asikzaw80 29.07.09, 22:16 Czy można cały dzień po troszkę odciągać i zlewać do jednej buteleczki i dopiero jak się uzbiera wsadzić do zamrażarki? czy trzeba za jednym razem porcję o od razu mrozić?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mika_p Re: mrożenie pokarmu 29.07.09, 22:32 Na oba pytania odpowiedź brzmi: nie. Z tym, że drugie nie jest kategoryczne, a pierwsze jest "nie, ale" Gdybyś napisała: "można cały dzień po troszkę odciągać, schłodzić świeżą porcję do temperatury wcześniejszej, i zlewać do jednej buteleczki i dopiero jak się uzbiera wsadzić do zamrażarki" - to byłoby TAK. Odpowiedz Link Zgłoś
asikzaw80 Re: mrożenie pokarmu 30.07.09, 08:59 tzn. najpierw do lodówki w osobnych pojemniczkach i zlewać jak są tak samo chłodne i potem do zamrażarki, tak? no jestem zielona bo jeszcze nie miałam potrzeby robić zapasów, dziękuje za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
zbroska Re: mrożenie pokarmu 30.07.09, 09:50 Dokładnie tak. Pokarm schłodzony możesz mieszać, jeśli jest ściągany w odstępie nie większym niż 12h. Odpowiedz Link Zgłoś
maff1 Re: mrożenie pokarmu 30.07.09, 11:19 na stronie poradni laktacyjnej Bona Mater masz prawie wszystko co trzeba wiedzieć nt przechowywania pokarmu glowna.bonamater.waw.pl/karmienie/warto#p1 Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: mrożenie pokarmu 30.07.09, 12:40 A ja, o zgrozo, dolewalam odciagniety pokarm do schlodzonego lub juz zamrozonego, robilam tak przy wszystkich dzieciach, przez dlugie miesiace, nigdy dzieciom nic sie nie stalo po wypiciu takiego pokarmu. Odpowiedz Link Zgłoś
kaskahh Re: mrożenie pokarmu 30.07.09, 22:23 tak tez mi radzila polozna... dziecie jednak nie jadlo, bo tata nieopatrznie rozmrozil zamrazarke Odpowiedz Link Zgłoś