bathilda
11.03.08, 21:08
Na prośbę Szacownej Moderatorki przygotowałam mały instruktaż odnośnie nauki samodzielnego zasypiania dla piersiowych dzieci. W końcu tytuł Krajowego Konsultanta ds Snu zobowiązuje :) Ze względu na ograniczenia długości postu podzieliłam bajkę na posty, w tytule podając o czym będzie dany "rozdział". Na wstępie chciałam tylko zaznaczyć, że:
1. Bazuję na książce "Każde dziecko może nauczyć się spać", którą można kupić za 17-18 złotych w Empiku czy Merlinie. Do czego szczerze i gorąco zachęcam - ma 80 stron, czyta się szybko.
2. Metoda ta sprawdziła się na moim dziecku i wiem, że nie tylko na moim. Ale to nie jest metoda dla każdego dziecka ani dla każdego rodzica.
3. W książce są rozdziały o nauce zasypiania dla dzieci śpiących z rodzicami w łóżku albo zasypiających na rękach czy ze smokiem. U nas nie było tych problemów (junior miał własne łóżeczko ale usypiał tylko przy piersi), więc nie czytałam i nie pomogę.
4. Moim zdaniem ta metoda nadaje się dla dzieci, które większość dnia spędzają poza łóżeczkiem, na podłodze, i dla których wsadzenie do łóżeczka jest sygnałem do snu. U nas to nastąpiło jak Piotrek miał 5,5 miesiąca.
No to do dzieła :)