Dodaj do ulubionych

Powrót do Warszawy

19.11.10, 14:11
Dziewczyny piszę do Was, bo już sama nie wiem jak to porządnie zaplanować. Mam córcię 16 m-cy. Z narzeczonym jesteśmy jakieś 9 lat razem. Nie układa się ostatnio i pewnie kogoś ma. Chociaż się tego wypiera. Studia skończyliśmy w Warszawie, zaczęłam prace i karierę zawodowa. Jednak zaszłam w ciąże i on dostał propozycje pracy dobrze płatnej w swoim rodzinnym mieście. Z myślą o dziecku nie wahałam się i przenieśliśmy się. Jednak teraz wiem ze to był zły pomysł. Nie wiem czy będziemy razem, ale ja chce wrócić do pracy do Warszawy.

Mam do Was pytanie jak to wszystko pogodzić. Musze wynająć opiekunkę i mieszkanie, nie stać nas na kupno. Czy lepiej, aby wynająć kawalerkę, czy lepiej trzypokojowe i podnajmować 2 pokoje studentkom (tylko czy one będą chciały mieszkać z dzieckiem smile). Wiem, ze na początku może być trudno, ale nie mam innego wyjścia. Tu gdzie obecnie mieszkamy nie możliwości na rozwój, czy tez znalezienie po prostu pracy. Ciężko mi pisać o tym, bo wszystko co myślę to boli. Dlatego tez proszę Was mądre, doświadczone mamy o jakiś kierunek. Będę wdzięczna. smile
Obserwuj wątek
    • luna-666 Re: Powrót do Warszawy 19.11.10, 14:25
      Moja droga,radzę Ci drugiego stycznia poskładać wnioski do żłobków(niania to duży koszt),wynająć najlepiej kawalerkę,dla dobra dziecka i Twojego świętego spokoju,studentki to chyba niezbyt dobry pomysłsmileZawalczyć o alimenty,jak będziesz potrzebować pomocy to pisz. Ja mieszkam w W-wie, moja córka chodzi do złobka gdy jestem w pracy. Nastaw się na szukanie pracy w godz. 7.00-17.30 tak pracują żłobki. Powodzenia
      • sandi_01 Re: Powrót do Warszawy 19.11.10, 15:57
        Witaj luna, dzisiaj rozmawiałam z kuzynką, która opiekuje się w Wawie półtorarocznym dzieckiem i z jej opowieści dowiedziałam się, że żłobki w Wawie to jeden wielki koszmar i nawet pampersów dzieciakom nie zmieniają. Ile w tym prawdy? A jaki Twoim zdaniem żłobek jest w miarę fajny? Można tak dopisać dzieci do żłobków od zaraz? My na terenie Wawy nie jesteśmy zameldowani, więc nie mamy w sumie możliwości dostać się do państwowego, a prywatny to też duże koszty sad
        • luna-666 Re: Powrót do Warszawy 19.11.10, 21:22
          Ja też nie jestem zameldowana w Warszawie a moje dziecko dostało się do żłobka,jest dużo dzieciaczków na jedno miejsce, bo rodzice zazwyczaj składają wnioski do kilku żłobków jednocześnie,możesz też tak zrobić. Możesz złożyć wniosek już teraz ale od 1 do 15 stycznia będziesz musiała pójść go zaktualizować. Główny nabór jest we wrześniu,ale wiem,że są przyjęcia w ciągu roku. Ja jestem zadowolona ze żłobka,mała zawsze jest oddawana w suchym pampersie,nawet raz nie była odparzona więc raczej zmieniaja pieluszki. smileBardzo lubi panie opiekunki,więc wnioskuję,że dobrze się zajmują dzieciaczkami. Powiem Ci,że rozmawiając z rodzicami na placyku to nikt nie ma zatrzerzeń do żłobków do których chodzą ich dzieci. Może Twoja kuzynka tak mówi bo dzięki temu ma pracę?smile Jeżeli chodzi o prywatne żłobki to już chyba za taką kasę można sobie kogoś znaleźć do opiekismile
          • sandi_01 Re: Powrót do Warszawy 19.11.10, 21:27
            Ale ile sie czeka na decyzje, jak zloze dokumenty w styczniu. Mozesz napisac co to za zlobek?
            • luna-666 Re: Powrót do Warszawy 19.11.10, 22:19
              Oni mają obowiązek do końca stycznia przedstawić listę dzieci oczekujących na żłobek,jak dobrze pamiętam to adres strony na której są aktualne informacje www.zlobki.waw.pl Moja chodzi do żłobka nr 20 i w sumie mam informacje dotyczące śródmieścia bo tu mieszkamy,że wszystkie żłobki w śródmieściu są ok. Ja bym Ci proponowała złożyć wniosek i ewentualnie zatrudnić nianię (jeżeli Cię na to stać)dopóki Malutka się nie dostanie do żłobka.
              • sandi_01 Re: Powrót do Warszawy 20.11.10, 20:07
                Luna piszesz, ze nie jestescie zameldowani na terenie wawy, ale sie dostalyscie. Na stronie napisane jest, ze w pierwszej kolejnosci zapisywane sa dzieci z Wawy, a jak sa miejsca to dopiero inne dzieci. Zdaje sobie sprawe z tego, ze moge sie nigdzie nie dostac. A jak to jest w praktyce?
                • luna-666 Re: Powrót do Warszawy 20.11.10, 20:27
                  Powiem Ci jak było u mnie. Ja urodziłam małą w październiku, w styczniu składałam wniosek,że chcę aby mała została przyjęta do żłobka od września,miałyśmy 150 miejsce na liście wniosków,zgodnie z datą złożenia,nikt nie patrzył na to,ze nie jesteśmy zameldowane w wawie. Teoretycznie byłyśmy bez szans bo miejsc było do przyjęcia 21 dzieciaczków w jej grupie wiekowej, a jednak się dostałasmile Nie gwarantuje Ci,że dostanie się zaraz jak złożysz wniosek,ale we wrześniu jest główny nabór. Myślę,że warto próbować. Jeżeli już chcesz się przeprowadzić to pewnie,na początek będziesz musiała sobie znaleźć nianię i spokojnie czekać na miejsce w żłobku.
                  • sandi_01 Re: Powrót do Warszawy 20.11.10, 21:14
                    Dzieki bardzo za te wszystkie cenne rady. Pewnie czeka mnie dlugie stanie w kolejce, ale na pewno warto.
                  • he_xe Re: Powrót do Warszawy 22.11.10, 23:33
                    Ja też nie jestem zameldowana w warszawie i chciałam zapisać małą do publicznego żłobka, ale po rozmowie z dyrektorem żłobka skrzydełka mi opadły - dowiedziałam się, że jestem bez szans, bo pierszeństwo mają mieszkańcy warszawy, a gdy zapytałam co z tym, że jestem samotną matką usłyszałam, że co druga tak mówi (!!!)
                    • sandi_01 Re: Powrót do Warszawy 23.11.10, 12:53
                      Skandal to przeciez, ale coz takie sa realia...
                      • luna-666 Re: Powrót do Warszawy 23.11.10, 13:31
                        O tym,że nie ma pierwszeństwa dla samotnych matek zostałam poinformowana,ponoć jest tak dlatego,że nie ma obowiązku legalizacji związków. Kierownik żłobka nie może odmówić przyjęcia wniosku, naprawdę często jest tak,że to jest "sztuczna" kolejka bo dużo rodziców składa jednocześnie do kilku żłobków. Ja sama przyznaję,że tak zrobiłam,żeby mieć jakieś szanse. Niedawno otworzyli kolejny żłobek,sandi 01 próbuj,co Ci zależy. Nie można się poddawać na starciesmile
                        • marta1-2 Re: Powrót do Warszawy 14.12.10, 00:08
                          Witam!!!!!
                          Może trochę odchodzę od tematu.
                          Jestem już prawie po rozwodzie, ten drań mnie i bliźniaków (2,5 roku) zostawił.
                          Mieszkam w niewielkim miasteczku narazie u rodziców. Szukam pracy ale jedyna jaka jest to za najniższą krajową i najczęściej na zmiany. Co zrobię jak do pracy będę miała na 6 rano a przedszkole dopiero od 7, albo jak bedę miała na drugą zmianę a przedszkole zamykają o 16.
                          Na pomoc rodziców mogę liczyć ale oni też pracują i cały dzień ich niema w domu.
                          Ale najchętniej bym się gdzieś wyprowadziła, zamieszkali byśmy we trójkę nawet w małym mieszkanku. Ale nie wiem czy poradzę sobie sama z wszstkimi problemamy dnia codziennego. Odpowiednia praca, dobre zarobki, dobre godziny pracy aby pogodzić z funkcjonowaniem przedszkola, małe i przytulne mieszkanko (nie obskórne).
                          Czy to ma sens wyprowadzać się do Warszawy lub innego dużego miasta?
                          Jak sobie radzicie?
                          • luna-666 Re: Powrót do Warszawy 14.12.10, 08:56
                            Ja nie przeprowadzałam się z dzieckiem,pracę też mam tą samą co przed ciążą,poszli mi na szczęście na rękę co do godzin pracysmile Myślę,że chyba to jest najtrudniejsze,znaleźć pracę w godzinach od 8-16,ale nie jest to niemożliwesmile Próbujsmile Powodzeniasmile
                            • luna-666 Re: Powrót do Warszawy 14.12.10, 08:57
                              Sandi_01 a jak u Ciebie? Pozdrawiamsmile
                              • sandi_01 Re: Powrót do Warszawy 20.12.10, 10:21
                                A u mnie póki co bez zmian. Jestem u mamy na "urlopie". Tatuś ma dzisiaj dać znać, czy będzie z nami, czy nie. Mi już to jest obojętne. Na pewno wracam do Warszawy, póki co nie myślę o tym. Jakoś sobie poradzimy. Co nie? Zdecydowałam się na kawalerkę i żłobek. Zobaczymy jednak jakie życie napisze nam dalszy scenariusz...
                          • sandi_01 Re: Powrót do Warszawy 21.12.10, 17:29
                            Wiesz szczerze mówiąc to ja mam pracę w Warszawie, więc dlatego chcę wrócić. Jeśli byś chciała wyjechać do Warszawy musisz wziąć pod uwagę, że trzeba byłoby wynająć mieszkanie. W Twoim przypadku myślę, że jakieś dwupokojowe, koszt około 1500-1800 zł, a także opłaty za przedszkole, ewentualnie nianię. Koszt około 1500 zł, do przedszkola prywatnego dać dwoje dzieci to też koszt z 2500 zł. Więc jak nic z 5000 zł byś musiała zarabiać, nie wiem w jakim zawodzie jesteś, ale trzeba wziąć to pod uwagę.
                        • he_xe Re: Powrót do Warszawy 19.12.10, 20:21
                          luna-666 napisała:

> Kierownik żłobka nie może odmówić przyjęcia wniosku,

Mi na Ursynowie Pani Dyrektor nie chciała przyjąć wniosku argumentując, że mieszkam i jestem zameldowana pod Warszawą. Uparłam się. Niezaleznie od tego w jednym ze złobków moje dziecko jest sześćsetne w kolejne, a dwóch pozostałych czterysetne (!!!)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka