Dodaj do ulubionych

Pytanie prawnicze- może akurat ...

26.04.11, 14:30
... któraś z Was to przerabiała?

Czy małoletnia- obecnie 14 lat, w chwili zdarzenia rocznikowo 13 lat- musi zeznawać w sądzie jako świadek (przemoc w szkole), jeśli wcześniej już złożyła zeznania na komendzie w wydziale ds. nieletnich??? Na wezwaniu jest nazwana "świadkiem", faktycznie w tej sprawie jest stroną- pokrzywdzoną. Ale może to takie sądowe nazewnictwo.
Obserwuj wątek
    • zwiatrem Re: Pytanie prawnicze- może akurat ... 26.04.11, 15:18
      Ptysiu, juz pisze do Ciebie @, moj D. zeznawal jako swiadek, a byl ofiara(jeszcze nie mial wtedy 13 lat) i to ja zglaszalam wszystko do porkuratury i na policje.
      • escribir Re: Pytanie prawnicze- może akurat ... 26.04.11, 15:33
        Pysiaku, a czy musiał raz jeszcze zeznawać z sądzie? Facet na komendzie mówił mi że nie będzie takiej potrzeby, a teraz dostałyśmy wezwanie.
        • zwiatrem Re: Pytanie prawnicze- może akurat ... 26.04.11, 17:06
          To znaczy D. zeznawal w sadzie, przed sedzia, na normalnej sali sadowej, podczas sprawy "takiej jak zwykle" i podczas obecnosci drugiej strony, chociaz policja takze twierdzila, ze takiej potrzeby nie bedzie lub ze moze byc zeznanie w pokoju sedziow. Przeczytaj dokladnie wezwania, czy to obecnosc obowiazkowa, u nas byla obowiazkowa razem z opiekunem prawnym.

Mimo wszystko moze M. da rade stanac i zmoc sie z lekiem, towarzyszacym od czasu pobicia?
          Paradoksalnie D. duzo pomogla konfrontacja z ta sytuacja, chociaz sie trzasl.
          Od tego dnia byl ogolnie zahartowany przeciwko temu chlopakowi.
          Rodzic swiadka w trakcie zezna dziecka nie ma prawa glosu, pytanie nie sa kierowane do rodzica.
          Trzeba legitymowac sie dowodem i pozostac na sali podczas przesluchania/zeznania (nie wiem jak to nazwac), a po zakonczeniu zeznan sedzia chetnie wyslucha rodzica ofiary, byle krotko i na temat. Potem D. i ja podpisalismy zeznania.
          W tym czasie druga strona jest bez prawa do fikania, gderania,podpuszczania, prowokowania, obmawiania, negacji, pokrzykiwania i utarczek rodem z targowiska.
          Przynajmniej D. mial takiego farta, ze matke napastnika sedzia bardzo krotko trzymala i nie miala prawa zadnego gledzenia.
          Dopiero po tym jak D. zostal wysluchany, a zeznania zaprotokolowano, matka napastnika mogla zadac pytania.
          Poniewaz byla wylacznie nastawiona na jarmark, konkretow nie bylo, pouczono nas, ze mozemy wyjsc do domu.
          BTW, dzwonilam do Ciebie, moze zadzwon wieczorem.
    • altz Re: Pytanie prawnicze- może akurat ... 26.04.11, 18:41
      Tak to jest, że najpierw wszyscy są wzywani jako świadkowie, potem na tej podstawie sporządzany jest akt oskarżenia i zeznania osoby oskarżonej w formie świadka nie są później brane pod uwagę, musiałby to samo powtórzyć po oskarżeniu i przyznać się.
      • zwiatrem Re: Pytanie prawnicze- może akurat ... 26.04.11, 19:10
        Altz, prokurator sporzadza akt oskarzenia po zgloszeniu na policje lub w prokuraturze.
        Jesli zgloszenie odbylo sie najpierw w prokuraturze, to sprawa i tak wraca na policje i trwa sledztwo. Wtedy sprawca jest wzywany wg ich procedur, a zeznania ofiary juz sa w protokole policyjnym.
        Zeznania o ktore pyta escribir, to zeznania ofiary w sadzie, jakby co i odbywaja sie juz po rozpoczeciu procesu przeciwko sprawcy, czyli akt oskarzenia juz jest.
        Poza tym to dziecko nie ma sie przyznac, bo bylo ofiara i jest swiadkiem we wlasnej sprawie. Po prostu nazewnictwo prawne tutaj rozni sie od potocznego.
        • annakate Re: Pytanie prawnicze- może akurat ... 27.04.11, 23:20
          i w sprawach nieletnich nie ma aktu oskarżenia - jego funkcje pełni zgrubsza postanowienie o rozpoznaniu sprawy w postępowaniu opiekunczo-wychowawczym (albo poprawczym)

świadek/pokrzywdzony jesli ma wezwanie musi sie stawic i powinien złozyc zeznania, może sie domagać, by na ten czas sprawca opuścił salę
          • escribir Re: Pytanie prawnicze- może akurat ... 28.04.11, 21:43
            Opuszczenie sali i tak niewiele da, bo jedna ze sprawczyń to nadal koleżanka z klasy- druga została przeniesiona do klasy równoległej. Niestety cały czas pokutuje przekonanie, że skoro bronisz się szukając pomocy u starszych to donosisz a tym samym jesteś kablem.
            Miałam nadzieję, że cała sprawa rozegra się między dorosłymi, bez ciągania młodych po sądach. Zwłaszcza, że sprawa w klasie zaczęła przysychać.
            A "najlepsze" w tym wszystkim to fakt, że rzecz wydarzyła się gimnazjum specjalnie przez nas wybranym, nie rejonowym.
            • annakate Re: Pytanie prawnicze- może akurat ... 28.04.11, 22:33
              a może pomyśl o mediacji? to jeszcze mało popularne, ale fajnie działa w konfliktach rówieśniczych
              jesli sąd sam tego nie zaproponował, to mozna w krotkim pisemku zasugerować
              • escribir Re: Pytanie prawnicze- może akurat ... 28.04.11, 22:54
                Mediacja? Ostatnio dowiedziałam się od córki, że jej O. powiedziała, że jej P. powiedziała , że jej mama podejdzie do mnie na zebraniu, i mi będzie życzyła, żeby moje dziecko też kiedyś kogoś straszyło i żebym miała sprawą w sądzie. Niestety nie podeszła do mnie, więc nie miałam okazji dowiedzieć się gdzie mama P. była przez ostanie 13-14 lat, że nie zdążyła nauczyć córki rozróżniania dobra od zła
                • annakate Re: Pytanie prawnicze- może akurat ... 30.04.11, 11:50
                  właśnie dlatego napisałam o mediacji, że świetnie sie sprawdza w stosunkach rówieśniczych, gdzie sprawca i ofiara w odróżenieniu od poszkodowanego napadem na ulicy mają nie tylko szanse spotkania się, ale właściwie pewność, że się będa spotykać
                  w mediacji chodzi właśnie o to, że rzecz odbywa sie poza sądem

poczytaj np. stronę Polskiego Centrum Mediacji, zorientujesz się o co w tym chodzi i jakie ma zalety (stowarzyszeń mediatorów jest duzo więcej, ale to ma doświadczenie)

mediator.org.pl/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=17&Itemid=35
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka