Dodaj do ulubionych

sab simplex

18.07.09, 17:06
dostalam dzisiaj sab simplex..napiszcie mi prosze jak wy to stosujecie??? ile
razy dziennie i czy pomaga??? dziekuje pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • grzybcia77 Re: sab simplex 18.07.09, 18:45
      ja podaję trzy razy dziennie po 15 kropel przed karmieniem, moja
      koleżanka natomiast podaje po 5 kropel przed każdym karmienim
      • mamatosinka Re: sab simplex 18.07.09, 20:37
        u nas pomagało jedynie podawanie przed kazdym karmieniem po 15
        kropli-karmiłam piersią więc na żądanie-mały dostawał bardzo często
        sab simplex,ale kolki nie były już takie straszne-jedynie ten srodek
        okazał się pomocny...
    • igawroc82 Re: sab simplex 19.07.09, 17:40
      Przed każdym papu kropelki na łyżeczce, nie pamiętam już ile. Pomagało :)
    • margott.pl Re: sab simplex 19.07.09, 20:09
      my dajemy jak małą boli brzuszek i u nas 5 kropelek wystarcza na
      pobudzenie gazów :) wcześniej też nie bolał ją często, dlatego nie
      stosowałam zalecanych 15 kropel przed każdym posiłkiem, zresztą mała
      jadła często ale mało więc czasem nie było możliwością wetknąć jej
      je :)
      • wierna5 Re: sab simplex 31.07.09, 11:18
        A na ile Wam starcza jedna butelka Sab simplex bo ja stosuje 2 dni i juz mam
        zużyta 1/4 butelki daje po 15 kropel co ok 2-3h, to wyjdzie min. 4 butelek
        miesiecznie strasznie drogo a nie jestem jeszcze przekonana do skutecznosci na
        mojego synka... jak jest u Was?
        • marialuka Re: sab simplex 31.07.09, 19:38
          Ja też nie byłam przekonana, że krople coś dają i odstawiłam na dwa dni. Już
          wieczorem drugiego dnia bardzo żałowałam - kolki się znacznie nasiliły.
          Praktycznie po każdym jedzeniu był płacz nie do opanowania. Swoją drogą suszenie
          brzuszka suszarką z bezpiecznej odległości, działa rozkurczowo... i uspokajająco :)
          • johanna84 Re: sab simplex 31.07.09, 20:59
            Ja podawałam 3 razy dziennie po 15 kropelek przed jedzeniem. Lepszy
            od Sab Simplex jest Lefax, ponoć trudno go zdobyć ale w necie
            powinno się coś znaleźć :) Nam pomógł.
            • marrea11 niemiecki pediatra 31.07.09, 21:04
              gdy podejrzewal kolki u mojego, kazal do kazdego posilku podawac 20
              kropli przez 5 dni.. fakt, ze kolki byly moze 4 razy prezd kuracja,
              jedna w czasie i potem jak reka odlal, ale jest tez w Polsce polski
              odpowiednik sab simplex o nazwie BOBOTIC, kosztuje jakies 14 zl,
              podawalam potem bobotic przezz 3 miesiace profilaktycznie, 8 kropli
              4 razy dziennie.
            • agusia6969 Re: sab simplex 13.09.09, 12:38
              Mi pomógł sab simplex niemiecki po lefax i czeskim nie było żadnej
              poprawy
              • agusia6969 Re: sab simplex 13.09.09, 12:40
                na każde dziecko działa coś innego, nie ma reguły
                • jasmin30 Re: sab simplex 13.09.09, 16:36
                  Dodaj że handlujesz tym "oryginalnym" i dlatego twierdzisz, że sprowadzany z Czech jest gorszy. Reszta w wątku:
                  forum.gazeta.pl/forum/w,24599,87774662,100200436,Re_sab_simplex_sprzedam.html
                  • mamatosinka Re: sab simplex 13.09.09, 18:06
                    to nie ma jednak wplywu na to,że faktycznie czeski sab simplex nie
                    umywa się do niemieckiego.My stosowaliśmy oba produkty (nie miałam
                    pojęcia,że czymś się róznią) i już byłam skłonna powiedziec ze sab
                    simplex jest do bani-gdy przeczytałam na forum o oryginalnym-ten
                    dzięki Bogu pomógł...
                    • jasmin30 Re: sab simplex 13.09.09, 22:53
                      A może po prostu za szybko chciałaś widzieć rezultat, a że nie działało momentalnie podałaś ten "niemiecki" i efekt kumulacji leku w końcu zadziałał?
                      • mamatosinka Re: sab simplex 14.09.09, 09:54
                        po całej zuzytej buteleczce efekt juz by był-wiem jak stosować takie
                        kropelki-moje dzieci niestety wszystkie "kolkowe" i to do 6
                        miesiąca.Moze gdy kolki są lagodne to czeski tez pomaga-nam pomógł
                        niemiecki....
                        ps.przy trójce dzieci raczej trudno o brak takich informacji;)
                      • mond33 Re: sab simplex 29.09.09, 09:37
                        jasmin30 napisała:

> A może po prostu za szybko chciałaś widzieć rezultat, a że nie działało momenta
                        > lnie podałaś ten "niemiecki" i efekt kumulacji leku w końcu zadziałał?

Nie ma czegoś takiego w przypadku Sab Simplexu jak "za szybko", albo działa po
                        podaniu albo nie. Na jednym i drugim mały był przez tydzień czasu i nie ma
                        porównania. Czeski przeleciał jak woda i nie przyniósł oczekiwanego rezultatu.
                        Niemiecki pomógł już po podaniu pierwszej dawki. Niestety coś w tym jest.
                  • mond33 Re: sab simplex 29.09.09, 09:35
                    jasmin30 napisała:

> Dodaj że handlujesz tym "oryginalnym" i dlatego twierdzisz, że sprowadzany z Cz
                    > ech jest gorszy. Reszta w wątku:
                    > forum.gazeta.pl/forum/w,24599,87774662,100200436,Re_sab_simplex_sprzedam.html

Niekoniecznie. Wypróbowaliśmy jeden i drugi. Czeski jest dużo rzadszy w
                    konsystencji, nie widać też po nim wyraźnych efektów. Nie mniej każde dziecko
                    może zareagować inaczej.
              • mond33 Re: sab simplex 29.09.09, 09:32
                agusia6969 napisała:

> Mi pomógł sab simplex niemiecki po lefax i czeskim nie było żadnej
                > poprawy

Dokładnie, u nas tak samo. Po czeskim nie było żadnej poprawy, niemiecki
                przyniósł znaczną ulgę.
    • nimeska u nas sie nie sprawdził :( 13.09.09, 19:33
      Mała mocniej ulewa po podaniu zaledwie 5 kropli :(
      podałam jej go trzy razy i odstawilam

a kupilam w Cieszynie dwa opakowania :(

kolek strasznych nie ma ale walczymy z bólem brzuszka bączkami, masażami
      brzuszek do brzuszka i oliwka recznie po kapieli
    • mexx100 Re: sab simplex 18.09.09, 11:37
      A w polskich aptekach nie ma tego leku???
      • mond33 Re: sab simplex 29.09.09, 09:41
        mexx100 napisała:

> A w polskich aptekach nie ma tego leku???

Nie ma Mexx. Był krótki czas na rynku polskim, ale został wycofany. Polska
        preferuje bardzo ściśle zawężone granice jeśli chodzi o dawki leków dla
        niemowląt i noworodków. Odpowiednikiem jest u nas Bobotic, ale jego dawki
        zalecane też są bardzo ograniczone. Nie mniej zawsze warto spróbować.
    • mond33 Re: sab simplex 29.09.09, 09:44
      dzensa5 napisała:

> dostalam dzisiaj sab simplex..napiszcie mi prosze jak wy to stosujecie??? ile
      > razy dziennie i czy pomaga??? dziekuje pozdrawiam

Szczerze mówiąc sama musisz wypróbować ile kropel tego leku jest optymalnych dla
      Twojego dziecka. Na bardzo silne kolki Sab Simplex jest zalecany nawet po 15
      kropel do każdego jedzenia, ale to spora dawka. Może spróbuj na początek np.
      połowę leku i co 2 jedzenie, a w razie braku rezultatu zwiększysz dawkę. Pzdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka