Dodaj do ulubionych

Kasza manna

21.05.07, 12:14
Moja Niunia skończyła kilka dni temu 6 miesięcy i zastanawiam się nad
zastąpieniem jednego karmienia kaszą. Myślałam o mannie. Wiem, że zdania
ekspertów a propos wieku, w którym wprowadza się tę kaszę ciągle się
zmieniały. Jakie są ostatnie zalecenia?
Obserwuj wątek
    • druuna Re: Kasza manna 21.05.07, 13:17
      Witam! rzeczywiście zalecenia zmieniły się ostatnio ;) Od 5-tego miesiąca mozna
      zacząć podawać dzieciom po troszeczkę kaszy manny (więc raczej nie cały jeden
      posiłek) i obserwować jak to pasuje malutkiemu człowiekowi? Proponuje raczej
      jako cały posiłek kaszkę ryżową albo kukurydzianą (jeśli jest alergia na białko
      mleka krowiego to uwaga z tą drugą - śladowe ilości mleka) lub Sinlac nestle z
      mlekiem (twoim lub modyfikowanym) lub wodą. Jeśli okaże się po jakimś czasie,
      że kaszka manna spodoba się dziecięciu (już piszę jak Pani Monika hehehe) to
      myślę, że jak najbardziej można ją podawać jako cały jeden posiłek. A co pani
      Monika na to?
      • monika_staszewska do druuna i nie tylko :) 23.05.07, 19:34
        Pani Monika najpierw się uśmiechnie w sprawie pisania o "dziecięciu" :)))
        Potem potwierdzi, ze w istocie można wprowadzać gluten wcześniej (zaleca się
        żeby wprowadzić go w trakcie karmienia, ale nie musi to być jakiś konkretny
        miesiąc życia, byle nie wcześniej niż w piątym). Kaszkę manną proponuje się
        dlatego, że na razie nie ma glutenowej kaszki dla niemowląt , jak będzie wtedy
        będzie można ją podawać, albo mannę, do wyboru.
        Jeśli mama jest z dzieckiem w domu to dobrze jest proponować pierś przed lub po
        niepiersiowym posiłku przynajmniej w pierwszym miesiącu wprowadzania nowości.
        Warto pamiętać, że nowości wprowadzamy po to żeby przyzwyczaić organizm dziecka
        do trawienia innych pokarmów, nie po to żeby "dożywić" Obywatela. oczywiście
        jeśli mama decyduje, że chce ograniczyć karmienie piersią, wtedy jak
        najbardziej może zastępować pierś innościami, ale jak już napisałam, warto
        wspomagajaco podawać pierś, choć w pierwszych tygodniach zmian.
        pozdrawiam :)
        monika staszewska
    • mika_p Re: Kasza manna 21.05.07, 17:17
      ALe dlaczego własnie manna????

Powiem ci tak: obecne normy owszem, pozwalają (nie nakazują, tylko pozwalają)
      podawac gluten wczesniej niż kiedyś, ale nadal jako pierwsze posiłki niemleczne
      proponuje sie ryz lub kukurydzę (jesli ktos chce zaczynac od kleikow, a nie od
      warzyw czy owoców).

Co wy z tą manną, swoją drogą? Czy to taki cymes? Kaszka jak kaszka.
      • awita5 Re: Kasza manna 21.05.07, 18:35
        Podobno lepiej przyzwyczajać do glutenu jak jeszcze się karmi piersią. No i to
        taka swojska kaszka:-) z naszego "obszaru".
      • druuna Re: Kasza manna 22.05.07, 10:19
        Myślę, że kasza manna dlatego jest taka "popularna" bo nasze mamy nas nią
        karmiły! Pierwsze co usłyszałam od teściowej jak wóciłam ze szpitala z moja
        córeczką to żeby na noc dac jej mleka z kaszką manną! Dobrze, że się wczesniej
        naczytałam książek! uff ;)
    • majak1209 Re: Kasza manna 22.05.07, 09:12
      Dziewczyny! ja podaje mojej prawie ośmiomiesięcznej córeczce kaszkę mannę od
      około 1,5 miesiąca. Gotuję jabłuszko na papę potem zagęszczam 2 łyżeczkami
      kaszki i gotuję jeszcze około 5 minut mieszając, potem dodaję borówki z ogródka
      lub śliwkę z kompotu i Mała wcina. Według najnowszych wytycznych IMiD (info z
      kwietniowego numeru Twoje dziecko) zaleca się wprowadzenie kaszki żeby
      przyzwyczajać Maleństwa do glutenu. Poza tym zgodzę się z że to jest "swojska
      kaszka".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka