15.01.15, 14:43
Tak gdybając i rozmyślając nad PITem i rozliczaniem ulgi na dziecko. US twierdzą, że nawet gdy drugi rodzic ma kontakty, ograniczona władzę, ale nie odebraną nad dzieckiem może rozliczać się z ulgą. Ale kluczowe jest słowo "wykonuje". Jak to się ma do zapisów w wyroku rozwodowym "wykonywanie władzy rodzicielskiej powierza matce/ojcu".
Czy to nie jest jednoznaczne jednak wskazanie osoby, która tę władzę wykonuje?
Czy można mówić o wykonywaniu władzy rodzicielskiej w sytuacji gdy rodzic ma władzę ograniczona do współdecydowania o np. ew.leczeniu szpitalnym dziecka? W jakim stopniu ją wykonuje gdy do 18 r.ż. dziecko nie jest hospitalizowane (w tym przypadku)?
Obserwuj wątek
    • niunia19851 Re: PITu PITu 15.01.15, 17:39
      Jeżeli ojciec dziecka nie jest pozbawiony władzy rodzicielskiej to może odliczyć sobie połowę ulgi. Pytanie czy ojciec kontaktuje się z dzieckiem czy płaci alimenty?
      • sitniczek Re: PITu PITu 15.01.15, 18:42
        Matka żyje we Francji, alimentów nie ma, kontaktuje się przez telefon i 5 razy w roku osobiście.
    • magda77771 Re: PITu PITu 23.01.15, 21:22
      napisze jak jest u mnie: mój ex zliczył sobie wszystkie godziny które spędza z córką, przeliczył to na dni i wyszło mu 2 miesiące. I rzeczywiście zabiera mi dwa miesiące ulgi na dziecko. I jest z siebie dumny że tak to wykombinował i co roku tak robi.
      • altz Re: PITu PITu 23.01.15, 22:00
        magda77771 napisała:
        > napisze jak jest u mnie: mój ex zliczył sobie wszystkie godziny które spędza z
        > córką, przeliczył to na dni i wyszło mu 2 miesiące. I rzeczywiście zabiera mi d
        > wa miesiące ulgi na dziecko. I jest z siebie dumny że tak to wykombinował i co
        > roku tak robi.

To głupio robi, bo taka interpretacja jest już nieaktualna i należy mu się bez łaski połowa ulgi.
        • sitniczek Re: PITu PITu 26.01.15, 13:45
          "Należy się'.... Nawet w sytuacji j.w..? Sporadyczny kontakt z córką, zero udziału w życiu dziecka?
          • altz Re: PITu PITu 26.01.15, 19:28
            sitniczek napisała:
            > "Należy się'.... Nawet w sytuacji j.w..? Sporadyczny kontakt z córką, zero udzi
            > ału w życiu dziecka?

Jeśli płaci, to już spełnia wymagania.
            • sitniczek Re: PITu PITu 26.01.15, 20:39
              Ale nie płaci. (nie są zasądzone, poza tym mama sama też nic nie daje)
              • altz Re: PITu PITu 26.01.15, 21:49
                sitniczek napisała:
                > Ale nie płaci. (nie są zasądzone, poza tym mama sama też nic nie daje)

U Ciebie ojciec nie spełnia obowiązków rodzicielskich, więc się nie należy ulga.
                U Magdy7777777 spełnia przez cały rok, więc się połowa ulgi należy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka