Dodaj do ulubionych

silikon. osłonki na piesi

10.06.06, 23:18
Witam, mam pytanie o silikonowe osłonki na brodawki. To do doświadczonych mam
karmiacych. Kupiłam aventu rozm. normalny. Wydają się za duże.Piersi mam
duże, brodawki w sumie też ale jednak osłonki nie przylegaja do nich. Wydaja
sie za duże.Wymienić? czy brodawki podczas karmienia wyciagają się? dziecko
da radę ssać? pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • mariolka55 Re: silikon. osłonki na piesi 10.06.06, 23:24
      no dokładnie brodawki sie wyciagaja jak dziecko zassie,ja tez nie miałam do
      konca a mały sobie spokojnie ssał,awentu sa dobre,tylko uwazaj zebys za długo
      przez to nie karmiła bo sie maluch przyzwyczai i nie bedzie potem chciał sutka
      bez osłonki:)
    • jasminar Re: silikon. osłonki na piesi 10.06.06, 23:25
      Nic sie nie martw ja jak kupiłam to pomyslałam ze to przeciez giganty:) ale
      wbrew pozorom dziecko zasysa idealnie i nie ma problemu z karmieniem:)
      • mamapiotrka Re: silikon. osłonki na piesi 05.07.06, 13:43
        Dziewczyny, wywalcie osłonki do kosza. One niczego nie rozwiązują, a tylko
        bardzo pogarszają sprawę. Na obolałe sutki proponuję przykładać sobie
        3Xdziennie saszetkę z dzikiej róży zaparzoną w minimalnej ilości wody - włożyć
        do stanika pod wkładkę laktacyjną na np. pół godz. Po takim okładzie sutki
        wietrzyć. Jeżeli jesteście w domu tylko z dzieckiem, weźcie dopasowany
        podkoszólek i wytnijcie małe otworki na sutki ... i tak chodźcie (w miarę
        możliwości) parę dni. Poprawa widoczna po dwóch - trzech dniach. Kapturki
        powodują, że pierś nie jest prawidłowo opróżniana i że dziecko przyzwyczai sie
        do nibycycka. Poza tym jak długo można tak karmić? W końcu i tak trzeba będzie
        je zdiąć i pozwolić sutkom przyzwyczaić się do małego wampirka(dziecka).
    • ewik-78 Re: silikon. osłonki na piesi 10.06.06, 23:33
      Kochana, nie polecam tych osłonek, no chyba, że na kilka dni w ramach gojenia
      się bordawek. Moja szwagierka karmiła przez nie, córeczka nie ściągała
      wszystkiego, ona nabawiła się zapalenia piersi, brała antybiotyki i w końcu
      musiała odstawić małą od piersi, brała leki na zatrzymanie laktacji, piersi jej
      się porobiły jakieś takie...
      Ja nigdy nie używałam ... jak brodawki bolały to smarowałam własnym mlekiem i
      wietrzyłam, i było ok. Żadnych problemów z karmieniem nie miałam!!!
      • bocianowa Re: silikon. osłonki na piesi 11.06.06, 00:04
        Nie jestem przekonana co do tego, aby zapalenie piersi było od nakładek...Ja nie
        używałam nakładek, a mimo to miałam trzy razy zapalenie piersi, za każdym razem
        miałam bolesne wyciskania z masowaniem, z czego dwa razy nie obyło się bez
        antybiotyku. A i piersi mam OK. Dlatego myślę, że chyba to nie zalezy od
        używania nakładek... a przynajmniej nie zawsze,..
        • mariolka55 Re: silikon. osłonki na piesi 11.06.06, 08:05
          tez mi sie wydaje ze to nie od nakładek,a nakładki sa zbawienne na poczatku jak
          sutki sa jeszcze nie zachartowane
        • tijgertje Re: silikon. osłonki na piesi 12.06.06, 14:43
          Przez nakladki dziecko bardziej ssie, bez nich wymasowuje pokarm jezykiem. Nakladki moga spowodowac, ze dziecko piersi nie bedzie chcialo, zasada taka sama jak ze smoczkiem niestety. Przez nakladki dziecko nie jest w stanie tak dokladnie oproznic piersi, co grozi zastojami i zapaleniami piersi. Mam bardzo interesujacy artykul o nowych badaniach na ten temat w specjalistycznym czasopismie, ale po holendersku. No chyba, ze ktos zna, to moge skopiowac...

bocianowa napisała:

> Nie jestem przekonana co do tego, aby zapalenie piersi było od nakładek...Ja ni
          > e
          > używałam nakładek, a mimo to miałam trzy razy zapalenie piersi, za każdym razem
          > miałam bolesne wyciskania z masowaniem,

Glowna przyczyna zapalenia piersi jest niedokladne jej oproznianie, zastoje, wynikajace albo z nieprawidlowego przystawiania dziecka, albo ucisku, np przez biustonosz, jakies uderzenie itp. Przy zapaleniu piersi ABSOLUTNIE NIE WOLNO ich uciskac ani masowac!!!
          • bocianowa Re: do tijgertje..:) 12.06.06, 16:45
            trzy razy zapalenie piersi, za każdym
            > razem
            > > miałam bolesne wyciskania z masowaniem,
            >
            > Glowna przyczyna zapalenia piersi jest niedokladne jej oproznianie, zastoje,
            wy
            > nikajace albo z nieprawidlowego przystawiania dziecka, albo ucisku, np przez
            bi
            > ustonosz, jakies uderzenie itp. Przy zapaleniu piersi ABSOLUTNIE NIE WOLNO
            ich
            > uciskac ani masowac!!!

W obydwu przypadkach zapalenia piersi, przychodziła do mnie położna ze
            Szpitala, która "masowała" mi piersi. Ból był ogromny :(( Może fachowo to sie
            inaczej nazywa, dla mnie to było masowanie z wyciskaniem. Sama sobie tego nie
            robiłam, a po całym zabiegu ulga była ogromana, do tego antybiotyk i wrócilam
            do świata żywych.
            Niestety u mnie w rodzinie, od strony mamy, każda kobieta począwszy od
            prababci, miała zapalenie piersi. Dowiedziałam się, w rozmowie z pania z
            poradni laktacyjnej, że moge sie spodziewać również takich komplikacji,
            poniewaz często jest to dziedziczne. Ile w tym prawdy nie mam pojęcia...
            Faktycznie mialam zapalenia piersi, mimo, że się dokładnie przygotowałam do
            karmienia pirsią, rozmawiałam dużo z osobami znającymi się na temacie, właśnie
            z takiego powodu aby uniknąć jakiegos błędu, mając na uwadze to, że w rodzinie
            wystąpiło wiele razy zapalenie piersi, Niestety nie udało się, może popełniłam
            jakiś bląd, może faktycznie coś odziedziczyłam. Nie wiem,,,zobaczymy jak będzie
            tym razem :)
            Pozdr i dzięki
        • mathiola Re: silikon. osłonki na piesi 05.07.06, 15:15
          No wlasnie z ust mi to wyjelas - nie zawsze zalezy to od nakladek. Ale MOZE
          zalezec.
    • anagram2 Re: silikon. osłonki na piesi 12.06.06, 12:05
      Dzięki za odpowiedzi. Nie wymieniam zatem. Mam bardzo wrazliwe piersi i mój
      dotyk nawet boli. Kupiłam na wszelki wypadek. porodu tak sie nie boje jak
      problemów z laktacją. Pozdrawiam.
      • mariolka55 Re: silikon. osłonki na piesi 12.06.06, 12:28
        spoko ja tez miałam wrazliwe ze nie byłam pewna czy dam rade karmic ale dałam:)
        przy czym nie wiem jakby było bez tych nakładek? bo po pierwszych karmieniach
        miałam tak obolałe sutki ze bałam sie przystawic dziecko, a jak mały złapał to
        go odpychałam odruchowo bo tak bolało i wtedy ratunkiem były nakładki:)
        • anagram2 Re: silikon. osłonki na piesi 12.06.06, 12:35
          no ja jeszcze jeden sutek mam 2x wiekszy. Ale myślę, że to nie stanowi
          problemu. Jeszcze musze dokupic laktator. Też na wszelki wypadek.
    • jir Re: silikon. osłonki na piesi 12.06.06, 16:18
      nie używaj osłonek dzieci mają problemy z najadaniem się .Moja koleżanka miała
      strrraszne problemy przez te osłonki, musiała radzić się doradcy laktacyjnego
      bo dziecko zaczęło spadać na wadze.
      • kadewu1 Re: silikon. osłonki na piesi 13.06.06, 12:02
        CHyba lepiej karmić przez osłonki niż nie karmić? Mnie osłonki uratowały życie.
        Zawsze je można zdjąć nawet w trakcie karmienia i wtedy dziecko opróżni pierś
        (pod koniec karmienia ból powinien być znośniejszy).
        Ka
    • livia1111 Re: silikon. osłonki na piesi 13.06.06, 17:28
      Ja karmie prawie od poczatku ciazy przez oslonki i jak na razie wszystko jest
      ok. Mala przybrala na wadze bardzo duzo, az sie moj pediatra zdziwil i cieszyl
      zarazem, ze az tyle. Z mlekiem jak na razie tez nie mam problemow, mala wypija
      duzo i zadnego zapalenia piersi nie mam. To chyba jednak nie od nakladek to
      zapalenie miala kolezanka wypowiadajaca sie wyzej. Na tym forum juz pytalam o
      ten nakladki i dziewczyny nie mialy nic przeciwko nim, z wlasnego doswiadczenia
      doradzalay mi je. Pozdrawiam :)
    • apple_pie_76 Re: silikon. osłonki na piesi 13.06.06, 20:37
      ja karmię przez nakładki od początku, używam też laktatora, ale staram się
      również podtykać pierś. U mnie problemem jest duży biust, duże brodawki i słabo
      wykształcone sutki przez to mały nie może się przyssać. A jak possie przez
      nakładki to zdejmuję je i ssie już pierś bez nakładek.
      ;)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka