Dodaj do ulubionych

prośba o radę

29.04.13, 10:42
Witam,

Jestem prawie rok po rozwodzie, ex nie mieszka z nami. Do tej pory nic wielkiego nie mogłam zarzucić mu jeśli chodzi o opiekę nad naszą 7 letnią córką. Owszem był i jest nieodpowiedzialny ale wczorajsze wydarzenia przeszły moją wyobraźnię.

Moja mama jest chora na raka, mieszkam więc z córką u niej, mamy własne mieszkanie - aktualnie nikt tam nie mieszka.

Wczoraj tatuś miał zająć się córką tzn odebrać ze szkoły i poczekać aż wrócę od mamy ze szpitala (od środy mama jest w szpitalu na chemioterapii). Miałam wrócić ok 21, tak go poinformowałam.
Po 19 przeczytałam email, który dostałam od exa, napisał go ok 18:
"Wyjeżdżam. (Imię dziecka) nie jest głodna, ma jedzenie i picie
Zamknąłem drzwi, nikt nie wejdzie, może sie bawić ze szczurami, w lodówce ma 3 jabłka, sok i wodę..."

Ja byłam 2h drogi od domu, Całe szczęście na miejscu była Niania, która miała klucze do mieszkania i na moją prośbę poszła do dziecka. Mała mówiła, ża tata przyjechał już wściekły i bała się odzywać a potem powiedział, że on już jedzie i mama będzie za 3h.

Oczywiście na moje telefony ex nie odpowiadał a na mojego smsa że to nieodpowiedzialne napisał mi, że mam się j..bać, nie zasłaniać się dzieckim i spiep..ać

Ponieważ sytuacja może się powtórzyć (jak znam exa), proszę o informacje jak poprawnie (pod wzgl prawa) reagować w takich sytuacjach. Czy można gdzieś to zgłosić? Jeśli takie sytuacje powtórzą się będę wnioskować o odebranie lub ograniczenie praw rodzicielskich, do tego muszę mieć udekumentowanie takich sytuacji. Co robić?
Obserwuj wątek
    • tully.makker Re: prośba o radę 29.04.13, 12:07
      A myslas o zgloszneiu na policje, ze ojciec porzucil dziecko bez opieki? Tylko musialbyc miec dowod, ze mieliscie uzgodnione, ze sie zajmie w konkretnych godzinach...
      • todilla Re: prośba o radę 03.05.13, 23:39
        nie wiem, w jakim wieku jest dziecko. Jeśli faktycznie chcesz coś z tym zrobić, to należałoby następnym razem wezwać policję, mieć wyrok, z którego jasno wynika, że w tym konkretnie czasie dzieckiem miał się opiekować ojciec. Jeśli dziecko jest na tyle duże, to bym je uprzedziła, że przyjadą panowie policjanci coś tam sprawdzić (coś wymyślić w miarę prawdopodobnego). zeby dziecko jakiejś traumy nie doznało. Jeszcze mi po głowie chodzi zarzut narażenia na utratę zdrowia i zycia - ale to by trzeba było sprawdzić.
        Pozdrawiam, życzę stalowych nerwów
        • oliwija Re: prośba o radę 09.05.13, 07:33
          no wlasnie zelezy ile lat ma dziecko. nie wolno zostawiac samych dzieci ponizej 7 lat. Jeśli jest starsze to juz moze samo zostac na chwilke ale.... umowmy sie ze dzieci, ktre maja 8 lat tez nie do konca moga same zostać. Ile to było przypadków kiedy cos sie stało kiedy rodzic wyszedla na chwile......
          I jeszcze wysyła ci emaila...... co za typ.
    • mw144 Re: prośba o radę 09.05.13, 08:54
      Zgodnie z prawem dziecko do lat 7 musi przebywać pod opieką osoby dorosłej. Skoro Twoja córka ma 7 lat, to nie wymaga całodobowej opieki.
      • oliwija Re: prośba o radę 09.05.13, 09:04
        no ale dzieci miewaja rozne pomysly. moja corka ma 13 lat, ale na noc sama bym je nie zostawiła.
        dziecku moge ufac ale niekoniecznie ufam innym osobom,. A dzieci czesto nie myslą ,ze jakiś pan czy pani moga im zrobić krzywde.
    • damajah Re: prośba o radę 09.05.13, 12:52
      idiota, naprawdę. Zostawił waszą córkę samą na złość Tobie uncertain
      Nie umiem Ci doradzić ale na Twoim miejscu nie odpuściłabym łatwo. Nic mnie tak nie wkurza jak idiotyczne zagrywki dziećmi - obojętne czy zagrywa tata czy mama, jest to zwyczajnie podłe.
      I nie o to chodzi że stało się coś strasznego (Chociaż 7 latki nie zostawiłabym na 3h samej - zostawiłam tak do godziny, z telefonem i założeniem że jestem na tyle blisko że w razie czego mogę w miarę szybko wrócić - ale fakt ja pod tym względem jestem dosyć przewrażliwiona i mogę się tylko cieszyć że mój mąż również) tylko właśnie o taką chamską zagrywkę "zrobię na złość byłej robiąc coś głupiego z dzieckiem"
      wrrr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka