Dodaj do ulubionych

NIE KARMCIE PIERSIA!! ZA NIC W ŚWIECIE!!

IP: *.* 10.03.03, 23:28
Temat postu ma na celu przyciągnięcie uwagi i jeżeli go czytacie, to znaczy, że osiągnęłam ten cel.Chcę podzielić się z Wami pewną informacją na temat karmienia piersią. To, że karmienie to metafizyka i samo zdrowie i jeszcze inne bla bla bla, wszyscy wiedzą.Natomiast nikt nie uprzedza o tym, że kobietom, które są w grupie ryzyka nowotworowego NIE WOLNO karmić piersią dłużej niż pół roku. (Nie wolno również stosować hormonalnych środków antykoncepcyjnych.)Myślę, że ta mała popularność powyższej informacji wynika z ogólnoświatowego owczego pędu do karmienia piersią. Cichego głosu onkologa nikt nie usłyszy. Więc ja będę krzyczeć z całych sił: NIE KARMCIE PIERSIĄ DŁUŻEJ NIŻ PÓŁ ROKU!!Źródło informacji: Świętokrzyskie Centrum OnkologiiPozdrawiam.Paulina
Obserwuj wątek
    • Gość: żona Re: NIE KARMCIE PIERSIA!! ZA NIC W ŚWIECIE!! IP: *.* 10.03.03, 23:43
      Myślę, że jeżeli ktoś jest w grupie podwyższonego ryzyka to będzie mial te informacje. A poza tym należałoby uprzedzic o jednej jeszcze sprawie. Jeżeli kobieta jest z tej grupy a nawet o tym nie wie, to ciąża może przyspieszyć rozwój choroby. No cóż - burza hormonów w tym okresie działa w różne, niekoniecznie porządane strony. Dlatego bardzo często stwierdza się nowotwory u kobiet w okresie 2 lat od urodzenia dziecka.Ale to jest temat-rzeka.
    • Gość: bebejot Re: NIE KARMCIE PIERSIA!! ZA NIC W ŚWIECIE!! IP: *.* 11.03.03, 08:56
      Problem polega na tym, że przez pierwsze dwa lata życia naszych dzieci swoje kroki kierujemy głównie do pediatrów, ewentualnie ginekologa, a nie do onkologa nawet przy nieciekawym wywiadzie rodzinnym. Wiadomo, że pediatra z oczywistych powodów będzie nas zachęcał do utrzymywania laktacji. W przypadku ginekologa - mówi się wręcz o zbawiennym wpływie karmienia piersią przez ponad rok w przypadku kobiet zagrożonych rakiem piersi. Kto więc powie nam jak to napręwdę jest i czy akurat nasz przypadek kwalifikuje się do zachowywania szczególnej ostrożności w "zabawie z hormonami" ?Pozdrawim Beciek
    • Gość: Adzia Re: NIE KARMCIE PIERSIA!! ZA NIC W ŚWIECIE!! IP: *.* 11.03.03, 09:04
      Paulina, no czekaj...Teorii medycznych jest w każdym instytucie na pęczki i szczerze mówiąc, mnie nie przekonuje ten podpis Świętokrzyskie Centrum Onkologii, bo może w Mazowieckim, albo w Centrum Onkologii Stanu Utah ;-) mają zgoła odmienne teorie?Na ile i przez kogo jest ona potwierdzona? Czy są jakieś dane liczbowe? Zaznaczam - nie neguję, że może ona być prawdziwa, ale ja bym chciała jakichś dowodów...Pozdrawiam Agnieszka
      • Gość: Edyś Re: NIE KARMCIE PIERSIA!! ZA NIC W ŚWIECIE!! IP: *.* 11.03.03, 11:13
        Czuję się wywołana do tablicy. Jestem po nowotworze jajnika i skutecznym leczeniu które zakończyło sie usunięciem lewego przydatka wraz z jajowodem. Duża grupa lekarzy mówiła, że nigdy nie będę mieć dziecka :(, że jedyną dla mnie szansą jest in vitro i to też nie wiadomo czy się uda. Dopiero pani ginekolog do której się zgłosiłam na rutynowe badanie stwierdziła, że problemem u mnie nie jest brak jajnika ( choć szanse na dziecko mniejsze), ale wysoki poziom prolaktyny. Obniżyliśmy poziom prolaktyny i zaszłam w ciążę. :)Przez całą ciążę byłam pod opieką ginekologa i onkologa który wręcz zachęcał mnie do karmienia piersią twierdząc, że niski poziom hormonów jest dla mnie idealny. Ponieważ w mojej rodzinie nie ma tradycji karmienia i wszyscy mówili, że ja po nowotworze to nie powinnam truć dziecka tym świństwem z piersi skonsultowałm się się jeszcze z innym specjalistą który powiedział, że jeśli od leczenia minęły ponad 2 lata ( u mnie ponad 5) to należy karmić, bo - niski poziom choronu blokuje rozwój choroby nawet jeśli ta rozwija się bezwiednie- karmienie zapobiega przerzutom do piersi są one niejako chronione- nie udokumentowano, ze karmiąc dziecko mamy większe ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika a onkolodzy skłaniają sie ku temu, że brak owulacji i naturalnych procesów zachodzących u kobiety to idealna terapia bez leków ( lecząc niektóre nowotwory jajnika trzeba farmakologicznie wstrzymywać owulację)Co do samego nowotworu piersi to jest dokładnie odrotnie badania dowodzą, że kobiety które karmiły piersią dłużej niż 6 miesięcy rzadzej zapadają na nowotwór piersi niż nie karmiące koleżanki. Czyżby to był przypadek? Edyta mama 10,5 miesięcznej Karoliny karmionej cyckiem, pedagog, słuchaczka podoplowego studium edukacji seksualnej. :hello:
        • Gość: mariajolanta Re: NIE KARMCIE PIERSIA!! ZA NIC W ŚWIECIE!! IP: *.* 11.03.03, 17:02
          To ja już nic nie rozumiem; ja z kolei wyczytałam że: kobiety karmiące piersią są mniej narażone na ryzyko wystąpienia raka piersi, nowotworów jajnika. Mariola
          • Gość: Ewunia Re: NIE KARMCIE PIERSIA!! ZA NIC W ŚWIECIE!! IP: *.* 11.03.03, 17:17
            mama Madzi napisała/ł:> > To ja już nic nie rozumiem; ja z kolei wyczytałam że:> > kobiety karmiące piersią są mniej narażone na ryzyko> > wystąpienia raka piersi, nowotworów jajnika.> > MariolaMariola, w Anglii tez byly badania potwierdzajace, ze karmienie piersia zmniejsza (a nie zwieksza!) ryzyko raka piersi i jajnikow. Dlatego ten post tak mnie zdziwil. Czyzby w Gorach Swietokrzyskich odkryli cos innego?A tak na marginesie, do autorki postu: Prosze nie wysylac tego samego postu na dwoch roznych forach. Teraz sie tocza dwie dystkusje, kota mozna dostac :crazy:
          • Gość: Edie Re: NIE KARMCIE PIERSIA!! ZA NIC W ŚWIECIE!! IP: *.* 13.03.03, 10:20
            Ja też to słyszałam !!! Dlatego dziwię się, że karmienie piersią może spowodować raka piersi ???!!!Pozdr,Edie i Kaja karmiona przez 9 miesięcy
    • Gość: Olik Re: NIE KARMCIE PIERSIA!! ZA NIC W ŚWIECIE!! IP: *.* 11.03.03, 18:53
      Muszę powiedzieć, że jestem zdziwiona. Pracuję na onkologii od prawie 6 lat i nie słyszałam, nie czytałam o czymś podobnym (wręcz odworotnie). Fakt, ze burza hormonów w czasie ciąży może przyspieszyć rozwój npl, ale karmienie piersią???. Przecież w niektórych przypadkach npl piersi podaje się leki hamujące działanie estrogenów.Może podaz dokłądniejsze źródło tych informacji.pzw
      • Gość: Paulinapaulina Re: NIE KARMCIE PIERSIA!! ZA NIC W ŚWIECIE!! IP: *.* 11.03.03, 21:11
        Ponieważ trochę narobiłam bałaganu z tymi postami, swoje stanowisko wyrażam na forum "Zdrowie" dokąd odsyłam zainteresowane dyskusją. Nie mam nic więcej do powiedzenia.Pozdrawiam. :)Paulina
    • Gość: irenapodolak Re: NIE KARMCIE PIERSIA!! ZA NIC W ŚWIECIE!! IP: *.* 22.03.03, 21:37
      Wiekszych bzdur w zyciu nie słyszałam...
    • juuzeczka.w Re: NIE KARMCIE PIERSIA!! ZA NIC W ŚWIECIE!! 20.05.03, 12:35
      NIE DAJMY SIE ZWARIOWAC!!! TO JEDNO CO PRZYCHODZI MI DO GLOWY CZYTAJAC TE
      WSZYSTKIE POSTY SPRZECZNE W INFORMACJE:)TROCHE DYSTANSU:)CZY MY ZAWSZE MUSIMY
      TAK PANIKOWAC...? SPOKOJNIE, POWOLI:)
      POZDRAWIAM iWONA:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka