Dodaj do ulubionych

ojciec-student a alimenty

22.05.13, 19:02
Wychowuję samotnie pięcioletniego syna. Przez pierwsze 2 lata ojciec płacił na dziecko 300 zł. W 2010 roku sprawa trafiła do sądu- przyznano mi 400 zł. Ojciec studiuje (dziennie). Jest na IV roku. I to jest jego argument na to, że nie może płacić więcej. Co więcej, dziś usłyszałam od niego, że będzie wnosił sprawę do sądu o obniżenie kwoty alimentów, bo nie ma stałej pracy i nie stać go na płacenie 400 zł. Na moją logikę- jeśli ktoś ma dziecko, a nie ma pieniędzy na jego utrzymanie, to szuka pracy, a nie przeprowadza się do jednego z droższych miast w Polsce, gdzie wynajmuje mieszkanie i prowadzi beztroskie życie studenckie w trybie stacjonarnym. Zaocznie nie można? Pytanie- kto jego utrzymuje? Prawdopodobnie rodzice.
Kilka miesięcy temu wysłałam do niego pismo z prośbą o podwyższenie alimentów do 450 zł (sic!) - nie odpisał. Udawał, że nic nie dostał. Kiedy wręczyłam mu pismo ponownie do rąk z prośbą, żeby się zapoznał- nie wrócił nigdy do tematu.
Czy mam jakiekolwiek szanse, na podwyższenie alimentów, skoro on nie ma pracy, BO STUDIUJE? Czy on ma szanse na obniżenie tej kwoty? Przez 3 lata wszystko podrożało. Czynsz płacę o 100 zł większy niż w 2010. W tym roku przeprowadziłam gruntowny remont pokoju dziecka- 1500zł. Było to inwestycja konieczna, a nie moje "widzimisie". Czy mogę sądzić się o alimenty z dziadkami, skoro tatusia nie stać?

Proszę o rady.
Obserwuj wątek
    • danaide Re: ojciec-student a alimenty 22.05.13, 21:23
      Miałam kolegę w czasach studiów, miał dziecko - płaciła mamusia.
      Studiowanie to żaden argument imho. Studenci też zostają ojcami. Zacznij od ojca, a jak się nie da załóż sprawę dziadkom.
      I zrób porządne wyliczenie, na porządną kwotę, jakieś 100 wte 100 wewte nie załatwi sprawy. Jak zobaczy wyliczenia będzie się modlił o głupie 450 zł.
      • oolalalaaaa3 Re: ojciec-student a alimenty 23.05.13, 13:21
        nie zgodzę się. mój były mąż celowo zapisał się na studia podyplomowe tylko po to by nie płacił więcej na dziecko. sąd mu to uznał. i nie zwiększył kosztów alimentów dziecku. a po rozprawie z nich zrezygnował.
        • koronka2012 Re: ojciec-student a alimenty 08.07.13, 20:49
          oolalalaaaa3 napisała:

> nie zgodzę się. mój były mąż celowo zapisał się na studia podyplomowe tylko po
          > to by nie płacił więcej na dziecko. sąd mu to uznał.

Bo to wszystko zależy od argumentacji, którą przedstawisz. A poza tym - od determinacji matki, sądzę, że większość się nie odwołuje od tego typu wyroków. Zgadłam?
    • majka003 Re: ojciec-student a alimenty 06.07.13, 12:03
      Jeśli rodzice go utrzymuja jak najbardziej,a on wnosi że go nie stać.W pierwszej kolejności są potrzeby dziecka nie ojca/matki.Poza tym dziecko nie może mieć gorzej od rodziców.
    • rafa_l34 Re: ojciec-student a alimenty 07.04.14, 19:30
      jestes nadal sama?
    • Gość: Ofiara Re: ojciec-student a alimenty IP: 37.29.129.* 09.07.18, 10:45
      Idz sie powies suko i odwal sie od faceta. Chcialas dziecko to sie marta sama. Facet sobie dziecka nawtet jak bardzo chce nie zrobi a wy babska wstretne podchodzicie i wyludzacie bezczelnie za darmo sperme! Ru...cie sie sale!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka