersi różnią się między sobą wielkością, kształtem, jest to bardzie widoczne w czasie laktacji. Ich "mleczność" też może być różna., no i dziecię też może preferować którąś stronę. Częstsze przystawianie do piersi może poprawić nieco sytuację, warto układać dziecko w różnych pozycjach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka