fiolkowa_kraina 10.08.06, 14:00 A myślicie o opalaniu w solarium podczas karmienia piersią??Słyszałam,że nie jest to najlepszy pomysł nawet w bieliźnie.Proszę napiszcie coś na ten temat,bo troszkę jestem skołowana!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
5_monika Re: Solarium!!!! 10.08.06, 15:15 można, kliknij w wyszukiwarce na forum Odpowiedz Link Zgłoś
maff1 Re: Solarium!!!! 11.08.06, 13:19 a czy zauwazyłaś na górze napis/link ABC Karmienia Piersią? tam jest odpowiedz. słyszałaś - ciekawe od kogo słyszałaś takie brednie? mozesz chodzić na solarium - NIE MA przeciwwskazań. Odpowiedz Link Zgłoś
justa9966 Re: Solarium!!!! 15.08.06, 20:28 Mam 6-miesieczna coreczke,ktora karmie piersia i od dwoch miesiecy chodze na solarium jestem opalona dosc mocno i jak narazie nie mam zadnych problemow,czesto jak przychodze z solarium odrazu ja karmie .Chodz sobie i niczym sie nie przejmuj,bedzie wszystko w porzadku. Odpowiedz Link Zgłoś
ami34 Re: Solarium!!!! 11.08.06, 14:45 Ja chodzilam tylko, ze zakrywalam piersi i nic mi sie nie stalo. Z moich obserwacji, to tylko jedna uwaga jakos szybciej mnie wzielo niz normalnie. Wyszlam nawet za bardzo opalona. Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: Solarium!!!! 12.08.06, 17:12 a dlaczego przykrywalas piersi? Zeby mleko sie nie zsiadlo? :) Odpowiedz Link Zgłoś
ami34 Re: Solarium!!!! 12.08.06, 23:44 Jesli to mial byc dowcip, to jest bardzo glupi. Jesli masz zamiar przestac karmic lub cierpiec przy karmieniu, to spokojnie mozesz nie zaslaniac piersi. Twoja sprawa. Przeciez to jest logiczne i kazdy madry, to wie ze przez opalanie obojetnie czy w topless, czy na solarium piersi robia sie strasznie wrazliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
maff1 Re: Solarium!!!! 13.08.06, 20:58 opalamie a soalrium to dwie rózne rzeczy. > Przeciez to jest logiczne i kazdy madry, to wie w temacie opalania logika moze sie nie sprawdzać. Natomiast kazdy mądry sprawdzi u źródła - a żródła czyli p.monika lub konsultanci IBCLC mówią: mozna sie opalać, i nic nie ma potrzeby przykrywać. Piersiom solarium nie szkodzi. Naturalnie jeśli opalac sie bedziesz zgodnie z rozumem - i nie spalisz skóry. niestety "najmadrzejsi" twierdza ze trzeba przykrywac - nawet w solarium mozna usłyszec taske brednie. Odpowiedz Link Zgłoś
ami34 Re: Solarium!!!! 14.08.06, 00:00 No to Ty sobie nie przykrywaj piersi i nie doradzaj innym zle. Popytaj fachowcow czyli lekarzy to Ci powiedza co na ten temat sadza. Odpowiedz Link Zgłoś
maff1 Re: Solarium!!!! 14.08.06, 20:47 nie musze tego pytac. A w kwestii fachowców - poszukaj sobie wypowiedzi pani moniki na ten temat na tym forum. Jesli sobie zadasz trud to znajdziesz wiele wupowiedzi zbieznych z moja. Natomiast ci tzw. przez ciebie fachowcy zazwyczaj na temat laktacji i karmienia piersią guzik wiedzą, ale lubią sie wymądrzać. Zgadnij ile lekarz np. ginekolog miał zajęć na studiach z zakresu karmienia piersią? Ten Twój fachowiec. Kilka godzin tj.3-4!!!!! > No to Ty sobie nie przykrywaj piersi i nie doradzaj innym zle. na forum pisze od ponad roku, jeszcze nigdy nie było złej mojej porady. Poszukaj, poczytaj... w kwestiach co do których mam watpliwosci, wole sie nie wypowiadać. Odpowiedz Link Zgłoś
tysiamama21 moj gino powiedzial ze: 17.08.06, 23:24 moj ginekolog ktory jest osoba bardzo kompetentna (i w ogole jest wspanialy) powiedzial zebym sobie walnela bikini zrobione z kremu o jak najwyzszym filtrze bo piersi podczas karmienia sa bardziej wrazliwe i latwo je spalic. moglabym sie opalac bez ochrony po 3 minuty ale po co jak posmarowana mogę isc na 15 i miec spokoj na 2 tyg. Odpowiedz Link Zgłoś
mata811 ooo weszłam na te forum wlaśnie po to... 17.08.06, 23:50 ...aby spytać o opalanie na solce. Co prawda chodze juz od dawna i nic się nie dzieje, ale jestem bardzo ostrożna bo nie byłam pewna wkońcu czy można. Opalam sie max po 10 min i raz na 2 tyg czasem na tydzień. Teraz przynajmniej bede opalac się bez wyrzutów sumienia:-) Odpowiedz Link Zgłoś
maff1 Re: moj gino powiedzial ze: 18.08.06, 00:12 tysiamama21 napisała: > moj ginekolog ktory jest osoba bardzo kompetentna musze zburzyć twoje zadowolenie z gina, moze jest kompetentny (?) i wspaniały, ale w sprawach solarium przy laktacji, to on sie guzik zna. A że chce wyjśc na mądrego, to sobie wymyslił "bikini z kremu". Ubaw po pachy. hahahahahaa..... Odpowiedz Link Zgłoś
klaviatoorka Re: Solarium!!!! 19.08.06, 21:22 no to posłuchajcie mojej historii.. od pierwszego miesiąca po porodzie zaczęłam chodzić do solarium(b. dobrego, od 10 min potem 15), bo wydawało mi się, ze taka jestem blada po ciązy..chodziłam raz na tydzień przez pół roku, efekty były niezłe,karmiłam i nic się nie działo.. a potem wyszły mi na policzkach i pod nosem takie przebarwienia , ze nawet podkład nie mógł ich zamaskować!kosmetyczka powiedziała, że nie jestem pierwsza z tym problemem- po ciąży i trakcie laktacji "jesteśmy na hormonach", które powodują wiekszą wrazliwosc na promienie uv. karmię juz 13 mies., ale wychodzac na słońce uzywam teraz filtrów, plamki zbladły, ale juz pozostaną na zawsze. gdyby ktoś mnie w pore ostrzegł... Odpowiedz Link Zgłoś
ami34 Re: Solarium!!!! 20.08.06, 14:54 Ja juz wyzej tez napisalam, ze opalilam sie na solarium znacznie szybciej niz jak opalalam sie przed ciaza. To ze skora wczasie karmienia piersia jest wrazliwsza na slonce i na solarium, to wie kazdy glupek. Nie mam pojecia skad maff1 wyciaga swoje mylne wnioski na temat solarium. Widze ze uwazasz lekarzy za glabow? Odpowiedz Link Zgłoś
maff1 Re: Solarium!!!! 20.08.06, 20:05 > Nie mam pojecia skad > maff1 wyciaga swoje mylne wnioski na temat solarium. Widze ze uwazasz lekarzy z > a > glabow? Ani z lekarzami jest tak ze zazwyczaj maja bardzo wysokie mniemanie o sobie, natomiast w zdobywaniu wiedzy jest u nich róznie. Nie bede siebie cytować - ale powatarzam, na temat laktacji i problemów z tym związanych takn aprawdę niewiele wiedzą. Podobnie jest z połoznymi. nie mówiąc juz o "srodowiskowych". Jedynym wiarygodnym żródłem info w problemach laktacją są: międzynarodowi konsultanci laktacyjni IBCLC. Pani Monika także, choć nie ma certyfikatu, myśle ze z łatwością mogłaby go uzyskać. Po prostu jest bardzo nieliczna grupa doradców (zazwyczaj połoznych) która wie "o co chodzi" . I nigdy nie wiadomo czy na taka osobę trafi się. A w kwestii solarium - niestety bieże sie jakiś nieuzasadniony pęd do przedłuzania czasu naswietlania - i mysle ze ta pazerność na opaleniznę jest przyczyną róznych komplikacji. A przyczyn przebarwień moze byc wiele. Leki, dieta... Zresztą czy zasłonięcie piersi miało by wpływ na ich niewystapienie? stawianie mi zarzutów jest wobec tego wewnetrznie sprzeczne. Przebarwienia robią sie od naswietlania dowolnego ! miejsca sna skórze. w kwestii solarium pani Monika wypowiadała sie wielokrotnie. I moje stanowisko w tum wzgledzie jest identyczne. Mozna sie opalać i na solarium i na plazy. ale, naturalnie tak jak we wszystkim wskazany jest umiar. Odpowiedz Link Zgłoś
fiolkowa_kraina Re: Solarium!!!! 04.10.06, 20:54 Nie sądziłam,że będę przyczyną takiej ostrej wymiany zdań!!!Ale mimo wszystko dziękuję za wszystkie odpowiedzi!!! Odpowiedz Link Zgłoś