Dodaj do ulubionych

herbatka a niemowlę

25.10.06, 23:09
Czy mogę podać od czasu do czasu mojej córci (skonczyła miesiąc) herbatkę z
kopru włoskiego? Karmie tylko piersią. Mam problem ze ściągnięciem pokarmu, a
czasami musze wyjśc na 2-3 godziny.
Obserwuj wątek
    • blum Re: herbatka a niemowlę 26.10.06, 22:15
      Ja tak robiłam od 1.miesiaca i robie do dziś (4.m.)i bardzo sobie to chwalę, bo w sytuacjach awaryjnych,
      np. na spacerze moge zawsze dać herbatkę
    • annw5 Re: herbatka a niemowlę 26.10.06, 23:28
      Mam pytanie, czy masz na mysli napar z owocu kopru wloskiego, czy jakas
      herbatke np. Hippa? Ja tez mam malenstwo ktore skonczylo 1 miesiac i tez
      chcialabym mu to podawac. Slyszlam, ze ponoc jak sie karmi piersia to nie wolno
      zbytnio dopajac bo dziecko moze dostac rozwolnienia i sie odwodnic?! Chcialam
      zapytac ile mililitrow takiej herbatki mozna podac jednorazowo, czy dziennie
      miesiecznemu dziecku???
    • klaudiettka Re: herbatka a niemowlę 27.10.06, 13:04
      Ja daje mojemu malenstwu herbatke z hippa jest od 1 miesiaca,na opakowaniu jest
      napisane,aby podawac 100 ml wody z lyzeczka herbatki..
      • maff1 Re: herbatka a niemowlę 27.10.06, 15:03
        mozna podawac -ale nalezy sobie odpowiedzieć PO CO?
        bo
        blum napisała:
        > .. bardzo sobie to chwalę, bo w sytuacjach awaryjnych, np. na spacerze moge
        > zawsze dać herbatkę

annw5 napisała:
        > Slyszlam, ze ponoc jak sie karmi piersia to nie wolno
        > zbytnio dopajac bo dziecko moze dostac rozwolnienia i sie odwodnic

to nie tak. czy to oznacza ze herbatka ma zastapic pokarm? wiadomo ze nie.
        Zacznę od końca - to ze na opakowaniu jest napisane... nie oznacza ze nalezy to
        podawac dziecku. "Dieta" dziecka karmionego sztucznie i dziecka karmionego
        piersią rózni sie diametralnie. To oczywiste. Ale dotyczy to takze dopajania.
        Dopaja sie dzieci karmione sztucznie, dzieci karmionych piersią nie potrzeba
        dopajac gdyż pokarm mastki dostosowuje sie do warunków zewnętrznych. dopajanie
        dzieci karmionych piersia stosuje sie naprawde w sytuacjach wyjatkowych.
        Czy herbatka moze spowodowac rozwolnienie -zapewne czasem tak, jak kazdy nowy
        pokarm. Lepiej podawac zwykłą nieosłodzoną (bopo co?) przegotowaną wodę.
        Oczywiście pomijam sprawy podawania dziecku czegos na kolki, wzdecia.. gdyż nie
        to jest tematem wątku.
        na poparcie moich słów (aby rozwiać wszelkie wątpliwości)proponuje zajrzeć na
        stronę poradni laktacyjnej Bona Mater www.bonamater.waw.pl/
        do zakładki "prawdy i mity"
        www.bonamater.waw.pl/karmienie_piersia_prawdy_i_mity.php
        jeden z omówionych tam mitów, to mit o dopajaniu.
        • stokrotka445 Re: herbatka a niemowlę 27.10.06, 17:36
          chciałam jeszcze dodać, iż 1 łyżeczka na 100 ml to tylko proporcje roztwarzania.
          czytałam, że maleństwu nie nalezy aż tak dużo herbatki podawać - może spowodować
          to kłopoty z brzuszkiem. Kilka łyżeczek zaledwie zalecanych jest np. w przypadku
          kolki.
    • klaudiettka Re: herbatka a niemowlę 27.10.06, 19:27
      Zle sformulowalam zdanie :)Fakt to sa proporcje do roztwarzania herbatki,ale
      podaje mojemu synkowi codziennie 100 ml i nie widze zadnych skutkow ubocznych,i
      z tego co czytam to nie jestem jedyna mama ktora podaje swemu dziecku
      herbatke :)
      • maff1 Re: herbatka a niemowlę 29.10.06, 13:30
        no dobrze, ale po co podajesz? co jest motywem działania. Bo dziecko
        dodatkowych płynów przy karmieniu wyłacznie piersią nie potrzebuje.
        I wybacz, ale ze inne mamy coś robią, (dopajają) tu nie ma nic do rzeczy.
        Moze nie karmią piersią?
        Jeżeli juz podawać jakies płyny, to najlepiej zwykłą nieosłodzoną przegotowaną
        wodę.
        • magdalenast77 Re: herbatka a niemowlę 04.11.06, 22:15
          Ale czemu nie? herbatka jest niewatpliwie smaczniejsza od wody, a dzialanie
          kopru to dodatkowy plus.Przez wiele lat dzieci byly dopajane i rosly zdrowo.
          Jesli chodzi o podana strone z faktami i mitami, to nie wydaje mi sie ona
          wiarygodna. Jest tam na przyklad bzdura w postaci stwierdzenia, ze matka nie
          musi pic wiecej niz normalnie podczas karmienia. Skad wiec ma sie wziac ten
          dodatkowy litr w jej organizmie? No chyba ze chce sobie zafundowac infekcje
          drogmoczowych ze zbyt malej ilosci plynow w organizmie.
          Karmie piersia,ale te wszystkie "niezaprzeczalne fakty" laktacyjnych
          terrorystow strasznie mnie irytuja.

Pozdrawiam i zycze racjonalnego podejscia doroznych laktacyjnych rewelacji
          Magda
        • klaudiettka Re: herbatka a niemowlę 06.11.06, 13:55
          Po co podaje?? Po pierwsze jest okres grzewczy i slyszalam ze powinno sie
          podawac herbatke dziecku..PO drugie moj synek zabkuje i przy tym traci duzo
          sliny i tez trzeba podawac w takim okresie dziecku herbatke..Napisalam inne
          mamy..ale chodzilo mi o mamy ktore wypowiadaj sie w tym poscie,a nie karmiace
          butelka,zreszta ja karmie butelka.. ze swoim mlekiem ;)
    • karbar1 Re: herbatka a niemowlę 04.11.06, 17:48
      Mój synek ma w tej chwili 2,5 miesiąca, herbatkę zaczęłam podawać jak miał 1,5
      mca. Kupiłam gotową Hipp'a rumiankową i mieszankę ziołową z kopru włoskiego,
      anyżu i rumianku (ułatwiająca trawienie). Rozpuszcza się jedną łyżeczkę na 100
      ml ciepłej wody ( wypija wszystko i chciałby więcej :-)!, czasami podaję 1 a
      czasmai 2 razy dziennie. Herbatka bardzo mu smakuje i nie ma żadnych biegunek,
      odwodnień czy coś w tym rodzaju. Oczywiście herbatka nie zastępuje posiłku,
      jest tylko dodatkiem. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka