Dodaj do ulubionych

wysoki poziom bilirubiny

20.07.15, 18:48
Hej. Jak to jest że przy żóltaczce pediatrzy/położne każą odstawić dziecko od piersi??Moja znajoma ma 3 tygodniowego synka i najpierw odstawila od piersi na rzecz mm z powodu wysokiego poziomu bilirubiny a potem wrocila do kp.Po badaniach sie okazalo że maluch ma nadal wysoki poziom bilirubiny czyli 15 i trzeba odstawic znowu od piersi.Jak sie nie poprawi to szpital.Tylko że jej już się popsuła laktacja i mówi że tak to chyba już w ogole nie wróci do kp... jak to jest z tą żółtaczką?
Obserwuj wątek
    • panizalewska Re: wysoki poziom bilirubiny 20.07.15, 19:01
      15 to nie tragedia. przy 12 wypuszczają do domu z Żelaznej. i każą karmić do oporu, bo bilirubina wiąże się z kupą, nie z moczem. czyli żadne przepajanie glukozą itp. ale słyszałam, żeby mleko przegotować, albo podawać mm. bo coś tam. nie do końca wiem co ;)
    • Gość: Yumemi Re: wysoki poziom bilirubiny IP: *.9-3.cable.virginm.net 20.07.15, 20:01
      Nie odstawia sie od piersi.
      Jesli jest wysoka bilirubina, daje sie pod lampy, bardzo rzadko transfuzja.
      Karmimy przy tym często piersia, pilnujac czy dobrze dziecko ssie, mozna odciagac dodatkowo i dawac z specjalnego kubeczka.
    • kamagama Re: wysoki poziom bilirubiny 20.07.15, 22:35
      Nas na szczescie problemy zbyt wysoka bilirubina ominely,ale synek mojej koleżanki miał wysoka bilirubinę w wysokosci 21 i dlugo mu się utrzymywała. Dwa razy byli w szpitalu na lampach,ale nikt nie mówił o odstawieniu od piersi czy dokarmianiu mm.
      • k_linka Re: wysoki poziom bilirubiny 20.07.15, 23:36
        Jedni kaza, inni nie; nowe wytyczne nie polecaja odstawiania, ale niektorzy pediatrzy i tak wiedza swoje. U nas nalozyla sie niedojrzala watroba i zoltaczka pokarmu kobiecego i mlody mial zoltaczke bardzo dlugo i wysoko, bilirubina gwaltownie spadla ksiazkowo w 12 tygodniu (choc juz myslalam ze wyladuje w psychiatryku) i w sumie od tamtej pory nie wracalam do tematu.
    • k_linka Re: wysoki poziom bilirubiny 20.07.15, 23:43
      Tak zgodnie z wiedza medyczna to nalezy wykluczyc przyczyny inne niz zoltaczka pokarmu kobiecego (atrezja drog zolciowych, infekcje, wrodzone zakazenie wirusami hepatotropowymi), pilnowac zeby dziecko jadlo i czekac. Bilirubina do 12 tygodnia moze byc podwyzszona. Odstawianie od piersi na 24-48-72 godziny ma znaczenie diagnostyczne tylko, nie jest zalecana metoda obnizania bilirubiny
      • kjut Re: wysoki poziom bilirubiny 21.07.15, 09:27
        A ile to jest "podwyzszona" a kiedy juz jest tak zle, ze rzeczywiscie samo karmienie i czekanie nie wystarczy?

Mysmy mieli problem z zoltaczka, wysoka nie byla, bo ledwie do 15.4 w czwartej dobie właśnie, ale u nas kazali przepajac glukoza (nie wyrazilam zgody, ale cos tam dostal), lezal pod lampami i "karmic krotko i szybko, zeby znow pod lampy klasc". I teraz sie zastanawiam czy moglam np wczesniej wyjsc ze szpitala na wlasne zadanie, czy samo karmienie by wystarczylo...
        • Gość: Yumemi Re: wysoki poziom bilirubiny IP: *.9-3.cable.virginm.net 21.07.15, 19:39
          Jak jest za wysoka to sie daje dziecko pod lampy i pilnuje zeby sie najadalo z piersi, odciagamy pokarm i z kubka jesli trzeba. Nie dopajamy oczywiscie.
          Kp sie na żadnym etapie nie odstawia.
          • kjut Re: wysoki poziom bilirubiny 21.07.15, 19:43
            Ponowie pytanie - ile to jest "za wysoko"?
            • Gość: Yumemi Re: wysoki poziom bilirubiny IP: *.9-3.cable.virginm.net 21.07.15, 20:44
              Tutaj sa normy co i kiedy robic :
              www.nice.org.uk/guidance/cg98/chapter/guidance#measuring-and-monitoring-bilirubin-thresholds-during-phototherapy
            • k_linka Re: wysoki poziom bilirubiny 22.07.15, 14:04
              Nie udalo mi sie znalezc polskich wytycznych (o ile istnieja jakies ogolne).
              U nas w szpitalu przy bilirubinie 14 (242) w poczatkach 3 doby dziecko bylo do obserwacji, nastepnego dnia bilirubina 16 (273) i zalecenie lamp. Ale nie polozyli mlodego do inkubatora tylko na mate z niebieskim swiatlem (mialam lekki atak histerii na wiadomosc, ze nas nie wypisza i jeszcze chca zabrac mi dziecko na noworodki do inkubatora) wiec wnioskuje, ze zagrozenia uszkodzeniem jader podkorowych nie bylo. Po 3 dniach naswietlan bilirubina spadla ponizej 220 (13) i z taka wypuscili nas do domu. Neonatolog chciala jeszcze zostawic i obserwowac czy bez swiecenia spada ale sie nie zgodzilam. Nikt w szpitalu nie sugerowal odstawiania, dopajania ale i nie powiedzial nic o czestym karmieniu (sama wiedzialam, dzieki internetowi nie lekarzom). Zalecenie odstawienia pojawilo sie u nas pozniej, dwukrotnie - raz w poradni neonatologicznej po tym jak bilirubina w trzecim tygodniu nieznacznie sie podniosla (i tu sie czesciowo zastosowalam), drugi raz w poz w 10 tyg zycia dziecka, wtedy bilirubina wynosila ok 170 (10) i to olalam. 2 tygodnie pozniej sama spadla
              • Gość: Yumemi Re: wysoki poziom bilirubiny IP: 213.205.251.* 22.07.15, 17:01
                Polskie sie niczym nie różnią - sa takie same jak NICE czyli tez AAP. Polskie przejęły te od AAP i słusznie bo wczesnej nie było żadnych procedur tylko widzimisie - ktore nadal jest ale pewnie mniej.
                • Gość: bulerbyn Re: wysoki poziom bilirubiny IP: *.mynet.com.pl 11.08.15, 19:00
                  To 69,7 ?mol/l w szóstym tygodniu to chyba bardzo zły wynik... :(
    • ela.dzi Re: wysoki poziom bilirubiny 21.07.15, 13:26
      Nikt mi nie kazał odstawiać dziecka od piersi przy żółtaczce.
    • nothing.at.all Re: wysoki poziom bilirubiny 21.07.15, 14:51
      Już wszytsko zostało napisane. Moja córka miała bardzo wysoki poziom do trzeciego miesiąca. I potem spadała.
      • paulina8989 Re: wysoki poziom bilirubiny 22.07.15, 12:09
        dzieki dziewczyny
    • malwina.okrzesik Re: wysoki poziom bilirubiny 22.07.15, 22:23
      o to trzeba zapytać tych pediatrów, czy położne
      bilirubina 15 to wskazanie do fototerapii i DUŻO karmienia piersią
      Jest tzw, żółtaczka mleka kobiecego, wysoki poziom bilirubiny, który wiązano dawniej z mlekiem kobiecym, zalecano wtedy odstawianie od piersi na 1-2 dni. Najnowsze badania nie potwierdzają tego mechanizmu, tzn związku dużej żółtaczki ze składnikami mleka matki , więc zgodnie z aktualną wiedza medyczną nie stosuje się już odstawiania od piersi
    • kasik-wroc Re: wysoki poziom bilirubiny 16.08.15, 15:20
      Ja tylko dodam, że 'dużo jeść z piersi' często jest trudne do zrealizowania przy dziecku żółtaczką 15, które zazwyczaj zasypia po 3 łykach piersi i wołem go nie dobudzisz. Miałam tak zarówno z moim 34 tygodniowym wcześniakiem jak i teraz z donoszonym bobasem. Przy pierwszym spanikowałam, przy drugim olałam rady całego personelu typu tylko mm. Poświęciłam cały dzień na tryb podaje pierś, młody zasypia, podaje butelką ściągnięte wcześniej mleko (użyłam zestawu smoczka z medeli bo to taka butelka, którą da się nakarmić nawet dziecko niewspółpracujące), wkładam małego pod lampy, ściągam laktatoremna następny raz ale tylko tyle ile jest w stanie zjeść (ok 20-30 ml), za 1,5h budzę młodego i zaczynamy od nowa. Po takim jednym dniu zaczął robić kupy jak szalony, żółtaczka spadła, laktacja się rozkręciła do odpowiedniego poziomu, wypisali nas do domu i pięknie karmimy się z piersi.

Piszę to, bo wszystkie dziewczyny, które miały dziecko pod lampami dokarmiały mm, bo im dziecko ssać piersi nie chciało, spadało na wadze, żółtaczka nie spadała. Tyle tylko, że to pierwsze doby były więc piersi się 'nie rozkręciły'. Sposób z własnym mlekiem i laktatorem wydaje się o niebo lepszy choć pewnie najlepiej byłoby to mleko kubeczkiem podać. Tylko ściągać tyle ile dziecko zje, żeby nie zrobić nadprodukcji.
      • beata7121 Re: wysoki poziom bilirubiny 28.02.16, 18:26
        Dzięki Kasik za wpis. Powtórzyłam twoj scenariusz. Też wzięlam laktator Medeli z sisland.pl i po tygodniu mam sprawę załątwioną. Jeszcze raz dzieki za dobry pomysł. Polecam innym takie rozwiązanie jeśli mają problem z bilirubiną u swoich bobasków.
    • Gość: kasia Re: wysoki poziom bilirubiny IP: *.dynamic.mm.pl 29.02.16, 13:56
      Urodziłam pół roku temu, dzieciątko miało żółtaczkę, kazali mi dużo i często przystawiać do piersi, żeby dużo jadło = robiło dużo kupek = wydaliło żółtaczkę.
      Później przyszła do mnie położna laktacyjna i powiedziała, żeby starać się przystawiać dziecko nie częściej, niż co dwie godziny (bo tyle czasu dziecko trawi mleko matki), a kiedy je częściej, to nie opróżnia piersi do końca, a pije samą "siarę". Ponieważ na początku ssania leci "zupa, kompot", później dopiero "drugie danie - schabowy", a na końcu "śmietanka - deserek" i chodzi o to, żeby dziecko zjadło chociaż tego kotleta. Kiedy przystawiasz dziecko do piersi co np. pół godziny, ono nie jest bardzo głodne i zjada tylko zupę. Kiedy minie 2 h i zgłodnieje bardziej, dojdzie do drugiego dania i w końcu się naje, zrobi kupkę i szybciej pozbędziecie się żółtaczki. I ja tak właśnie robiłam i nie musiałam posyłać dzieciątka na lampy :)
      Problemem może być jedynie to, że dzieci z podwyższonym poziomem bilirubiny uwielbiają spać, często zasypiają przy piersi, zanim zdążą się najeść, trzeba je wtedy wybudzać, a to nie jest łatwe zadanie...
      • kasik-wroc Re: wysoki poziom bilirubiny 08.03.16, 21:35
        To jest czasami AWYKONALNE zadanie. Stąd moja miłość do zestawu smoczka Medeli, którym nakarmisz nawet "trupa"
      • ela.dzi Re: wysoki poziom bilirubiny 08.03.16, 21:58
        Kp nie idzie w parze z zegarkiem, położna gada bzdury. O ile ze starszym synem tak to mogło u mnie wyglądać, jadł rzadko i krótko, tak młodszy jest tak piersiowy, że czasem nie sposób zejść z kanapy, żeby skorzystać z toalety. I jestem pewna, że wysysa odpowiednio dla niego, bo opróżnia piersi co do kropelki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka