Dodaj do ulubionych

odstawianie - brać leki?

IP: *.* 12.02.03, 10:24
Karmię dziecko już tylko rano i mam zamiar w ogóle odstawić maluszka od piersi. Zaczęłam więc najpierw podawać mleko z butelki a dopiero potem troszkę dostawiam do piersi. Dzisiaj nie dostawiłam maluszka w ogóle. Boję się zastojów pokarmu. Nie wiem co z tym mlekiem, które już mam w piersiach. Czy powinnam brać jakieś leki zatrzymujące laktację. Co radzicie?Pozdrawiam. Madzia.
Obserwuj wątek
    • Gość: w Re: odstawianie - brać leki? IP: *.* 12.02.03, 15:29
      Ja bym Ci poradzila odciagac tylko ok czasu do czasu jak bedziesz czula, ze w piersiach jest za duzo mleka. Z czasem laktacja sama zaniknie. Przynajmniej ja tak robilam i nie musialam sie faszerowac zadnymi lekami.:hello:
      • Gość: JoasiaP Re: odstawianie - brać leki? IP: *.* 17.02.03, 14:39
        Moje odtawianie wygląda następującą: najpierw przestałam karmić synka w dzień (troszeczkę odciągałam laktatorem) - przeszło bezboleśnie. Potem przyszła pora na nocne karmienie - pierwsza noc płacz, dalej bezboleśnie (o dziwo Kuba zaczął przesypiać CAŁĄ noc). Wszystko trwało około 2 tygodzie. Teraz jestem na etapie karmienia przed zaśnięciem, a raczej przytulania, bo wydaje mi się, że nie mam pokarmu. To nocne przytulanie chcę utrzymać do skończenia przez Kubę roku (zostało 9 dni). Dodam,że na brak pokarmu nie narzekałam, a mimo to jakby zanikł samoistnie i bez większych problemów.
    • Gość: babel Re: odstawianie - brać leki? IP: *.* 22.02.03, 23:04
      Nie bierz leków. Jeżeli poczujesz, że piersi są przepełnioneprzystaw na chwilę dziecko lub odciągnij troszkę pokarmu,ale tylko tyle aby poczuć ulgę.Brak stymulacji piersi spowoduje stopniowy zanik pokarmuJa skończyłam karmić miesiąc temu i na szczęście bezproblemowo.Mleko może się pokazywać lub wypływać kroplamitylko po ściśnięciu brodawki nawet do pół roku po zaprzestaniu karmienia,ale to w niczym nie przeszkadza.Życzę powodzenia
    • Gość: aga0906 Re: odstawianie - brać leki? IP: *.* 23.02.03, 16:37
      Można wziąść tabletki na przerwanie laktacji - Ergolaktynę przepisuje ją ginekolog. Ja jednak poradziłam sobie bez hormonów. Jak poczujesz że bolą Ciebie piersi to ściągnij trochę mleka ale tylko do ulgi. Ściągnięte mleko podaj z butelki dziecku. Pamiętaj o tym że nie możesz myśleć o karmieniu piersią i musisz myśleć że nie chcesz już karmić piersią. Ponieważ pokarm wytwarza się głównie w mózgu. Pozdrawiam Monika
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka