28.05.07, 23:11
mam problem z brodawka
mój 12 tygodniowy maluszek ssie prawidłowo i nie ma wiekszego problemu z
karmieniem problem pojawia sie w brodawce otóż na mojej brodawce z boku
zrobiło sie zgrubienie w którym pojawiła sie ropa wiec sie jej pozbyłam ale
ona ciagle powraca. Co mam zrobic zeby ropa wiecej sie nie pojawiała bo
zadaje mi ogromny ból zwaszcza jak mały ssie.
Prosze o rade.
Obserwuj wątek
    • kaeira Re: P.Moniko 29.05.07, 09:15
      mamamareczka napisała:
      >na mojej brodawce z boku
      > zrobiło sie zgrubienie w którym pojawiła sie ropa wiec sie jej pozbyłam ale
      > ona ciagle powraca. Co mam zrobic zeby ropa wiecej sie nie pojawiała bo
      > zadaje mi ogromny ból zwaszcza jak mały ssie.

A napisz dokładnie, jak wygląda "zgrubienie" (czy jak biała krostka?) oraz ta
      ropa, i jak się jej pozbywasz?
      • mamamareczka Re: P.Moniko 29.05.07, 10:10
        z boku brodawki wyrosło cos w ala krostka tyle ze biała i jak maluszek ssał to
        sprawiałmi tym ogromny ból wiec sie temu zgrubieniu przyjzałam i
        zdezynfekowałam igłę i przekułam to owo białe zgrubienie i wtedy wypłynęła ropa
        było dobrze przez dwa dni, codziennie kilka razy dezynfekuje ranke zwłaszcza
        przed i po każdym ssaniu przez maluszka a ropa mimo wszystko nadal sie zbiera
        wtedy odczuwam ogromny ból
        • kaeira Re: P.Moniko 29.05.07, 10:31
          W takim razie to jest najprawdopodobniej zatkane ujście kanalika mlecznego. Ta
          "ropa" to raczej nie ropa tylko zgęstniałe mleko. Przed karmieniem nie nalezy
          dezynfekować.
          To jest sprawa dość banalna, ale jeżeli się powtarza, znaczy że coś gdzieś
          trzeba zmienić. Na tym się nie znam, może najlepiej i najszybciej będzie jak
          zadzwonisz do P. Moniki (telefon na gorze forum) Na razie może sprobuj zmienić
          pozycję przy karmieniu z tej piersi?

A tu info na ten temat z poprzed. wątku:

"Może się robić od tego, że skóra "zarasta" ujście, albo że od środka się
          blokuje "zgęstniałym" mlekiem. Szczególnie przy zapaleniu czy zastoju może się
          zrobić. Ale moga byc różnorakie przyczyny.
          spróbuj przed samym karmieniem wziąć gorący prysznic albo bardzo ciepły wilgotny
          okład przed i podczas karmienia. Albo tak samo, a potem odciągnąć ręcznie.
          Plamkę spróbować delikatnie zdrapać czystym paznokciem albo zetrzeć mokrą myjką.

Tu wypowiedź p. Moniki na ten temat:
          "Jesli ani karmienie, ani odciąganie nie spowodowało jeszcze znikniecia plamki,
          prosze spróbować rolując otoczke i delikatnie ugniatajac ja między dwoma palcami
          wycisnac ową plamkę (najpierw moze wyjsć takie jakby mleko z tubki, a później
          zacznie płynać normalne). Jesli taka działalność nie przyniesie poprawy trzeba
          przetrzeć brodawkę spirytusem, jałową igła bdelikatnie nakłuć (nie boli!!!)
          punkcik, jeszcze raz przetrzeć spirytusem i wtedy spróbować wycisnąć mleko.
          Powinno pomóc. jesli prz nakłuciu pojawi sie kropelka krwi w ciągu najbliższej
          doby prosze po karmieniu przecierać brodawke wodnym roztworem gencjany.
          pozdrawiam :) monika staszewska"

I jeszcze:
          "Co do zapobiegania - często przyczyną takiego "zatkania" jest jakieś
          specyficzne uchwycenie czy ssanie piersi przez Młodego Obywatela.

Jeśli sytuacja zacznie się powtarzać sugerowałabym spotkanie ze
          specem od laktacji, bo takie powracające zatkanie przewodów czy zatory mogą być
          wynikiem nienajlepszego ssania czy nawet nienajlepszej pozycji.
          monika staszewska"
          • mamamareczka Re: P.Moniko 29.05.07, 11:16
            dzieki :) za informacje
    • monika_staszewska Re: P.Moniko 01.06.07, 13:59
      Oj, tak tak, proszę zadzwonić to spróbujemy ustalić co jest przyczyną problemu
      z brodawka i zastanowimy się jak się go pozbyc.
      pozdrawiam :)
      monika staszewska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka