Dodaj do ulubionych

grubiutki 2 latek

09.05.09, 14:15
witam, moze dziwne pytanie ale musze je zadac;/ moje dziecko nie je duzo a jest grube. wykracza poza siatki centylowe (najwyzsza wartosc +2 kg). tak mniej wiecej wyglada jej jadlospis: z rana jest u babci i tu je sniadanie: jakas bulka lub chlebek z wedlina/serem/dzemem/maslem. pozniej bulka na spacerze lub owoce. obiad kolo 15 - to co gotuje moja mama - ale nie sa to jakies duze porcje. babcia nie wpycha w nia jedzenia. jak mala nie chce to nie je. pozniej ja wracam z pracy i mala od razu wola o piers. wiec karmie ja raz. pozniej kolacja, ktora robie ja i to tez roznie. staram sie raczej, zeby to bylo zdrowe jedzenie. czasami dostanie cos slodkiego. pije w ciagu dnia wode, sok z pomarancza wyciskany, kompot. wieczorem po kapieli piers i w nocy piers. ostatnio coraz czesciej slysze, ze powinnam mala odstawic, bo to przez to nocne karmienie mala jest takim pulchniaczkiem. duzo o tym myslalam. czy to rzeczywiscie mozliwe, zeby moje mleko bylo az tak tuczace? czy po prostu taka jej uroda i niewiele pomoze odstawienie jej. w sumie dziewczyna jest juz duza i kiedys i tak musi nadejsc ta chwila.
Obserwuj wątek
    • basiak36 Re: grubiutki 2 latek 09.05.09, 18:19
      A ile waży?
      Napisz jaki dokładnie ma jadłospis?
      Dużo tych bulek je?
    • mruwa9 Re: grubiutki 2 latek 09.05.09, 18:23
      ja bym dokladnie przyjrzala sie temu, co dziecko je u babci. Bo moze
      sie okaze, ze je nie jedna, ale dwie bulki. A oprocz owocu na
      spacerze dostanie paczka, drozdzowke i pol kilograma winogron. A po
      obiedzie batonik, a w miedzyczasie, w oczekiwaniu na obiad-
      paluszki...Babcie miewaja specyficzne potrzeby okazywania wnukom
      milosci, poprzez przekarmianie.
      • mostra2 Re: grubiutki 2 latek 09.05.09, 21:39
        z trgo co piszesz je normalnie, ale moze faktycznie babcia wszytskiego Ci nie mówi;)
        Ja mam blisko dwulatka i właśnie tydzien juz jesteśmy bez cyca. Przyjął na klatę wyzwanie;D ale nie zeby zapomniał, przygląda się i próbuje chwilami po sekundzie odchodzi:) Brakuje mi tej bliskości ale On jest juz taki duży i wyglądało to dziwnie...

a co do wartości pokarmu na tym etapie to nie łudź się..
        Pozdrawiam
        • basiak36 Re: grubiutki 2 latek 09.05.09, 21:44

> a co do wartości pokarmu na tym etapie to nie łudź się..

Czemu ma się nie łudzić?:)
        • kaeira Syganturka 10.05.09, 08:34
          mostra2 , jako moderatorka muszę zwrócić uwagę, że według zasad forum Edziecko
          sygnaturka nie powinna mieć więcej niż 4 linijki tekstu. Jeśli jest to obrazek
          (np. zdjęcie czy suwaczek) nie powinien być w pionie większy niż orientacyjne
          cztery linijki tekstu. Dlatego muszę prosić, abyś zmieniła swoją sygnaturkę na
          mniejszą.
    • budzik11 Re: grubiutki 2 latek 09.05.09, 21:54
      Moja starsza córka na bilansie dwulatka ważyła 18,5kg, też zabrakło dla niej
      siatki, lekarka zrobiła adnotację o nadwadze. A pół roku później ta sama lekarka
      zleciła jej badania krwi i moczu i syrop na apetyt, bo córka schudła :-) Po
      prostu zaczęła wyrastać - zrezygnowałyśmy z wózka, więc pokonywała duże dystanse
      na nóżkach, ja (wcześniej w ciąży) też mogłam znów dużo spacerować, bawić się i
      biegać z córką - no i z takiego pulpeta wyrosła mi zgrabna, szczupła dziewczynka
      (ma teraz 3,5 r.).
      A co do diety u babci - to tez przyjrzałabym się tym bułeczkom ;-)
    • sarasam Re: grubiutki 2 latek 10.05.09, 00:03
      dziekuje za odpowiedzi.
      corka wazy 17 kg. jezeli chodzi o bulki to jest jedna - czesto nawet niedojedzona do konca (zostaja resztki wiec widze ;)
      • basiak36 Re: grubiutki 2 latek 10.05.09, 00:08

Moja córeczka zawsze na 95-99 centylu siedziała i nadal siedzi. Ma 19 mcy,
        karmienia kontynuuje normalnie.
        Jedynie, tak na przyszłość, pilnuje zdrowych nawyków żywieniowych (mój synek w
        jej wieku był pulpet a teraz jako 6 latek jest chudy jak szczapa:)), czyli do
        picia woda, nie słodkie napoje, warzywa na obiad i na kolacje, pieczywo tylko
        razowe, owoce jako deser, słodyczy jako takich nie dostaje itp. Mała je zdrowo i
        widać taką wagę ma mieć:) Dużo biega, zabieram ją często na basen, wiem ze tak
        jak synek, tłuszczyk sie prędzej czy poźniej zgubi.
      • mruwa9 Re: grubiutki 2 latek 10.05.09, 00:13
        Jesli masz obawy i podstawy, zeby obawiac sie o przyszla nadwage uu
        corki, wyklucz w ogole biale pieczywo i bulki z jej diety, zamiast
        tego wprowadz pelnoziarniste pieczywo, czy pieczywo chrupkie Vasa, w
        ogole zredukuj ilosc pieczywa, a wprowadz wiecej warzyw i owocow?
    • asia889 Re: grubiutki 2 latek 10.05.09, 08:58
      Ja bym przyczyn upatrywała nie w diecie a w braku ruchu. Mały biega czy raczej
      wózkiem jeździ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka