Dodaj do ulubionych

Doksycyklina

26.02.08, 13:25
Witam, wiem, że był już taki wątek, ale nie mogę go znaleźć. Chodzi
mi o leki dozwolone w czasie karmienia piersią. Lekarz laryngolog
przepisał mi Doksycyklinę na gronkowca (wyszło mi w wymacie gardła)
Stwierdził, że to duże dziecko (9 mies.) i nic mu nie będzie. A
czytałam gdzieś, że ten antybiotyk jest niedozwolony... No i nie
wiem, co robić...
Obserwuj wątek
    • bathilda Re: Doksycyklina 26.02.08, 13:36
      Wątek jest w ABC Karmienia piersią

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=570&w=72448865

Co do dokyscykliny to nie znalazłam wprost, ale to jedna z tetracyklin, które
      zasadniczo są dozwolone. Tu jest pełna lista dozwolonych antybiotyków:

www.kellymom.com/health/meds/aap-approved-meds.html#Antibiotics

Może lekarz mógłby wybrać jakiś lek który zawiera dozwoloną substancję?
      Oczywiście jeśli powyższe nie przekonuje Cię do tej doksycykliny.
    • kaeira Re: Doksycyklina 26.02.08, 16:07
      Nie jest to "najlepszy" z antybiotyków (tzn nie w kategorii najbezpieczniejszych), ale w zasadzie karmić można.

Wklejam info z mojego dawnego postu o doksycyklinie (doxycycline):
      I zachęcam do skonsultowania sie telefonicznie z p. Moniką.

--------------
      Doxycyklina to antybiotyk z grupy tetracyklin. Kiedyś się uważało, że ich nie można, natomiast teraz wiekszosc zrodel twierdzi, ze można je zażywać, jeśli są konieczne, ale nie regularnie, nie długotrwale, i nie wielokrotnie podczas trwania karmienia. Z drugiej strony, niektóre źródła podają, żę doxycyklina jest trochę mniej bezpieczna niz inne tetracykliny. Jednak podkreślane jest, ze chodzi o dlugotrwale stosowanie.

Poniżej wklejam źródła (głównie w jez, angielskim) ze skrotem po polsku)

Komitet Upowszechniania Karmienia Piersią:
      Tetracykliny wydzielane są do pokarmu w małym stężeniu. Stosunek stężenia w pokarmie do stężenia w surowicy waha się od 0,25 do 1,5. Teoretycznie, u dzieci karmionych piersią przez matki przyjmujące tetracykliny dojść może do przebarwienia zębów i zahamowania wzrostu kości. Wydaje się to jednak mało prawdopodobne biorąc pod uwagę fakt, że u dzieci tych nie udało się oznaczyć stężenia leku w surowicy (poniżej 0,05 mg/ml).
      Amerykańska Akademia Pediatryczna uznała, że tetracykliny mogą być stosowane w czasie karmienia piersią.
      www.laktacja.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=431&Itemid=120#tetracykliny
      Strona Uniwersytetu Cincinnati, wypowiedz profesor pediatrii szpitala
      dziecięcego Cincinnati Children’s Hospital Medical Center, czlonek Ameryk. Akademii Pediatrii:
      Przy krótkim stosowaniu doxycykiliny, np. kilka tygodni, można karmić.Długotrwale użycie (np. kilka miesięcy) może teoretycznie spowodować zażółcenie zębów i spowolnienie rozwoju kości. Jednak nie ma faktycznych doniesień o takich przypadkach.
      www.netwellness.org/question.cfm/38619.htm
      LactMed (rządowa amerykańska baza danych na temat leków w karmieniu piersią):
      Tetracykliny - krotkotrwale uzycie jest dozwolone. Może spowodowac grzybice, zaburzenia trawienia u dziecka. (jak wszelkie antybiotyki)
      toxnet.nlm.nih.gov/cgi-bin/sis/search/f?./temp/~vtiES0:1

Strona angielskiej sluzby zdrowia NHS
      Tetracykliny – krotkorwale uzycie, np. tydzień, dozwolone pod kontrolą lekarza.
      www.ukmicentral.nhs.uk/drugpreg/qrg_p1.htm
      Światowa Organizacja Zdrowia:
      Tetracykliny: można karmić, choć lepiej stosować inne leki jeżeli jest to możliwe.
      www.who.int/child-adolescent-health/New_Publications/NUTRITION/BF_Maternal_Medication.pdf
    • justyszda Re: Doksycyklina 26.02.08, 17:37
      Bardzo Wam dziękuję Dziewczyny, jesteście nieocenione. Uspokoiłam się, mogę więc
      brać ten antybiotyk, szczególnie, że miesiącami brać go nie będę :) Może
      zapobiegawczo dawać małej coś osłonowego, np. lacidofil?
      Zastanawiam się tylko jeszcze, czy jeśli mam antybiogram, nie można by było
      jednak zmienić tego antybiotyku na inny, bo ten szczep bakterii jest wrażliwy
      na: doxycycline, erythromycinę, gentamicinę, lincomycinę, oxacilinę MIC,
      trimethoprim/sulfametoksazol- widać lekarz wziął I z brzegu lek. Ale to może za
      wielkie kombinowanie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka