Dodaj do ulubionych

Płacz przy piersi

29.03.09, 19:33
Mój synek od początku karmienia ma problem ze złapaniem piersi czasem nawet
pięć min się złości i mimo że ma ją w buzi to wierci buźką i się złości, a od
jakiegoś czasu mam też dużo mniej mleka mały trochę pije z jednej piersi po i
zaczyna się napinać i złościć, puszcza pierś za chwilę ją łapie i znowu
płacze. Zmieniam pierś i też ciągnie ze 3min po czym znowu zaczyna się
złościć. W końcu odstawiam go ale musi mieć smoczka, ciągnie tego smoczka jak
by był jeszcze głodny, noszę go na rękach mały popłakuje ale w końcu zasypia,
ale ciągle popłakuje i ciągnie tego smoka, po ok 30-40 min budzi się ze
strasznym płaczem daje mu pierś ale karmienia wygląda jak zawsze płacz,
prężenie. I jeszcze jedno; Otóż ulewa mu się dość sporo po piersi a czasem
nawet zwymiotuje i to tak pożądnie. Jak na razie dobrze przybierała na wadze
ale boję się że mam za mało mleka i on poprostu nie dojada.
Obserwuj wątek
    • jutycha Re: Płacz przy piersi 29.03.09, 19:56
      Jak sa dobre przyrosty wgai to nie jest wina zbyt malej ilosci mleka.
      Jak dla mnie odpowiedzialny za ta sytlacje jest smoczek, poniewaz inaczej ssie
      sie piers a inaczej smoczka.
      A ile synus ma w tej chwili?
    • mad_die Re: Płacz przy piersi 29.03.09, 19:57
      Nie dawaj mu smoczka, pod żadnym pozorem. Wtedy przestanie płakać przy piersi. Bo smoczek zaburza technikę ssania, poza tym, powoduje, że produkuje się mniej mleka. A to wszystko razem wzięte daje właśnie płacze przy piersi i mniejsze przyrosty wagowe.
      Także smoczek do kosza i do piersi. Kilka-kilkanaście dni będzie walki, ale potem już bez problemu.
      • mad_die Re: Płacz przy piersi 29.03.09, 19:59
        oczywiście miałoby "dziecko do piersi", nie inaczej ;)
        • koteczek849 Re: Płacz przy piersi 29.03.09, 20:25
          Mały ma 3 tyg
          • mad_die Re: Płacz przy piersi 29.03.09, 20:50
            No to tym bardziej.
            Należy:
            - smoczek wyrzucić i
            - udać się do poradni laktacyjnej, żeby sprawdzili, czy dziecko się prawidłowo zasysa.
            A jak nie masz poradni, to poczytaj tutaj jak powinno wyglądać przystawione prawidłowo dziecko:
            www.laktacja.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=359&Itemid=113
            • koteczek849 Re: Płacz przy piersi 29.03.09, 21:58
              Dziękuję mad_die za linka! Z tego co wyczytałam to popełniam wszystkie błędy:( I
              pomyśleć że pierwsze dziecko też karmiłam piersią i karmiłam rok bez żadnych
              problemów.
    • basiak36 Re: Płacz przy piersi 29.03.09, 22:14
      Smoczka odstaw najlepiej... w tym wieku maluch nadal uczy sie ssac, smoczek
      oznacza ze nie tylko dostaje mniej mleka mamy ale przy tym moze wlasnie miec
      takowe problemy ze ssaniem.
    • szyszunia11 Re: Płacz przy piersi 29.03.09, 22:40
      dziewczyny, ale jaki smoczek ma wpływ na ilość mleka? skąd piersi "wiedzą" że między karmieniami mały possie smoka? ;)
      • basiak36 Re: Płacz przy piersi 29.03.09, 23:21
        szyszunia11 napisała:

> dziewczyny, ale jaki smoczek ma wpływ na ilość mleka? skąd piersi "wiedzą" że m
        > iędzy karmieniami mały possie smoka? ;)

Ano ma:) Bo dziecko ktore ssie smoka, ssie go zamiast ssac piers. I o tyle mniej
        bedzie te piers ssalo. Co za tym idzie, dostanie mniej mleka a piersi zrozumieja
        ze maja produkowac taka a nie inna ilosc. Mniejsza niz gdyby dziecko ssalo piers
        zamiast smoczka.
        Pojecie 'miedzy karmieniami' jest dosc mylace, bo miedzy karmieniami dziecko
        moze miec ochote na przekaske, na picie, moze miec skok wzrostowy i akurat
        potrzebowac wiecej mleka.
        Jesli do tego dodamy ewentualny problem z technika ssania posmoczkowa, dziecko
        bedzie dostawalo jeszcze mniej mleka i problem z najadaniem sie gotowy.
        Smoczka najczesciej daje sie bo dziecko 'ma silna potrzebe ssania' nie biorac
        pod uwage ze jakis powod tej potrzeby ssania jest:)
        • szyszunia11 Re: Płacz przy piersi 29.03.09, 23:26
          może to racja...ale z moich dotychczasowych obserwacji wynikało, że jesli dziecko jest głodne, to na nic smoczek - natychmiast zostaje wypluty bo nie chodzi o ssanie a o jedzenie. Natomiast smoczek pomaga sie uspokoic jesli powód placzu był inny niż głód,np. jakiś ból w brzuszku.
          • basiak36 Re: Płacz przy piersi 29.03.09, 23:43
            Natomiast smoczek pomaga sie uspokoic jesli powód placzu
            > był inny niż głód,np. jakiś ból w brzuszku.

Piers tak samo dziala, bo dziecko moze przestawic sie na nieodzywcze ssanie.
            Pytanie tylko jak to rozdzielic, w koncu nie wiemy jakie zapotrzebowanie ma
            dziecko, na jakim etapie rozwojowym jest, ile w danym dniu kalorii potrzebuje ?
            Taki glod ze dziecko pluje smoczkiem i placze to juz jest dosc silny glod.. W
            miedzyczasie pozostaja karmienia typu podjadanie, picie itp. Pokarm jest tak
            skonstruowany ze tworza one pewna calosc, zaspokajajac potrzeby dziecka, bez
            obaw ze sie maluch przeje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka