Dodaj do ulubionych

niedobór witD3 przy kp

21.10.14, 15:57
Bardzo proszę o radę dotyczącą rozszerzenia diety u niemowlaka.
Córka ur.2.07.2014
najniższa waga - 2690g
dziś ,koniec 15 tyg - 6200g
Karmiona wyłącznie piersią, od ok dwóch tygodni przesypia w nocy ok 7 - 8 godzin.
Na zalecenie ortopedy córka od 6.09 przyjmuje podwójną dawkę wit D3, tj 800 j.
W zeszłym tyg po kontrolnej wizycie i usg ortopeda podtrzymał zalecenia.

Dziś byłam z córką na wizycie szczepiennej. Pediatra zauważyła, że córka ma wilgotne stópki, wytarte włoski na potylicy i uwzględniając informację od ortopedy zaleciła by po skończeniu 4 miesiąca wprowadzić córce marchewkę i jabłko. Wspomniała coś, że nadmiar mleka może paradoksalnie obniżać wchłanianie wit.D3. Czy to w ogóle ma sens?
Planowałam wyłącznie karmić piersią do 6 miesiąca, teraz mam dylemat.
Proszę o komentarz.
Obserwuj wątek
    • yumemi Re: niedobór witD3 przy kp 21.10.14, 17:34
      Raczej nie dotyczy pokarmu w ktorym witaminy i mineraly sa wchanialne duzo latwiej niz z innych zrodel.
      Dziecko mialo robione badania krwi ze takie wnioski wyciagaja o tej wit d?
      • alajot Re: niedobór witD3 przy kp 21.10.14, 18:18
        Badań krwi nie miała. Wnioski wyciągnięte na podstawie Usg (jądra kostnienia) przez ortopedę, a pediatra oparł się o opinie ortopedy i dodając, że wilgotne stopy i wytarte włosy na potylicy mogą być sygnałami świadczącymi o niedostatecznym wchłanianiu wit. D3
    • nothing.at.all Re: niedobór witD3 przy kp 21.10.14, 19:13
      Zróbcie badania. Nawet na własną rękę, kosztują grosze. Dopiero wtedy można coś powiedzieć.
      • fizmedka Re: niedobór witD3 przy kp 21.10.14, 19:42
        No akurat poziom d3 grosze nie kosztuje, ale jak sie poszuka to sie znajdzie tansze laboratorium. Np w krakowie w szpitalu na strzeleckiej poziom d3 jest tylko po 60 zl.
        • beeranek Re: niedobór witD3 przy kp 23.10.14, 11:46
          No zdecydowanie nie grosze, ale warto zrobić. I tak samemu trzeba, bo jakiś czas temu i tak nie było refundowane, tylko w szpitalu czy specjalistycznej przychodni zaburzeń metabolicznych
          • nothing.at.all Re: niedobór witD3 przy kp 23.10.14, 16:48
            Nie wiedziałam że to tyle kosztuje. Nigdy nie robiłam nawet sobie. Może warto...
    • ela.dzi Re: niedobór witD3 przy kp 21.10.14, 22:37
      Zrobiłabym badanie poziomu witaminy D3 przed rozszerzaniem diety, zwłaszcza, że maluch dostaje podwójną dawkę. Ja zrobiłam, bo takie miałam zalecenie od neurologa. Robiłam je jakoś miesiąc po rozpoczeciu rozszerzania diety. Mój wielki mlekołak i jednocześnie niejadek bardzo wielu rzeczy miał w dolnej normie witaminę D3, ale w normie. Zbyt wczesne rozszerzanie diety może nie przynieść zbyt wielu korzyści, a zaszkodzić może.
    • niuniek3 Re: niedobór witD3 przy kp 23.10.14, 14:18
      Wytarta włosy na potylicy to objaw niedoboru D3? Nie mialam pojęcia.
      Bo wszystkie dzieci w moim otoczeniu, ktore byly jeszcze leżące na plecach ale już ciekawe świata i ruszające głową na lewi i prawo tak miały... od pocierania o podłoże.
      Tak czy inaczej zrobiłabym badanie.
      A marchewka i jablko nie dostarczą dziecku wiele kalorii, więc spożycie mleka nie spadnie raczej...
      • nothing.at.all Re: niedobór witD3 przy kp 23.10.14, 20:36
        To serio o tych wytartyfh włosach na potylicy i witaminę D??
      • alajot Re: niedobór witD3 przy kp 23.10.14, 23:56
        niuniek3 - podzielam Twój tok rozumowania, dlatego byłam zaskoczona wnioskami i zaleceniami pediatry.
        Nothing.at.all - na serio to usłyszałam od pediatry, ale czy to prawda??? Też zawsze wydawało mi się, że wytarte włoski na potylicy to skutek kręcenia główką na wszystkie strony.
        Tak czy inaczej zrobię badania i będę myśleć dalej.
    • malwina.okrzesik Re: niedobór witD3 przy kp 24.10.14, 23:41
      zaleca się wyłączne karmienie piersią do 6 miesiąca- macie jeszcze sporo czasu
      jeśli lekarz stwierdza niedobory witaminy D trzeba je uzupełniać poprzez suplementy. Można indywidualnie poprzez badanie laboratoryjne ocenić dokładne zapotrzebowanie
      Ziemniaki z marchewką nie zwiększa podaży tej witaminy.
      Nie znam żadnych danych, które by mówiły o tym, źe mleko matki utrudnia wchłaniania jakiejkolwiek z witamin.
      • nothing.at.all Re: niedobór witD3 przy kp 25.10.14, 09:12
        Pani Ekspert a te wyparte włosy na potylicy to rzeczywiście brak witaminy?
        • panizalewska Re: niedobór witD3 przy kp 25.10.14, 10:16
          Nothing, ale serio? Znaczna większość dzieci, jak nie wszystkie mają wytarte włoski na potylicy! Bo to futerko z okresu płodowego się wyciera przecież, jak dziecko leży na plecach. Robi się też taka obwódka dookoła - od przekręcania główki. Objaw niedoboru totalnie od czapy. Można sprawdzić w necie jakie są objawy przedmiotowe niedoboru / nadmiaru wit D3. Lekarze musieliby się permanentnie z dziećmi z krzywicą stykać, żeby po wyglądzie poznać, że dziecko ma niedobory. A krzywica teraz, wiadomo, taaaaka powszechna, że wyłapują ją w lot :-P

Podobno lekki nadmiar d3 jest lepszy, niż niedobór. Ja tam nie wiem. Na oko to se można okulary założyć, a nie dzieci leczyć, jak w średniowieczu ;-)
          • nothing.at.all Re: niedobór witD3 przy kp 25.10.14, 13:45
            No nie wiem. Pytam jak jest;).
            • panizalewska Re: niedobór witD3 przy kp 25.10.14, 14:55
              Nie przeczytałam poprzednich wypowiedzi, a tam już było, przepraszam :-)
              No ale z tymi włoskami to jakaś Badura do kwadratu, żal mieć takiego lekarza :-P
        • ma.ga Re: niedobór witD3 przy kp 25.10.14, 21:57
          wit D wchłania się z tłuszczami. o ile do marchewki łuszcz dodać można to do jabłka tak sobie ;)
          jeśli dobrze pamiętam to poprzedni ekspert na forum zlecał aby podawać dziecku wit. D tuż przed kp, aby tłuszcz z mleka mamy pomógł w jej przyswojeniu.
          badania warto zrobić. i dziecku i sobie. co ważne, należy zbadać poziom 25-hydroksywitaminy D czyli 25(OH) witaminy D. jest jeszcze inne badanie - poziomu 1,25 (OH)2 witaminy D, ale ono nie jest wiarygodne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka