Dodaj do ulubionych

Help ! Chyba zanika mi pokarm !

23.11.04, 16:37
Jestem 17 dni po porodzie, gdzieś od 3 doby miałam dużo pokarmu aż musiałam
odciągać co trzy godz., teraz piersi są miękkie i w dzień nie ma co odciągać
jak mały zje , mam nadzieję ,że w nocy trochę odciągnę, boję się ,że synek
się nie najada - jak to sprawdzić czy mały się najada ? Nie wiem czy iść do
pediatry czy dokarmiać ją sztucznym mlekiem ale jakie wybrać ?
Obserwuj wątek
    • izymama Re: Help ! Chyba zanika mi pokarm ! 23.11.04, 16:43
      a po co chcesz odciągać?
      Piersi masz miękkie, bo dopasowala sie produkcja do potrzeb maluszka. Tylko się
      cieszyć!
      Jeżeli robi ok 8 kupek na dobę, a przede wszystkim, jeszżeli jest spokojny i
      zasypia nie długo po jedzeniu, to bądź pewna, że wszystko jest jak należy.
      Życzę więcej spokoju!
      • patrycja62 Re: Help ! Chyba zanika mi pokarm ! 23.11.04, 16:45
        8 kupek ? robi 3
        po posiłku próbowałam odciągnąć z piersi która nie karmiłam i nie było co
        ściągać , Mały ssał z 20 minut czy gdyby nie było pokarmu Mały by ssał tak
        długo ???
        • izymama Re: Help ! Chyba zanika mi pokarm ! 23.11.04, 16:47
          a czy po kilku chwilach od przystawienia synka, odczuwasz w piersi coś w
          rodzaju swędzenia, napięcia, czy coś takiego?
          mażesz usłyszeć odgłos przełykania?
        • jjsod Re: Help ! Chyba zanika mi pokarm ! 24.11.04, 13:39
          Pozwolę sobie sprostować dane o kupkach ;) ich może być właściwie dowolna ilość,
          chodzi o zmoczone pieluszki: tych musi być conajmniej 6-8 na dobę :)
          Jak ssie 20 min to dobrze bo to znaczy że nie tylko się napije ale też
          "wyciągnie" sporo treściwszego mleczka (bardziej tłustego)
          Pozdrawiam
          • izymama Re: Help ! Chyba zanika mi pokarm ! 24.11.04, 19:19
            Słusznie!
            Moja pomyłka! Kupek moze nawet nie być przez kilka dni i o niczym złym to nie
            świadczy.
            Dzięki, jjsod, za uwagę :)
      • izymama Re: Help ! Chyba zanika mi pokarm ! 23.11.04, 16:45
        przeczytała swoją odpowiedź i chyba jest zbyt szorstka.
        Wybacz, nie taka była moja intencja :)
        generalnie wiem, co przeżywasz - sama karmię piersią. Trzymam za Was oboje
        kciuki.

pozdrawiam,
        izy mama
    • anku_wet Re: Help ! Chyba zanika mi pokarm ! 23.11.04, 16:48
      Witam !!!
      Nic się nie martw prawdopodobnie unormowała Ci się laktacja, czego objwem są
      miękkie pirsi . I nic dziwnego , że po karmieniu nie możesz nic odciągnąć
      ponieważ mały wszystko wyjadł , a piersi produkują tyle ile on potrzebuje .
      Jeżeli to Cię nie uspokoi to zajrzyj na forum karmienie pirsią . Tam odpowiedzi
      na pytania udziela położna laktacyjna .
      Powodzenia
      Anka
    • patrycja62 Re: Help ! Chyba zanika mi pokarm ! 23.11.04, 16:53
      Dzięki , masz rację - słyszę odgłos przełykania, ale dlaczego z drugiej piersi
      (z której nie jadł) nie mogę odciągnąć nic ?
      • izymama Re: Help ! Chyba zanika mi pokarm ! 23.11.04, 17:16
        To faktycznie moze być dziwne...
        A do tej pory karmiłaś z obu?
        Ja teraz karmię z jednej, z drugiej przy następnym karmieniu, więc na zmianę
        się napełniają.
        Myślę, że laktator jest mniej skuteczny niż dzieciaczek i gdybys przystawiła
        synka, to coś by tam sobie wyssał z tej drugiej piersi :)
      • oleswava Re: Help ! Chyba zanika mi pokarm ! 23.11.04, 17:49
        Cześć!Chcę cię pocieszyć, moja mała ma już dwa miesiące, ciągnie z piersi aż
        jej się uszy trzęsą, więc pokarm na pewno mam:). Mimo to nie jestem w stanie
        ściągnąć sobie więcej niż minimum pokarmu z żadnej z piersi. Tzn.trochę
        ściągam,ale nie za dużo. To co ściągnę nigdy jej nie wystarcza, kiedy np.mąż
        musi ją nakarmić.Dlatego darowałam sobie ściąganie i w awaryjnych sytuacjach
        (kiedy muszę gdzieś wyjść) mąż karmi małą Bebiko 1. Po pewnym czasie laktacja
        bardzo dopasowuje się do potrzeb dziecka, tak więc nic się nie martw. Jeśli
        malec nie okazuje oznak głodu po jedzeniu, to wszystko jest ok.
    • katklos Re: Help ! Chyba zanika mi pokarm ! 23.11.04, 17:42
      Przede wszystkim jeszcze nie dokarmiaj sztucznie, tylko jak najwięcej
      przystawiaj do piersi - im większy popyt, tym większa podaż. ja też miałam taki
      jakby spadek laktacji po kilkunastu dniach karmienia i położna powiedziała, że
      jest to częste zjawisko po nawale pokarmu. jeśli dasz dziecku sztuczne mleko,
      naje się bardzo i przez dłuży czas nie będzie chciał Twojego mleka, a
      piersi "poczują się" zwolnione z pracy. ja piłam herbatkę dla kobiet karmiących
      HIPP i polecam ją - naprawdę działa! jeśli chcesz porozmawiać podaję numer gg
      3006429. pozdrawiam
      • julian2004 Re: Help ! Chyba zanika mi pokarm ! 23.11.04, 17:54
        Ja tez miałam nawał i do tego duże płaskie brodawki, więc karmiłam przez
        kapturki. Julek jadł niczym z butelki z dużą dziurą w smoczku-samomu leciało i
        niespecjalnie musiał ssac. W ten sposób ja niemal straciłam pokarm, a on 600g
        na wadze w ciągu dwóch tygodni! Przez trzy dni non stop przystawiałam go do
        piersi na zmianę z laktatorem i wygralismy. Teraz mam pokarmu tyle ile trzeba,
        aleprzestrzegam przed takimi historiami. W dodatkusynek pięknie spal, nawet po
        sześć- osiem godzin i niewydawal sie byc głodny, w każdym razie nie
        protestował. Mysłałam, ze taki pogodny, a on był już słaby i apatyczny.
        Jedynym sposobem na upewnienie sie, czy dzidziasię najada jest więc kontrola
        wagi.
        Powodzenia!
    • mona75 Re: Help ! Chyba zanika mi pokarm ! 24.11.04, 09:39
      najlepiej waz regularnie malego. jezeli przybiera na wadze to sie najada.
      ja od poczatku mam ten sam problem - jak probuje odciagnac laktatorem (z piersi z ktorej nie
      karmilam) to po 20 min. zbiore gora 20 ml ale moj juz 6-tyg. synek ma sposoby na wyciagniecie
      mleczka bo ladnie przybiera na wadze - srednio 40 g dziennie :-) piersi tez mam miekkie caly czas.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka