betkalogic 29.07.06, 00:18 Wczoraj pediatra odradził mizamrażanie mleka. Powiedzial, że zamrażając niszczę przeciwciała? Prawda czy fałsz? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mrowka75 Re: zamrażanie mleka 29.07.06, 01:33 logicznie myśłąc - przeciwciała to elementy morfotyczne krwi. Zamrażanie osocza i produktów krwiopochodnych oraz krwi musiałaby równiez niszczyć inne elementy morfotyczne. Więc myśle, ze obróbka termicza przez wysoką temeprature może zniszczyć cokolwiek w mleku. Zamrażanie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
maff1 Re: zamrażanie mleka 29.07.06, 11:55 wydaje mi sie ze nie do konca tak jest jak piszsz. Rzeczywiscie podczas zamrazania ginie część przeciwciał - głównie w przypadku zamrażania w "szkle". Ale nie jest to całkowite "wyginiecie" przeciwciał, i o ile mi wiadomo nie jest to do końca zbadane anie 100%owo potwierdzone. Radyklane podejscie typu: zamrazanie szkodzi mleku ( a wiec i dziecku) jest wg mnie błedne. Odpowiedz Link Zgłoś
mrowka75 Re: zamrażanie mleka 29.07.06, 13:33 tak sobie tylko kombinuję, zamrażanie lepsze od gotowania.... Jak poszłam do pracy to nie zamrażałam jednak mleka, kilka porcji było zamrożonych - na wszelki wypadek. Odciągnięte jednego dnia mleko, było włożone do lodówki i podawane dziecu dnia następnego. A że karmienie mlekiem odmrożonym jest zwykle incydentalne - to inne korzyści wynikające ze składu mleka matki przewyższają problem ginięcia niektórych lub nawet wszytskich przeciwciał. Inną sprawą jest podawanie non stop takiego mleka - wtedy chyba korzyści z przeciwciał sa mniejsze niż w mleku świeżym - ale i tak zawsze to będzie lepsze mleko niż modyfikowane. Nawet te z przereklamowanymi probiotykami. Odpowiedz Link Zgłoś
maff1 Re: zamrażanie mleka 29.07.06, 14:35 dokładnie tak samo myślę. Podawanie zamrozonego mleka jest N-razy lepsze od jakiegokolwiek modyfiokwanego. Zresztą gdyby mrozenie mleka było szkodliwe nie polecaliby takiego sposobu przechowywania mleka "najbardziej przy wiedzy" czyli miedzynarodowi konsultanci laktacyjni IBCLC. np. tu: www.bonamater.waw.pl/karmienie_piersia_warto.php Odpowiedz Link Zgłoś