Dodaj do ulubionych

czy wystarczy mleka? p. Moniko

12.04.07, 14:39
Moj synus ostatni niewiele je mleczka z piersi (tak mi sie wydaje)
popija po triszku (ma 6 miesięcy) wszystko wokol go fascynuje bardziej niz
jedzonko. Probuje go karmic w ciągu dnia ok 5 razy, ale jak ja wyczuję że
zaczyna mu mleko leciec do buzi, to on zaraz konczy.
poza tym podaje mu deserek- zjada pol sloiczka niekiedy wiecej, no i raz
dziennie zupka -tez niecaly sloiczek.
W nocy je trzy razy liczac od godz 22.00.
Czy mu to wystarczy? Czy probowac podawac jakas kaszke?
Piersi mam pelne wiec nie wiem czy oddciagac pokarm, czy go czesciej
przystawiac?
Prosze o odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • monika_staszewska Re: czy wystarczy mleka? p. Moniko 18.04.07, 20:22
      A jak wyglądają przyrosty masy ciała?
      • sylwia_em Re: czy wystarczy mleka? p. Moniko 19.04.07, 20:54
        Ostatnio gdy byl wazony przez 1,5 miesiaca przybral 400 gr
        Mam jeszcze pytanie, poniewaz maly ma skaze bialkowa, pije na razie raz
        dziennie bebilon pepti, lekarz stwierdzil, ze powinnam go jeszcze chociaz
        szczatkowo karmic piersia, bo to dla niego bedzie dobrze. Ale czy to bedzie
        naprawde szkodzilo, jezeli bede go karmila tylko tym preparatem
        mlekozastepczym. Odstawilam juz wszystko co zwiazane jest z mlekiem, rowniez
        jajka, kakao, czekolade, ryby, orzechy, ostatnio nie pije juz tez preparatow
        sojowych a on ciagle ma czerwone suche poliki. Nie wiem juz co robic, wiec
        chcialabym calkiem przejsc na karmienie sztuczne. Co Pani o tym sadzi?
        Prosze o rade.
        • pitu_finka Re: czy wystarczy mleka? p. Moniko 19.04.07, 23:16
          Lekarz ma racje - karmienie piersia dla malych alergikow ma bardzo duze
          znaczenie. Wiem ze dieta i szukanie winnego jest meczace, bo sama karmie
          alergika. Wielu rzeczy nie jem a i tak co jakis czas borykamy sie z jakimis
          krosteczkami na buzi. Czesto w przypadkach takich jak Twoj proponuje sie
          jeszcze odstawienie pszenicy, bo rowniez ona moze uczulac. Ale do Ciebie nalezy
          decyzja czy chcesz sie dalej meczyc czy sie poddajesz. W koncu preparaty
          mlekozastepcze tez sa dla ludzi.
          • sylwia_em do pitu_finka 20.04.07, 20:32
            pitu_finka napisała:

> Lekarz ma racje - karmienie piersia dla malych alergikow ma bardzo duze
            > znaczenie. Wiem ze dieta i szukanie winnego jest meczace, bo sama karmie
            > alergika. Wielu rzeczy nie jem a i tak co jakis czas borykamy sie z jakimis
            > krosteczkami na buzi. Czesto w przypadkach takich jak Twoj proponuje sie
            > jeszcze odstawienie pszenicy, bo rowniez ona moze uczulac. Ale do Ciebie
            nalezy

Dziekuje za pomoc w podjeciu decyzji, tak jak juz odpisalam Pani Monice
            bede karmila malego moim mlekiem. Mam pytanie skoro karmisz tez dzieciatko z
            alergia czy bede mogla sie Ciebie ewentualnie rowniez poradzic w sprawie tego
            co ja moge jesc a czego mam unikac.
            Pozdrawiam
            Sylwia mama macka i emi
            >
            > decyzja czy chcesz sie dalej meczyc czy sie poddajesz. W koncu preparaty
            > mlekozastepcze tez sa dla ludzi.
        • monika_staszewska Re: czy wystarczy mleka? p. Moniko 20.04.07, 14:51
          Decyzja o tym czym karmi się dziecko czy maminym mlekiem, czy mieszanką, czy
          mieszanie jest wyłącznie decyzją mamy (i taty). Niewątpliwie dla alergika mleko
          mamy jest szczególnie ważne, ale nikt nie będzie przecież zmuszał do karmienia
          piersią jeśli kobieta nie ma na to ochoty.
          Kiepski przyrost masy ciała może być wynikiem i alergii i nienajlepszej
          techniki ssania, wynikającej choćby ze znajomości ze smoczkiem. Ta znajomość
          może być tez przyczyną niechęci do ssania piersi. Utrzymujące się zmiany skórne
          są pewnie wynikiem obecności w Pani diecie składnika, który dziecku
          przeszkadza.
          Dużo spraw na raz - może zechce Pani zadzwonić w czasie mojego dyżuru w
          redakcji "Dziecka", to mimo wszystko lepsza i szybsza droga do pomocy niż forum.
          pozdrawiam :)
          monika staszewska
          • sylwia_em Re: czy wystarczy mleka? p. Moniko 20.04.07, 20:28
            Niestety nie mam mozliwosci, zeby do Pani zadzwonic i porozmawiac, przebywam
            obecnie za granicami naszego kraju. Mimo wszystko bardzo dziekuje za odpowiedz,
            i za to ze zdecydowalam, ze bede karmic synka moim mleczkiem. Bede odciagala
            mleko, moze wtedy bedzie wiecej jadl. A ja rowniez bede bardziej uwazala na to
            co jem, zeby jak najmniej mu szkodzic. Jezeli bede miala jeszcze jakies
            watpliwosci lub problemy pozwole sobie jeszcze napisac do Pani na forum
            Pozdrawiam
            Sylwia mama Maciusia i Emilci

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka