Dodaj do ulubionych

Herbatki laktacyjne

03.10.06, 16:05
Czy herbatki laktacyjne albo Karmi pite codziennie przez dłuższy czas mogą
zaszkodzić dziecku? Czy można je pić tak długo jak się chce?
Obserwuj wątek
    • avanita Re: Herbatki laktacyjne 03.10.06, 17:26
      Nie wiem czy te herbatki mogą zaszkodzić dziecku ale słyszałam, że mogą
      zaszkodzić matce jeśli z nimi trochę przesadzi. Ponoć mogą przyczynić się do
      zastojów.
      • lisabette Re: Herbatki laktacyjne 03.10.06, 19:02
        Piję herbatkę już 6 m-cy i żadnych zastojów nie miałam.
        • eps Re: Herbatki laktacyjne 03.10.06, 20:20
          A ja nie piję bo to podobno "pic na wodę fotomontaż" jest ;)
          Podobno działa jak plecebo i dobrze tylko na psychikę kobiety wpływa. Nikt nigdy
          nie udowodnił że zwiększają laktację.
          co do szkodliwości to mi pediatra i spec od laktacji odradzali picie bo u
          niektórych dzieci powodują kolki i wzmożone gazy.
          • kwaliczek Re: Herbatki laktacyjne 04.10.06, 09:36
            a własnie ze to nie do końca pic ;)) co prawda nie wpływaja BEZPOSREDNIO na
            produkcje mleka ale -ten watek był juz kilka razy poruszany- jak pisała połozna
            Pani Monika Staszewska,zioła zawarte w herbatce pobudzają apetyt dziecka, które
            lepiej efektywniej ssie i dzieki temu polepsza się też laktacja
            • monika_staszewska Re: Herbatki laktacyjne 04.10.06, 22:14
              Oj, nie pamiętam żebym napisała, że herbatki laktacyjne wpływają na apetyt u
              dziecka - ale może skleroza robi swoje :)
              Ale... samo picie naparów z ziół mlekopędnych nie zwiększy laktacji, bo to
              jest "wspomagacz", potrzebne jest intensywne, mechaniczne pobudzenie piersi. To
              raz. Dwa - jeśli karmienie trwa i nic się niepokojącego nie dzieje nie ma sensu
              picie ziół. Trzy - dzieci mają prawo zareagować na różne składniki maminej
              diety, zioła nie są tu wyjątkiem, ale jeśli reakcja ma nastąpić to zwykle
              pojawia się w ciągu pierwszych kilku dni wprowadzania czegoś nowego do diety.
              A zatem na pytanie czy długie picie herbatek laktacyjnych (wolałabym pisać o
              ziołowych naparach, bo wtedy wiem o czym rozmawiam) może zaszkodzić dziecku
              odpowiem, że nie no chyba, że dziecko źle na nie reaguje a my nie zwracając na
              to uwagi pijemy je długimi tygodniami.
              pozdrawiam :)
              monika staszewska
    • ulfa Re: Herbatki laktacyjne 03.10.06, 20:31
      Dzięki
    • annor Re: Herbatki laktacyjne 04.10.06, 09:28
      Ja też piję od 6 m-cy, bardzo pomogły mi na początku kiedy pokarmu było mało.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka