Dodaj do ulubionych

Ricinus communis jak brac????

13.09.03, 18:41
Szukam informacji na temat jak brac wyzej wymienione tabletki! mam dawke 9
CH i nie wiem jak to zazywac! mam problemy z laktacja nieraz brakuje mleka i
chciała bym troche swobie pomoc

mama Oskarka
Obserwuj wątek
    • monika_staszewska Re: Ricinus communis jak brac???? 15.09.03, 11:44
      2 x dziennie (mniej więcej o tej samej porze) pięć kulek proszę wrzucić pod
      jezyk i poczekać aż się same rozpuszczą. I trzeba pilnować co najmniej pół
      godzinnego odstępu między lekiem a czymkolwiek co bierze Pani do ust (jedzenie,
      picie, pasta do zębów itp).
      Pozdrawiam
      Monika Staszewska
      • gossa1 Re: Ricinus communis jak brac???? 15.09.03, 21:04
        Dziękuję Pani bardzo za odpowiedz!!! walcze zeby było w moich piersiach wiecej
        mleka bo mój synek to straszny głodomor:) czytając to forum i Pani odpowiedzi
        jestem naprawde pełna podziwu jak Pani pomaga nam początkującym "mamą"!!!
        Pozdrawiam

Gosia mama Oskarka 7 tyg

• monika_staszewska Re: Ricinus communis jak brac???? 16.09.03, 12:31
          Bardzo dziękuję za słowa uznania.
          Tak na prawdę to nie PAni, ale szanowny młody człowiek powinien ,,walczyć” z
          laktacją. Jeśli Głodomór dobrze (technicznie) ssie to na pewno piersi
          wyprodukują tyle mleka ile sobie zażyczy. Przy okazji przypominam, że pierś to
          nie hurtownia, a raczej zakład produkcyjny.
          Powodzenia
          Monika Staszewska
          • gossa1 Re: Ricinus communis jak brac???? 18.09.03, 15:11
            :) Pani Moniko! a moze problem w tym ze mały je co 3,5 godziny albo i wiecej!!
            nieraz przesypia nawet 5 godzin po spacerze... moze sciagac pokarm co 2
            godziny czy je czy nie je?? ale jak mi zabraknie:( pozdrawiam
    • monika_staszewska Re: Ricinus communis jak brac???? 19.09.03, 12:14
      A czy na pewno jest jakiś problem?
      Jeśli Oskar jest zdrowy, dobrze się rozwija i przybiera na wadze (ok.500g
      miesięcznie licząc od najniższej wagi jaką miał po urodzeniu) to niech sobie je
      w takich odstępach czasu jakie uzna za odpowiednie.
      A piersi... niewątpliwie dostarczą mu tyle mleczka ile potrzebuje.
      Przypominam przy okazji, że miękka pierś - w przerwach między karmieniami - to
      jest powód do radości. Oznacza, że laktacja idealnie dopasowała sie do potrzeb
      dziecka.
      Pozdrawiam
      Monika Staszewska
      • gossa1 Re: Ricinus communis jak brac???? 19.09.03, 21:52
        Chciało by sie jak najlepiej, zeby dzidzius był napewno najedzony itd.. ale
        Skoro mozna o wadze to chyba wszystko z nim ok, bo :) po urodzeniu najnizsza
        waga była 3550 a teraz mój Oskarek wazy 5100 a ma 8 tygodni!!! chociaz po nim
        tego nie widac bo długi ;-)
        Dziekuje jeszcze raz, chyba musze sie przestac tym zamartwiac... wszytsko
        przez to ze sie nasłuchałam od kuzynki ze jak dziecko zje sobie dobrze to
        wtedy długo spi , i zeby dokarmiac butelka bo na pewno głodny jak tak czujnie
        spi, i ze moge miec mało mleka albo mało tłuste.. ach wiem wiem ;) Od dzis
        tylko cycus!! dzisiaj podanie butelki zakonczyło sie KOLKĄ!
        Dziekuje za wsparcie
      • akia_k Re: Ricinus communis jak brac???? 20.09.03, 13:27
        Ja też mam ciągle wątpliwości czy mam wystarczającą ilość pokarmu.
        Moje piersi są miękkie od samego początku tylko w nocy są pełniejsze gdy mam
        dłuższą przerwę. Często podczas karmienia mały przerywa ssanie, wierci się i
        marudzi i wtedy nie wiem dlaczego, ciągle myślę że może za mało mleka wypływa.
        Przerywa ssanie później znowu łapie, chwile ssie i znowu przerywa i tak kilka
        albo kilkanaście razy podczas karmienia. Taka sytuacja trwa odkąd skończył 7
        tygodni (3 września skończył 2 miesiące). Kolek raczej nie ma. Też brałam te
        tabletki ale nie wiem czy potrzebnie, wielkich zmian nie widzę. Piję herbatkę
        Fito-mix lub Hipp, też nie wiem czy powinnam. Małemu w pierwszym miesiącu
        przybyło 860g, a w drugim 1kg (3 sierpnia ważył 5600g).
        Poza tym ciągle nie wiem jak długo mały powinnien ssać podczas jednego
        karmienia żeby mieć pewność że się najadł, żadko wypuszcza sam pierś, często
        muszę mu ją zabierać bo np. przysypia i już nie je, albo je i się złości tak
        jak by denerwowało go że leci mleko.
        Mamy też problemy z kupkami i wysypką na buzi. Pediatra podejrzewała alergię
        więc odstawiliśmy nabiał. Buzia wygląda już lepiej ale śluz nadal jest chociaż
        kupka jest żółta. Mieliśmy problem z bakterią E.coli w moczu. Ostatnio poziom
        był już 10 do 3 więc pani doktor stwierdziła że taki poziom może być i że ten
        śluz może być także od tych bakterii. I teraz nie wiem co myśleć czy to alergia
        czy te bakerie powodują śluz.
      • akia_k Re: Ricinus communis jak brac???? 20.09.03, 13:32
        I jeszcze jedno pytanie:
        Czy ten śluz jest przeciwwskazaniem do szczepienia?
        • monika_staszewska Re: Ricinus communis jak brac???? 22.09.03, 12:48
          Myślę, że niepokój Pani synka w czasie karmienia wynika z alergii pokarmowej. W
          czasie trawienia wytwarza sie za dużo gazów, a w momencie w którym maluch
          zaczyna ssać rusza też perystaltyka i te gaziki zaczynają przesuwać się w
          jelitach co może powodować ból szczególnie gdy mają do pokonania ,,zakręt”.
          Drugim powodem niepokoju maluszka może być to, że Pani jest niespokojna?
          zdenerwowana. dzieci b. intensywnie odczuwają nasze nastroje. Ponadto
          zdenerwowanie może utrudniać wypływanie mleka, na co oczywiście młody człowiek
          też ma prawo zareagować niepokojem.
          Natomiast nie musi Pani martwić się o ilość mleka, bo już z przyrostów wagi
          dziecka widać, że wszystko jest w porządku.
          Śluz w kupce nie jest przeciwskazaniem do karmienia.
          Myślę, że po dwóch/trzech tygodniach od wyeliminowania z Pani diety produktu
          podejrzanego o powstanie alergii u synka problem śluzu w kupce minie.
          Trudno mi jest powiedzieć ile czasu potrzebuję maluszek na najedzenie, ale
          metoda którą Pani stosuje - zbieranie piersi w momencie w którym maluch usnął,
          czy wtedy gdy się b. denerwuje - jest dobra.
          Pozdrawiam
          Monika Staszewska
          I jeszce jedno - u niektórych dzieci z alergią po szczepieniu obserwujemy
          nasilenie objawów alergii. Na szcęście niezbyt długiotrwałe.
          jeszce raz pozdrawiam
          m.s.
          • akia_k Re: Ricinus communis jak brac???? 22.09.03, 19:04
            Bardzo dziękuję za odpowiedź, śluz nadal się utrzymuje chociaż nabiału nie jem
            już ok. trzech tygodni, może to jednak od czegoś innego.
            Mam jeszcze pytanie odnośnie karmienia.
            Czasami synkowi podczas karmienia chrobocze w nosku tak jakby miał katar,
            oprócz tego dwa lub trzy razy pociekło mu mleczko noskiem.
            Czy powinnam się tym martwić?
            • gossa1 Re: Ricinus communis jak brac???? 22.09.03, 20:17
              P. Moniko witam:) mam problem z moim Oskarkiem!!! karmie go w sumie pietsia od
              czasu do czasu małe mleczko z buteklki ale odchodzimy od niego
              całkiem /tabletki chyba pomogły :-D/, ale mój mały nie robi znów kupki od 6
              dni:( ostatnio tez zrobił po 6 dniach ale nie płakał a teraz strasznie sie
              denerwuje i płacze okropnie wiec to chyba ta kupka!!! co zrobic?? moze moge
              cos jesc co przyniesie mu ulge i szybciej sie załatwi??? probowalismy 2 dni
              temu z czopkiem ale mały nic i tak nie zrobił!! marwtia mnie te kupki Prosze o
              opdowiedz .. dziekuje pozdrawiam
              • monika_staszewska Re: Ricinus communis jak brac???? 23.09.03, 11:14
                Proponuję podać Oskarowi w ciągu trzech godzin sześć łyżeczek Gripe Water +
                ciepły okład na brzuszek + masowanie (zgodnie z ruchem wskazówek zegara).
                Tak się zastanawiam czy ten problem z bolącym brzuszkiem to nie reakcja na
                mleko modyfikowane. Mam nadzieję, że poprawa nastąpi jak maluszek będzie jadł
                tylko Pani mleko. I to pewnie nie od razu, ale w ciągu 2-3 tygodni.
                Pozdrawiam
                Monika Staszewska
                • gossa1 Re: Dziękuje za rade!!! 23.09.03, 21:44
                  W takim razie bedziemy jutro próbowac z tą wodą koperkowa!! narazie dalej nic
                  ale obyło sie bez większego płaczu.. tez mnie zastanawia czy to moze nie mleko
                  bo na mleku Bebilon Pepti jest napisane we wskazaniach "przewlekłe
                  biegunki"...????? dziwne to! Pozdrawiam i dziękujemy za rade
            • monika_staszewska Re: Ricinus communis jak brac???? 23.09.03, 10:49
              Proszę się nie martwić.
              Chrobotanie w nosku w czasie karmienia czy ulewanie nosem to na pewno nie są
              powody do niepokoju.
              Pozdrawiam
              Monika Staszewska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka