Dodaj do ulubionych

Zapraszam do dyskusji:wpływ miesiaczki na karmieni

18.02.07, 21:49
Ja jestem pewna,żeostatni kryzys laktacyjny miał związek z miesiaczką.Przed
okresem miałam b mało pokarmu,nawet nie przypuszczałam, że to Już.Dostałam
okres wczoraj i juz dzis laktacja jest w normie.
Wiem, że nasze ekspertki lub pseudo-ekspertki uwazaja inaczej,ale
doswiadczenia
wielu z nas sa odmienne. Na tym forum czytałam wiele pytań
iodpowiedzi,alepozakategorycznym "NIE ma wpływu" zero argumentów.Jesli ktoś
może mnie uświadomić skąd ta pewność, że
miesiaczka nie ma wpływu na laktację, to bardzo proszę.Fizjologię człowieka
troszkę znam i logiczne dla mnie jest to, że organizm sie wtedy
przestraja,zmiana wydzielin ciała,ich pH, a co za tym idzie zapach potu,
bycmoże smak.Skoro na smak mleka ma wpływ nawet nasza dieta, a wiele
substancji
jest z mlekiem wydalanych,to skąd pewność, że hormony nie? i że ne wpływaja
na
zatrzymanie wypływu mleka (skoro przed miesiaczka tak właśnie jest z wodą w
organizmie kobiety)na smak pokarmu, na zachowanie dziecka,na apetyt...SKĄD?
Liczę na dane potwierdzone naukowo. Pozdrawiam.M.
Obserwuj wątek
    • synek28 Re: Zapraszam do dyskusji:wpływ miesiaczki na kar 19.02.07, 10:46
      Witam.
      Jestem mamą 11 miesięcznego Oskarka. Ja też uważam że miesiączka ma wpływ na
      ilość mleka jak również na jego smak. Okres dostałam 3 miesiące temu jak mały
      miał 8 miesięcy . Od razu bardzo zmalała mi ilość mleka (ściągam swój pokarm i
      podaję łyżeczką). przed okrewsem ściągałm po 120 ml z każdej piersi a jak
      dostałam okres to udawało sie ściągnąc ok 80 ml z obu piersi. a do tego mały w
      nocy nie chciał ssać. Krzyczał z głodu ale mleczko mu nie smakowało. Problem
      skończył sie wraz ze skończeniem miesiączki. I tak jest co miesiąć. Więc niech
      nikt nie opowiada bzdur że to nie ma wpływu bo jak czytam na forum to bardzo
      dużo dziewczyn ma ten problem. Eksperci wymawiaja sie że to stres związany z
      miesiaczką. Jaki stres????? Chyba każda z nas ma okres od paru ładnych lat więc
      był czas na oswojenie sie z tym.
      Pozdrawiam
    • kumakk Re: Zapraszam do dyskusji:wpływ miesiaczki na kar 19.02.07, 12:48
      Moze nie wplywa u ekspertow ale u mnie i kilku kolezanek jak najbardziej :)
      Obserwuje przed miesiaczka dosc gwaltowny zanik pokarmu, nie pomagaja herbatki,
      homeopatia, cieple oklady itd. Po okolo 2 dniach miesiaczki laktacja powraca.
      Dziecko troche kreci nosem na mleko z okresu miesiaczki ale cos tam pije. Moj
      stres nie ma tu nic do rzeczy, bo karmie odciaganym i butla sie przeciez nie
      stresuje, wiec ewidentnie mleko ma inny smak i/lub zapach. Po tych 2-3 dniach
      dziecku wraca apetyt. Argument z wyczuwaniem moich nastrojow tez odpada, bo
      przez kilka godzin dziennie dzieckiem zajmuje sie niania :) Zreszta co to za
      stres menstruacja? Ja sie tam ciesze, ze dostaje bo przynajmniej wiem, ze nie
      jestem jeszcze w kolejnej ciazy :))))
      Prawde mowiac na poczatku panikowalam bo jeszcze nie zapisywalam dat miesiaczek
      z calego tego zamieszania i dopiero kiedy zaczelam notowac to wyszlo, ze
      laktacja wyraznie (nawet o polowe!) spada przed okresem. Teraz juz wiem, ze
      mam nalapac na zapas i ewentualnie cos odmrozic a potem wszystko wroci do
      normy :)
    • lalka74 Re: Zapraszam do dyskusji:wpływ miesiaczki na kar 20.02.07, 19:42
      ja jestem pewna, ze miesiaczka ma wplyw i pewnosc te czerpie nie z wlasnych
      doswiadczen a z informacji uzyskanych od konsultantki laktacyjunej. Urodzilam
      29-tygodniowego wczesniaka w USA w szpitalu specjalizujacym sie we wczesniakach
      i tam oczywiscie pomagaja pacjentkom konsultanki laktacyjne (ICBLC). W
      materialach informacyjnych, ktore od nich dostalam miedzy innymi byla
      informacja, ze na zmiejszenie laktacji wplywa miesiaczka. Przyjelam to jako
      dane i dopiero po lekturze watkow tego forum zobaczylam, ze ten temat budzi
      niejakie kontrowersje. W kazdym razie ma wplyw. Zastanawiam sie teraz czy
      przypadkiem w ksiazeczce Medeli, ktora byla dolaczona do laktatora nie bylo
      takiej samej informacji. Az sprawdze na stronie medeli, bo nie mam w tej chwili
      przy sobie tej ksiazeczki.
      • lalka74 wklejam linki 20.02.07, 20:06
        www.kellymom.com/herbal/natural-treatments.html#calcium
        www.breastfeed-essentials.com/menstruation.html
        www.imaternity.com/Advice/postpartum/breastfeeding/article20.asp
        www.obgyn.net/pregnancy-birth/?page=/pb/articles/flora_hindrances
        www.babycareadvice.com/babycare/general_help/article.php?id=4
        i jeszcze inne, w kazdym razie moze pomoc przyjmowanie wapna z cynkiem i
        magnezem od owulacji do menstruacji
        • magusiape DZIĘKI! 21.02.07, 12:01
          A POLACY JAK ZWYKLE 100 LAT ZA MURZYNAMI...
        • elsy do maff1 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 23.02.07, 00:22
          hej maff1, jestem bardzo ciekawa co o tym sądzisz, nadal uważasz, że to jakieś
          irracjonalne wymysły zestresowanych matek itp.?
    • dordanpe Re: Zapraszam do dyskusji:wpływ miesiaczki na kar 21.02.07, 10:23
      Coś w tym jest...
      Miesiączkę dostałam 5 miesięcy po porodzie. Znoszę ją źle, jest inna niż przed
      ciążą, ogólnie strasznie mnie wycieńcza. Po zakończeniu miesiączki mam krysys,
      ogólnie - lepiej mnie nie drażnić. A moje dziecię jest marudne, no właśnie! -
      teraz kończy mi się miesiączka, a ostatnio w tym czasie mówiłam małżowi o
      kryzysie laktacjnym, że chyba mały się nie najada, teraz mam powtórkę z
      zeszłego miesiąca. I nagle poustawiane dziecko wywraca mi wszystko do góry
      nogami, bo potrzbuje częściej się przytulić.
      Wymysliłam nawet swoją teorię, że być może natura sama mówi nam, kiedy należy
      przerwać karmienie. Ale ja lubię karmić małego i on to lubi. A moja teoria
      pewnie jest błędna, choć myślę, że nie w stu procentach.
    • kamelia17 Re: Zapraszam do dyskusji:wpływ miesiaczki na kar 21.02.07, 10:47
      ma wpływ, widzę to wyrażnie, u mnie też przed @ Mała wisiała na cycu i darla
      się z głodu (ma już 3, 5 m-ca więc rozpoznaję jej płacze). przyszła @ i było
      nieco lepiej, choć powoli, i tak, piersi już nie wyrabiają mam wrażenie...
      • magusiape Re: Zapraszam do dyskusji:wpływ miesiaczki na kar 21.02.07, 11:59
        Dziękuję za głosy w dyskusji.Tak,jak myślałam, wiele z nas odczuwa bardzo
        bolesnie związek miesiaczki z kryzysami laktacyjnymi. Z tego, co piszecie, to w
        bardziej rozwinietych krajach jest to jasno komunikowane mamusiom zaraz po
        porodzie i nawet sa na to środki zaradcze w postaci suplementacji diety. Moze i
        polscy eksperci w końcu przestana iść w zaparte i przyjma niektóre fakty jako
        oczyswiste.
        PS. u nas @ juz sie konczy i wreszcie obie z małą możeby odpocząć i pospac
        spokojnie:)
        Pozdrawiam.M.
    • fiamma75 Re: Zapraszam do dyskusji:wpływ miesiaczki na kar 23.02.07, 09:53
      Zaciekawaiona dyskusją spawdziłam jak wyglądały ilości ściąganego mleka
      (ściągam 1 x w pracy) podczas 2 @ jakie miałam do tej pory - i faktycznie tuż
      przed ilość spadała i przez 2 pierwsze dni też, żeby potem dość gwałtownie
      rosnąć. Przy pierwszej @ było to mocnej widocznie, przy drugiej mniej - chyba
      ma wpływ na to magnez, który wtedy zaczęłam brać. Moge się jednak cieszyć, że
      mojemu dziecko okres przeszkadza minimalnie.
    • mniemanologia Re: Zapraszam do dyskusji:wpływ miesiaczki na kar 05.04.07, 22:20
      Wiecie co, ten wątek i ten tutaj:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=570&w=57147743&v=2&s=0
      uspokajają mnie bardzo :)
      A już myślałam, że Młody ma znowu kolki i dlatego przy jedzeniu tak się
      wścieka, i już myślałam, że jednak przy odciąganiu tak szybko skończę karmić...
      A tu wszystko jasne :)
    • manoquotes Re: Zapraszam do dyskusji:wpływ miesiaczki na kar 19.03.25, 00:36
      ManoQuotes.com to strona internetowa poświęcona udostępnianiu inspirujących, prowokujących do myślenia i motywujących cytatów na różne tematy. Niezależnie od tego, czy chodzi o rozwój osobisty, wzmocnienie pozycji kobiet, sukces czy codzienną mądrość, platforma ma na celu dostarczanie znaczących słów, które znajdą oddźwięk u ludzi.

Jeśli chcesz, abym dodał więcej szczegółów — takich jak misja Twojej witryny, konkretne kategorie cytatów lub jakiekolwiek specjalne funkcje — daj mi znać! 😊

manoquotes.com/
      morningquotedream.com/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka