29.06.11, 14:42
Mam troje dzieci, jestem prawie 2 lata po rozwodzie, ojciec ma prawa rodzicielskie. Nie ufam mu za grosz w kwestiach finansowych.. Stąd pomysł, żeby spisac testament i ustanowić zarzadcę majątku dzieci (majatek = moje mieszkanie, w którym obecnie z dziecmi mieszkam). Profilatycznie, bo chociaż prawo chroni majatek dziecka, lepiej dmuchac na zimne.
Czy ktoś z Was spisywał testament? Znacie moze jakiąs dobrą strone z radami, wzorami testamentów?
Byłam dziś u notariusza, poradzono mi, zebym spisała sama, w domu - spisać mogę, ale zalezy mi, żeby było to zrobione poprawnie i tym samym bylo wiążące dla sądu w wypadku mojej smierci.
Obserwuj wątek
    • cathy_bum Re: testament 29.06.11, 20:49
      Za spisanie testamentu u notariusza zapłaciłam 50 zł plus vat, więc chyba warto zainwestować.
      Spotkałam się z różnymi interpretacjami roli egzekutora/zarządcy majątku w naszym prawie, tzn. powstały wątpliwości, kto będzie "ważniejszy" - ojciec z pełnią praw rodzicielskich, czy ów niezbyt precyzyjnie określony egezekutor. Dla świętego spokoju podzieliłam majątek (w tym mieszkanie właśnie) między córkę i mojego tatę. W ten sposób, gdyby ex nawet uzyskał zgodę sądu na sprzedaż mieszkania, potrzebowałby zgody drugiego współwłaściela, czyli mojego taty. Znając polskie sądownictwo dziecię w międzyczasie uzyskałoby pełnoletnośćsmile Niestety ex przepił już jedno mieszkanie, więc musiałam się zabezpieczyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka