Dodaj do ulubionych

zamrażanie mleka

29.07.06, 00:18
Wczoraj pediatra odradził mizamrażanie mleka. Powiedzial, że zamrażając
niszczę przeciwciała? Prawda czy fałsz?
Obserwuj wątek
    • martartek Re: zamrażanie mleka 29.07.06, 00:55
      Bzdura!
    • mrowka75 Re: zamrażanie mleka 29.07.06, 01:33
      logicznie myśłąc - przeciwciała to elementy morfotyczne krwi. Zamrażanie osocza
      i produktów krwiopochodnych oraz krwi musiałaby równiez niszczyć inne elementy
      morfotyczne. Więc myśle, ze obróbka termicza przez wysoką temeprature może
      zniszczyć cokolwiek w mleku. Zamrażanie nie.
      • maff1 Re: zamrażanie mleka 29.07.06, 11:52

• maff1 Re: zamrażanie mleka 29.07.06, 11:55
          wydaje mi sie ze nie do konca tak jest jak piszsz.
          Rzeczywiscie podczas zamrazania ginie część przeciwciał - głównie w przypadku
          zamrażania w "szkle". Ale nie jest to całkowite "wyginiecie" przeciwciał, i o
          ile mi wiadomo nie jest to do końca zbadane anie 100%owo potwierdzone.
          Radyklane podejscie typu: zamrazanie szkodzi mleku ( a wiec i dziecku) jest wg
          mnie błedne.
          • mrowka75 Re: zamrażanie mleka 29.07.06, 13:33
            tak sobie tylko kombinuję, zamrażanie lepsze od gotowania....
            Jak poszłam do pracy to nie zamrażałam jednak mleka, kilka porcji było
            zamrożonych - na wszelki wypadek. Odciągnięte jednego dnia mleko, było włożone
            do lodówki i podawane dziecu dnia następnego.
            A że karmienie mlekiem odmrożonym jest zwykle incydentalne - to inne korzyści
            wynikające ze składu mleka matki przewyższają problem ginięcia niektórych lub
            nawet wszytskich przeciwciał. Inną sprawą jest podawanie non stop takiego
            mleka - wtedy chyba korzyści z przeciwciał sa mniejsze niż w mleku świeżym -
            ale i tak zawsze to będzie lepsze mleko niż modyfikowane. Nawet te z
            przereklamowanymi probiotykami.
            • maff1 Re: zamrażanie mleka 29.07.06, 14:35
              dokładnie tak samo myślę. Podawanie zamrozonego mleka jest N-razy lepsze od
              jakiegokolwiek modyfiokwanego. Zresztą gdyby mrozenie mleka było szkodliwe nie
              polecaliby takiego sposobu przechowywania mleka "najbardziej przy wiedzy" czyli
              miedzynarodowi konsultanci laktacyjni IBCLC.
              np. tu:
              www.bonamater.waw.pl/karmienie_piersia_warto.php
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka