Dodaj do ulubionych

ulewanie się dziecku.

31.07.08, 19:50
Witam!!
Mamy z żoną 6 dniowego malucha (niemowlę).
Pytanie może śmieszne, ale dla nas ważne.
PO każdym posiłku małemu z trudnością się odbija.
Wiele było sytuacji ze mysleliśmy ze wszystko jest ok, a po położeniu do łóżeczka i krótkiej drzemce, zwracał pokarm.

Pytanie brzmi: W jakiej pozycji trzeba takiego małego szkraba trzymac, aby mu się szybko ulało i co zrobić aby nie zwracał pokarmu.

Z góry dzięki za odpowiedzi.
POZdrawiam
Obserwuj wątek
    • bathilda Re: ulewanie się dziecku. 31.07.08, 20:35
      Witamy tatę :) Mój syn ulewał po każdym jedzeniu przez wiele tygodni. Zanim
      skończył 3 miesiące odbijało mu się może raz dziennie. Niestety to czasem trochę
      trwa. Trzeba maluchowi ułożyć materacyk trochę wyżej po stroni główki żeby się
      nie zachłysnął i nie przerażać się.

Pozdrawiam.
    • jamni Re: ulewanie się dziecku. 31.07.08, 21:25
      Moja córka ulewała bardzo dużo w taki chlustający sposób mimo tego, że odbijałam
      ją nie tylko po, ale i w trakcie karmienia. Podkładałam też pod głowę klinik. I
      tak, aż zaczęła siedzieć. Robiłam jakieś badania, wszystko było ok. Teraz bez
      zarzutu. Tak więc odbijać, układać na boczku, można troszkę wyżej (klinik lub
      coś pod nogi łóżeczka) i tak się zejdzie:)
      • emi.76 Re: ulewanie się dziecku. 31.07.08, 22:17
        Moja córka też ulewała bardzo długo, w zasadzie do tej pory
        (4 miesiące)zdaża jej się ulać. Z odbijaniem też bywa różnie, więc
        proszę sie nie zrażać . Można podłożyć coś pod materacyk, aby główka
        była wyzej i układac dzidziusia na boczku do snu.
        powodzenia
    • mika_p Re: ulewanie się dziecku. 31.07.08, 22:30
      Bywa, ze dziecko razem z mlekiem łyka powietrze. Odbija się, kiedy bąbel jest
      solidny i uniesie się ku górze i jego górna część pęknie.
      Jeśli to są drobne pęcherzyki powietrza, to krotkie przytrzymanie do odbicia
      niewiele da, ale po jakims czasie mleko ułozy się na dnie żoładka, powietrze u
      gory - grawitacja zadziała, więc dnem będzie tył (na przykład) żołądka a gorą
      przód - powietrze wyjdzie razem z mlekiem.

Można spróboiwać karmienia "pod górkę" - kiedy dziecko lezy na matce, pólleżącej
      na plecach. Ale jeśli dziecko ulewa niewiele i ma dobry humor, to przejmować sie
      nie trzeba.

Ulewanie niewielkich ilości nie jest złe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka