elunia1 30.08.04, 19:12 Jak rozpoznac skaze bialkowa?I czy alergia moze byc przyczyna wzdec? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malina7 Re: skaza 30.08.04, 21:49 Jasne, że może. Własnie gazy i bóle brzuszka są jednymi z objawów skazy obok wysypki i zmian w kupce (kupka może być wtedy bardziej wodnista, czasem zielona, ze śluzem lub krwia, no i zapach ma inny) - ale same niekoniecznie muszą świadczyc o alergii. Raczej w towarzystwie tych dwóch pozostałych. A niezawodną metodą jest zrobienie testu na IgE (obecność alergenu we krwii). Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: skaza 30.08.04, 21:52 malina7 napisała: > A niezawodną metodą jest zrobienie testu na IgE (obecność alergenu we krwii). No tu to zdrowo przesadziłaś. Niezawodna to ona będzie, o ile dziecko ma alergię IgE-zależną. Poza tym, testy dają często wynik fałszywie ujemny. Jedyną niezawodną metodą jest obserwacja. Odpowiedz Link Zgłoś
malina7 Re: skaza 30.08.04, 22:21 Tak mnie poinformował mój pediatra, który zażądał dowodu na alergię, bo bez tego nie chce mi wypisac recepty na Nutramigen. Więc jakie są te alergie IgE- zależne, bo nie wiem, czy kłuc dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: skaza 31.08.04, 07:31 Pediatra - kretyn jednym słowem. Objawy mu nie wystarczą? Poszperaj tu na forum, znajdziesz sporo na ten temat. A jak nie tu, to pogooglaj trochę. Moja starsza córka do tej pory (ma 5 lat) bez problemu dostaje receptę na mieszankę mlekozastępczą, nigdy nie miała testów pokarmowych, ale skazę można rozpoznać gołym okiem i bez testów. Radzę zmienić pediatrę lub udać się do alergologa. Odpowiedz Link Zgłoś
smieszek Re: skaza 31.08.04, 09:06 Zgadzam się. Moja córka (6 miesięcy) też ma skazę białkową. Co prawda znacznie się zmniejszyły objawy odkąd podajemy jej produkty stałe bezmleczne raz dziennie. Mój lekarz tez wykluczył konieczność robienia testów i nrażania dziecka na stres. Nutramigen przypisuje mi za każdym razem gdy jest mi potrzebny. skarolina dobrze Ci radzi - ZMIEŃ LEKARZA nim zrobi dziecku krzywdę. W dzisiejszych czasach nie ma konieczności bez powodu kłuć dziecko ile wlezie za każdą pierdołą, a są tacy lekarze i Twój chyba do takich należy. Nie chcę nawet myśleć co by zalecił jakby dziecko miało katar.... Odpowiedz Link Zgłoś
guillaume1 Re: skaza 31.08.04, 10:22 Dziewczyny,mnie tez ten temat interesuje. Jakie sa wiec te objawy widoczne golym okiem, bo odbieglyscie od tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
smieszek Re: skaza 31.08.04, 12:19 U mojej córki to były przede wszystkim czerwone plamy na całym ciele, które dodatkowo były suche. Skóra się nie błyszczała. Poza tym miał wysuszoną skórkę na głowie (nie ciemieniucha) i za uszkami. Po każdorazowym zjedzeniu przeze mnie czegoś co mogło wywołać alergię, plamy natychmiast robiły się bardzo intensywnie czerwone. Na poczatku dzieciątko miało tymi plamami pokryte ok. 60% ciała. Po zastosowaniu diety eliminacyjnej znacznie się zmniejszyły i zrobiły się różowe. Dziś jest już dużo lepiej. Mała ma tylko niewielkie plamki pod kolankami i koło szyi, ale to jest też w dużej mierze związane z ciepłem. Wiem, że są też inne objawy. U różnych dzieci jest różnie. Polecam Ci wejście na forum Alergie dziecięce. Tam jest bardzo dużo na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: skaza 31.08.04, 14:03 Objawy mogą być następujące - suche czerwone placki na skórze - policzki wyglądające jak posmarowane białkiem kurzym, zaschniętym - wypryski podobne do pryszczy - ranki (pęknięcia) za uszkami - ciemieniucha, często także na brwiach - zielone kupy, wodniste i/lub ze śluzem - kolki, bóle brzuszka - obfite ulewania - wodnisty katar Niekoniecznie wszystkie te objawy muszą wystąpić naraz, na ogół jest kilka z nich. - kaszel. Odpowiedz Link Zgłoś
malina7 Re: skaza 31.08.04, 21:43 Masz rację. Juz tez doszłam do tego wniosku i muszę poszukać kogos innego. Ale co najgorsze ten periatra jest wieloletnim odrynatorem odddziału dziecięcego w szpitalu. A co do mojej córy to wysypke miała w zasadzie raz, a alergia u niej objawia się głównie brzydkimi kupkami i wzdęciami. Odpowiedz Link Zgłoś
smieszek Re: skaza 01.09.04, 08:43 Nie wiem w jakim wieku jest Twoja córka, ale może wzdęcia i brzydkie kupki nie są oznaką alergii. Wysypka może występować również u dzieci, które nie mają alergii. Może zjadłaś jajko albo czekoladę.... Najlepiej wtedy wykąp dziecko w wodzie z krochmalem - nieśmiertelna, sprawdzona metoda na łagodzenie takich objawów. Poobseruj dziecko. Z tego co piszesz to jeśli to jest alergia to ma dość łagodne objawy. Popytaj w środowisku o innego lekarza, często ci którzy pracują w szpitalach dziecięcych, a nie są ordynatorami są dużo lepsi - po prostu bardziej im się chce i bardziej im zalezy. Pozdrawiam i życzę powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
malina7 Re: skaza 01.09.04, 22:14 Niestety czekolady nie jem od porodu, jajek już od trzech tygodni, a kupki są czasem lepsze, czasem gorsze w zależności od tego, co zjadłam (ciągle jesteśmy jeszcze w fazie ustalania, co szkodzi). Zreszta byliśmy już u innego lekarza i potwierdził alergie niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
smieszek Re: skaza 02.09.04, 08:48 Głowa do góry! Ja jak się dowiedziałam, że Oktawia ma skazę białkową to siadłam i się popłakałam. Z czasem jednak przestałam zwracać uwagę na jej plamki jak na coś dziwnego, a potem zaczęły znikać. Teraz wychodzą sporadycznie, a ja nuczyłam się z tym żyć i jest to dla mnie normalne. Mała dostaje wapno w syropku, żeby nadrobic to czego nie dostaje poprzez wyeliminowanie z diety nabiału. Rosnie zdrowo i jest bardzo pogodnym dzieckiem. Przyznam się, że czasem pozwalam sobie na lody i ...Oktawia dobrze to znosi - brak nowych plamek. Pozdr Oktawunia Odpowiedz Link Zgłoś
aga_n20 Re: skaza 05.09.04, 21:46 cześć mój Michal też miał skaze białkową jak zobaczyłam na jego twarzy wysypkę , szorstkie policzki wyglądały jak polakierowane, krosty na rękach i ten płacz bo go to swędziało to zadawalm sobie pytanie dlaczego przeciez w ciązy jadłam nabiał a tu takie rzeczy, ale nie martw sie to przejdzie obecnie Michał zaczął 8 miesiąc nadal go karmię piersią zaczęłam jeść nabiał już go nie wysypuje chociaż ostanio jadłam Kinder Bueno a on się wyrywał i też chciał więc dałam mu trochę i wysypało go ale to od czekolady . chropowatą skórę na policzkach wygładziłam kremem z apteki Oilatum naprawdę rewelacyjny a wysypka po batonie zeszła. podczas skazy występują dosyć często kolki i śluzowate kupki ale na to najlepsze jest do podawania profilaktycznie Lakcid to działa pozdrawiamy Aga i Michał Odpowiedz Link Zgłoś